Speranţele de angajare ale bănăţenilor, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bănăţenii fără job au tot mai puţine şanse de angajare
Bănăţenii fără job au tot mai puţine şanse de angajare

Optimismul care a caracterizat până acum angajatorii din Vest a fost alungat de recesiune. Companiile devin tot mai precaute şi încearcă să evite disponibilizările. Puţini angajatori se încumetă să recruteze oameni noi.

Perspectivele de angajare pentru bănăţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă se anunţă deosebit de reduse în al doilea trimestru din 2010. Potrivit unui studiu Manpower lansat astăzi, la nivel naţional se observă o uşoară îmbunătăţire a perspectivelor de angajare de forţă de muncă, tendinţă de la care regiunea de Vest face, însă, excepţie.
Până acum fruntaş în topul prognozelor de angajare, Vestul cade la coada clasamentului. „Trimestrul 1, pentru zona de Vest, puternic industrializată, a fost caracterizat de un suflu de optimism în ceea ce priveşte activitatea de angajare şi asta în contextul dobândirii de noi comenzi pentru începutul de an. Pentru trimestrul doi, observăm un declin cu 14 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent”, a declarat Gabriela Crainic, specialist Manpower.
Potrivit acesteia, declinul din Vest se datorează precauţiei angajatorilor şi instabilităţii mediului economic. „Companiile care au contracte de onorat au reuşit să-şi păstreze forţa de muncă şi nu au nevoie de forţă de muncă suplimentară”, a adăugat Crainic. Astfel, Previziunea Netă de Angajare în Vest a ajuns la -12 la sută, reprezentând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere. „În zona de Vest, sectoarele de activitate care oferă şanse pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă sunt comerţul cu ridicata şi amănuntul, industria prelucrătoare şi agricultura”, a explicat Gabriela Crainic. Potrivit studiului Manpower, cele mai sumbre şanse de angajare pentru trimestrul doi din 2010 se înregistrează în construcţii, transport, dar şi în energie electrică, gaze şi apă.
„Previziunea Netă de Angajare de -7 la sută la nivelul pieţei muncii din România sugerează că angajatorii se aşteaptă ca al doilea trimestru al anului 2010 să rămână o provocare”, a declarat Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower România.â

Companii care sfidează criza şi fac angajări
Majoritatea firmelor anunţă reduceri de personal sau blocarea procesului de recrutare, dar sectorul IT&C trimite semnale optimiste. „Am avut o perioadă în care recrutarea a fost blocată, din octombrie 2009 până în ianuarie 2010, dar din februarie facem din nou angajări”, a declarat Miruna Marton, manager de resurse umane ACI Worldwide. Potrivit acesteia, compania specializată în software bancar caută pentru angajare oameni cu experienţă, iar studenţilor le oferă programe de practică. Recrutări se anunţă şi în Alcatel-Lucent România. „În 2009, am angajat o sută de absolvenţi de facultate, dar în 2010 vom recruta specialişti cu experienţă”, a declarat Klaus Sedlacek, vicepreşedinte Managed Services Delivery.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite