Sfaturi pentru a evita apariţia mirosului urât din canalizare şi cine sunt principalii vinovaţi pentru „bombele“ din canal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine a trecut, în special vara, pe lângă o gură de canal a resimţit mirosul puternic neplăcut care emană din canal. Uneori se întâmplă ca mirosul să fie simţit şi în casă. Puţini ştiu, însă, că de vină pentru mirosul respectiv sunt chiar cetăţenii care transformă de multe ori canalizarea în coş de gunoi. Managerul societăţii de apă şi canal din Timişoara prezintă câteva sfaturi utile pentru evitarea apariţiei mirosului neplăcut din canal.

O problemă cu care se confruntă vara locuitorii oraşelor este mirosul neplăcut care se degajă din canalizarea stradală sau chiar în case. O cauză o reprezintă temperaturile ridicate care duc la degradarea materiilor organice din canalizare. Pe de altă parte, consumul redus de apă – mulţi oameni fiind plecaţi din oras pe perioada verii – duce la stagnarea resturilor în conducte şi evacuarea lor mai dificilă. La toate acestea se adaugă, în unele oraşe relieful plat, care favorizează, de asemenea, funcţionarea necorespunzătoare a canalizării.

„Pentru funcţionarea proastă a canalizării de vină sunt de cele mai multe ori, resturile alimentare, deşeurile menajere sau din plastic care nu au ce căuta acolo şi favorizează formarea depunerilor pe pereţii conductelor, a dopurilor, înfundarea canalului, acumularea de materii care fermentează. Uleiurile şi grăsimile, în mod special, se lipesc de pereţii conductelor, râncezesc şi miros urât. În plus, în combinaţie cu alte resturi alimentare, acestea formează depuneri solide, foarte rezistente, care aderă la pereţii conductelor”, a explicat managerul societăţii de apă şi canal din Timişoara, Ilie Vlaicu.

miros

Astfel, pentru a evita apariţia mirosurilor din canalizare, sunt câteva lucruri pe care fiecare cetăţean responsabil le poate face acasă.

„Canalizarea nu este coşul de gunoi. Preocuparea şi atenţia vizavi de deşeurile pe care le generăm şi o schimbare de comportament – spre exemplu colectarea şi predarea uleiului alimentar uzat pentru reciclare – pot ţine la distanţă mirosurile neplacute degajate din canalizare, înfundarea racordurilor sau refularea apei uzate în stradă sau în locuinţe”, a mai explicat managerul Aquatim.

Societatea Aquatim are un program regulat de curăţire preventivă a canalizării, pentru a evita blocajele şi refularea apei uzate din canalizare, fiind verificaţi peste 7.000 de receptori stradali de evacuare a apei de ploaie şi 90 km de conducte de canalizare. La astfel de acţiuni, muncitorii Aquatim scot din canal adevăraţi „monştri”.  

Recomandări pe aceeaşi temă

Invenţia unei studente din Timişoara: o jucărie YoYo care elimină mirosurile urâte

Mizeria de la staţia de epurare din Baia Mare ar putea fi depozitat pe iazul de la Bozânta Mare

Pubele subterane de colectare selectivă, în Sectorul 3 al Capitalei. Robert Negoiţă: „Se elimină poluarea mediului şi împrăştierea deşeurilor“

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite