UPDATE Mitingul de la Timişoara: Aproximativ 2.000 de persoane au protestat împotriva sistemului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişorenii s-au organizat joi seara pentru un nou miting. Manifestanţii au mărşăluit pe traseul Operă - Catedrală - Complexul Studenţesc - Prefectura. Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat fără incidente.

UPDATE ORA 22.10 Mitingul de la Timişoara a luast sfârşit fără incidente. Din Piaţa Victoriei oamenii au plecat spre casele lor. La această oră mai sunt în centru câteva zeci de persoane, în jurul candelor şi lumânărilor aprinse în memoria celor decedaţi în incendiul de la clubul Colectiv.

UPDATE ORA 21.30 În jur de o mie de persoane au plecat din faţa Prefecturii, spre centrul oraşului. Oamenii au traversat Bulevardul Revoluţiei şi Bulevardul I.C. Brătianu, iar apoi au întrat Piaţa Victoriei. Protestatarii au promis că vor ieşi în stradă şi vineri.

UPDATE ORA 21.00 Manifestanţii au ajuns în faţa Prefecturii. Peste o mie de persoane protestează în faţa Palatului Administrativ. De aici urmează să revină în Piaţa Victoriei, unde au rămas câteva zeci de persoane. Una din scandările preferate este: "Afară, afară, cu mafia din ţară!"

UPDATE ORA 20.15. Manifestanţii au trecut pe lângă Catedrală, iar apoi şi-au continuat marşul pe Bulevardul Vasile Pârvan. Oamenii au început să scandeze şi împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. În jurul orei 20, protestatarii au ajuns în Complexul Studenţesc. Se strigă: "Haideţi cu noi!". Numărul manifestanţilor a crescut simţitor.

image



UPDATE ORA 19.30 Aproximativ 700 de persoane se află în centrul Timişoarei. Oamenii strigă "Uniţi, salvăm, România o schimbăm". Grupul a plecat în marş spre Complexul Studenţesc, în dorinţa de a scoate din cămine şi alţi studenţi.

image



UPDATE ORA 18.40 Mitingul de la Timişoara a început după ora 18.00, când oamenii au început să se adune în jurul candelelor şi lumânărilor depuse în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv. În jur de 300 de persoane se află la această oră în Piaţa Victoriei.

Manifestanţii au citit lista cu revendicările, în zece puncte. Se cere şi instaurarea unui Guvern de tehnocraţi şi un Parlament cu 300 de membri.

Printre mesajele arborate de tineri: "Mita ucide!!", "Responsabili în mandat, nu în campanie!", "Vrem un stat corect, nu defect", "Studenţii cer dreptate". 


“Ieşim în stradă şi nu renunţăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toţi cei care vor veni la protest. Ce vrem?

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetăţenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia Ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă!

image

3. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!

4. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activităţile comerciale în clădiri neconsolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzise!

5. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructura necesară în caz de incendiu - cineva din mulţime a sugerat a se crea un grup care să facă asta, aşteptăm voluntari. Vrem ca utilizarea materialelor fono- şi termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

7. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atât medicii cât şi auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătăţii pentru amânarea dării în folosinţă a Unităţii Moderne pentru Arşi de la Spitalul Floreasca!

8. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condiţiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.

9. Vrem introducerea în programa şcolară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciţii pentru situaţii de urgenţă (cutremure, incendii, inundaţii), educaţie rutieră şi de prevenire a incendiilor!

10. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile.

Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Acestea sunt cele la care am ajuns noi, citite în ceea ce aţi scris voi şi cerute de voi în stradă”. 

Miercuri seara, în Piaţa Victoriei s-au adunat în jur de 5.000 de persoane. Oamenii au făcut şi un marş până la Primărie, s-au oprit apoi la Catedrală, la Prefectură, iar în final au revenit pe platoul din faţa Operei. Manifestarea s-a încheiat fără incidente.


Citiţi şi:


Mii de oameni s-au strâns în Piaţa Operei din Timişoara cu mesajele „Noi murim. Voi sunteţi OK?” sau „Noi la datorie, voi la puşcărie!”

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite