Situaţie dramatică la Facultatea de Fizică de la Universitatea de Vest din Timişoara. Menţinerea facultăţii în viaţă, „o chestiune de responsabilitate socială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul tinerilor care aleg facultatea de Fizică se reduce de la an la an FOTO Arhivă Adevărul
Numărul tinerilor care aleg facultatea de Fizică se reduce de la an la an FOTO Arhivă Adevărul

Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara se confruntă cu o situaţie critică după ce numărul studenţilor înscrişi la admitere este mai mic chiar decât numărul locurilor bugetate. Decanul Facultăţii de Fizică, Daniel Vizman, susţine că menţinerea facultăţii în viaţă este o chestiune de responsabilitate socială.

Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara este de departe cea mai puţin căutată facultate din cadrul UVT. În timp ce la toate celelalte facultăţi sunt cel puţin doi candidaţi pe loc, la Fizică numărul candidaţilor este mai mic decât numărul locurilor bugetate puse la bătaie. Decanul Facultăţii de Fizică, Daniel Vizman, susţine că situaţia de la Timişoara este una generalizată, iar aici s-a ajuns din cauza faptului că absolvenţii de liceu consideră Fizica o materie mai grea decât altele.

Pe de altă parte, mulţi tineri consideră că Facultatea de Fizică nu le oferă decât perspectiva unui post de profesor de Fizică. Daniel Vizman atrage, însă, atenţia că absolvirea Facultăţii de Fizică le oferă tinerilor perspective foarte bune de angajare, cu atât mai mult cu cât facultatea are şi un departament de Fizică Medicală, un domeniu foarte căutat odată cu dezvoltarea tehnologiei din domeniul medical.

„Marile descoperiri au la bază Fizica. Chiar şi la nivel naţional, Fizica este implicată în mari proiecte europene. E clar că pe Fizică informatică şi Fizică medicală, cererea este un pic mai mare, dar nici aici nu este cât ne-am dorit să fie. Toţi cei care au absolvit Fizica sunt foarte mulţumiţi de cariera lor. Din Fizică, pe lângă faptul că poţi să fii profesor, poţi să fii în atâtea alte locuri. Spre exemplu, avem studenţi care lucrează în IT”, a mai arătat Daniel Vizman.

Decanul Facultăţii de Fizică din cadrul UVT este conştient că din punct de vedere „contabiliceşte” facultatea nu este „rentabilă”. Menţinerea în viaţă a unei astfel de facultăţi în viaţă, susţine decanul, este însă o chestiune de responsabilitate socială. „S-ar putea ca la un moment dat să existe o anumită modă în societate. În toate universităţile mari, nimeni nu şi-a permis să renunţe la o facultate de Fizică. Dacă nu predai fizica bine, nu o să ai nici ingineri buni. Un inginer care nu ştie fizică, nu o să fie un inginer bun. Nu îşi permite nimeni să renunţe la o astfel de ştiinţă. Trebuie să existe o masă critică de fizicieni. Ştiinţa ar fi mult mai săracă dacă nu ar fi Fizica. Dacă priveşti numai din punct de vedere al acestei perioade, care de un an doi este mai grea pentru noi din punct de vedere al numărului de studenţi şi evaluezi numai din perspectiva numărului de studenţi, îţi dai seama că din punct de vedere al unei responsabilităţi nu poţi să spui: ‹‹Gata, închidem porţile şi nu mai avem Fizică››”, a explicat decanul Facultăţii de Fizică din cadrul UVT.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite