Speranţa României la tenis, „răpită“ de pe terenul de fotbal. Sacrificiile unui sportiv de 14 ani din Timişoara pentru a continua să practice sportul alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nini Dica este unul din cei mai promiţători tenismeni români FOTO Brad Paccalin
Nini Dica este unul din cei mai promiţători tenismeni români FOTO Brad Paccalin

Nini Dica, un băiat de 14 ani din Timişoara, este în topul jucătorilor de tenis de câmp la categoria lui de vârstă şi, alături de colegii lui, a dus România în primele şapte echipe ale Europei. Povestea de succes a băiatului scoate, însă, la iveală sacrificiile uriaşe, inclusiv materiale, pe care le cere performanţa în tenis.

Nini Dica (14 ani), din Timişoara, este, în acest moment, unul dintre juniorii-speranţă ai României la tenis de câmp. Alături de Filip Jianu, un alt tenismen pentru care viitorul pare să fie strălucit, Nini a câştigat, la începutul acestui an, finala de dublu a campionatului mondial pentru juniori, competiţie la care au participat cei mai buni juniori de la categoria 14 ani din lume. La simplu, Nini Dica a ajuns până în semifinale. Recent, cu contribuţia majoră a lui Nini şi a lui Filip, echipa de juniori a României s-a clasat pe locul şapte la Campionatul European.

La începutul acestei luni, Nini Dica a câştigat, pregătit de antrenorul Alex Căprioriu, turneul de la Waiblingen (Germania), iar visul micului sportiv din Banat este să ajungă în primii zece jucători ai lumii. Într-o discuţie cu „Weekend Adevărul“, Nini Dica Jr. şi tatăl său, Nini Dica Senior, au explicat cum a ajuns băiatul să facă „din întâmplare“ tenis la nivel mare, cum se pregăteşte pentru competiţii şi ce sacrificii implică „sportul alb“.

Prima iubire - fotbalul

La 5 ani şi jumătate, părinţii l-au dus pe Nini la fotbal, dorindu-şi ca micuţul să facă un sport pentru a se dezvolta frumos. „La început am mers pe ideea de mişcare, de dezvoltare fizică, de coordonare şi lucruri de care copiii de azi au nevoie pentru că nu mai au maidanul. Din punctul meu de vedere, un sport te dezvoltă atât fizic, cât şi mental. Există o doză de concentrare, de atenţie“, povesteşte tatăl lui Nini.

NINI DICA

Pasionat de fotbal şi susţinut de tatăl său, copilul a început să fie tot mai bun la acest sport şi a ajuns şi într-o echipă de copii din Timişoara care participa inclusiv la turnee internaţionale. La 7 ani şi jumătate s-a întâmplat, însă, schimbarea. Aflat într-o bază sportivă, copilul Nini a luat o rachetă de tenis şi a început să bată mingea. Un antrenor aflat în preajmă „l-a mirosit“. „Nu am dat nicio minge pe lângă. Mi-a spus că am talent şi că ar trebui să încep să joc tenis“, îşi aminteşte Nini Dica Jr.

Până la 10 ani, băiatul făcea câte un antrenament de tenis şi patru de fotbal pe săptămână. După campionatele naţionale, Nini Dica a simţit că îi place mai mult tenisul. „Mi-a plăcut că e un sport individual şi succesul depinde doar de mine. La fotbal nu ţine doar de tine. Poţi să joci bine şi să pierzi. Aici ţine doar de mine“, spune Nini, care a intensificat antrenamentele la tenis de la vârsta de 10 ani şi jumătate. Cu trei antrenamente de tenis şi trei de fotbal pe săptămână, copilul a renunţat, la vârsta de 12 ani, la fotbal. Iar asta s-a întâmplat după o sâmbătă în care băiatul a participat atât la un turneu de tenis, cât şi la unul de fotbal, organizate în aceeaşi zi. Cu tatăl său, Nini a alergat de la un teren la altul pentru a putea juca atât fotbal, cât şi tenis. „Pe moment, eu am vrut să rămână cu fotbalul, dar, uneori, trebuie să îi ascultăm şi pe copiii noştri şi datoria noastră este să îi susţinem“, a spus tatăl sportivului.

Un punct spectaculos reuşit de Nini Dica, printr-o lovitură foarte grea, reuşită de Federrer

„Îmi tremura sticla de apă în mână”

După mai multe turnee naţionale organizate sub egida Federaţiei Române de Tenis, Nini a început să participe la turnee tot mai puternice. „Ideea este să joace cu cât mai mulţi  copii. Am fost pe principiul de a-l băga în gura lupului, la turnee tari. La 10 ani, era un băiat de la Sibiu care ne bătea nonstop şi, unde se ducea copilul la turnee, ne duceam şi noi, până la campionatul naţional, unde am câştigat în sferturi“, a povestit Nini Dica Senior.

La 12 ani, pe lângă pregătirea tehnică, Nini a început să intensifice şi pregătirea fizică, având propriul preparator. „Sunt mulţi copii care fac tenis. La 12 ani, încep să cearnă, pentru că participă la tunee internaţionale unde se lovesc de cei de afară, care au un alt sistem. Sunt mult mai bine pregătiţi. E primul şoc când te trezeşti şi vezi că tenisul e un pic altfel“, a mai explicat Nini Dica Senior.

Juniorul îşi aminteşte şi acum de primul turneu internaţional, jucat în Serbia. A picat cu cel mai bun jucător al Serbiei de la categoria cu un an mai mare şi a fost învins. „Am pierdut cu 6-4, 6-2, după ce am avut 4-2 în primul set. În pauză, de la scorul de 4-3, îmi tremura sticla de apă în mână. Îmi era frică de faptul că o să câştig“, îşi aminteşte sportivul. Au urmat noi turnee internaţionale, încununate de succes. Aşa a ajuns Nini Dica să participe la cele mai puternice turnee pentru categoria lui de vârstă, unde concurează sportivi care au ajuns să îi fie şi cei mai buni prieteni.

Psihicul face diferenţa

Chiar dacă este un copil de 14 ani, Nini s-a maturizat prin tenis şi înţelege sacrificiile enorme pe care le presupun performanţele în acest sport. Pe lângă antrenamente, pregătire fizică şi participarea la turnee, sportivul are nevoie chiar de la această vârstă de un psiholog. „Din punctul meu de vedere, ca neprofesionist, dar care studiez de ceva timp tenisul, partea psihologică contează în proporţie de 70 la sută. Până la urmă, toţi ajung să lovească mingea, dar diferenţa o face mentalul. Când alegi, ce alegi, cât de echilibrat eşti. În turnee, când stau toată ziua cu Nini, îi analizez pe adversarii lui şi mă uit la latura aceasta. Cum reacţionează în momentele grele. Acolo e diferenţa. Sunt jucători care conduc cu 5-2 şi nu reuşesc să închidă“, a explicat Nini Dica Senior.

nini

De la 13-14 ani, jucătorul de tenis are nevoie şi de maseur, dar şi de multe altele.  Iar pentru toate acestea, părinţii au rolul esenţial. Pe lângă timpul pe care îl acordă pentru a-l lua pe copil de la antrenamente, părinţii trebuie să se îngrijească de tot ce e nevoie pentru asigurarea condiţiilor. „Sunt costuri foarte mari. E considerat unul dintre cele mai scumpe sporturi, un sport exclusivist. Nu costă atât partea de antrenamente şi de echipamente, cât deplasarea în turnee internaţionale. Pentru a fi bun la un nivel competiţional, un sportiv are nevoie, într-un an, de 18-24 de turnee. Fiecare turneu înseamnă transport, cazare, masă. În România, totul este pe spatele părinţilor. Noi ne batem cu copii de afară care au bugete de 100.000 de euro pe an, bani oferiţi de sponsori. La noi, e în funcţie de ce reuşim ca părinţi, relaţional şi cu ajutorul copiilor, pentru că rezultatul lor ne ajută să mai găsim şi noi sponsori. Avem pe cineva care ne dă o sumă lunară. Nu e foarte mare, dar e suficient cât să îmi asigure plata antrenorului şi a terenului“, a explicat tatăl lui Nini Dica Junior.

Învaţă pentru şcoală în turnee

Pentru a se dedica tenisului, sportivul timişorean a pus şcoala în plan secund. Un elev foarte bun al Liceului Pedagogic, unul dintre cele mai bune licee din Timişoara, Nini a participat până în clasa a VI-a şi la olimpiade, dar a fost nevoit să se transfere la Liceul Sportiv Banatul, sacrificând astăzi şcoala pentru sportul de performanţă. „Îmi iau cărţile cu mine în turnee şi învăţ acolo“, a spus Nini, care recunoaşte că îi este greu să se împartă între şcoală şi tenis. „E un program foarte greu şi pentru un adult. Uneori, îmi pun semne de întrebare dacă e bine ceea ce facem. Am încercat să ţinem şi şcoala la un nivel destul de bun. Are nevoie de linişte. I-am rugat pe profesori ca dacă ştie de nota 2, să îi dea 2, iar dacă ştie de 10, să îi dea 10.  Avem nevoie de o stare reală, pentru că în tenis, dacă te minţi, nu ai nicio şansă“, a mai spus Nini Dica Senior care, alături de soţia sa, îl susţine necondiţionat pe Nini în realizarea visului său de ajunge unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume. „Pe termen mediu vreau să ajung la Federaţia Internaţională de Tenis şi, pe termen lung, în următorii 10 ani, să ajung în primii 10 jucători ATP“, a spus Nini Dica Junior.

Tatăl sportivului ar fi bucuros şi ar simţi că şi-a îndeplinit misiunea, dacă l-ar vedea pe fiul său în Top 100. „Ţine de mulţi factori. În primul rând, să fie sănătos. În al doilea rând, să îi rămână mintea pe care o are şi să facă tenisul la nivel înalt pentru că sunt mulţi copii care au jucat foarte bine la 14-15 ani şi s-au pierdut pe drum. Pe de altă parte, să fim şi noi, părinţii, sănătoşi. Mulţi ne întreabă cum mai rezistăm, dar eu am o vorbă: dacă e vorba de copii, ai, nu ai, ai! Când a fost vorba despre copii, ne-am organizat în aşa fel încât să le putem oferi tot ce au nevoie“, a subliniat Nini Dica Senior, a cărui fiică, sora lui Nini Jr., face dans sportiv de performanţă.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite