Job sezonier pentru tinerii bănăţeni: instructor de schi pe pârtiile din Austria, pentru 1.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu a învăţat să facă bani  din distracţia altora
Liviu a învăţat să facă bani din distracţia altora

Liviu Samoilă a absolvit o şcolă de meserii şi lucrează ca instructor de schi. Amatorii de joburi sezoniere în străinătate îşi pot găsi de lucru şi iarna, nu doar pe perioada verii la restaurante, pe plaje sau în agricultură.

Cei care sunt pasionaţi de sporturile de iarnă şi de munte pot găsi un loc de muncă pe pârtiile de schi din Austria. Singura cerinţă este ca cei care vor să lucreze ca instructori de schi în Alpi este să facă un curs la una din numeroasele şcoli de specialitate din Austria. Timişoreanul Liviu Samoilă şi-a încercat norocul şi spune că a tras lozul câştigător.

Am terminat Facultatea de Ştiinţe Economice în 2005 şi de atunci am încercat mai multe locuri de muncă. Am fost agent de vânzări pentru o firmă de materiale de construcţii, parchet şi podele, am lucrat în domeniul instalaţiilor electrice şi un pic ca agent imobiliar. Nu mi-a plăcut ce am făcut, aşa că nu mai pun pe primul loc banii şi fac ceva din pasiune. Am fost fascinat de munte de mic, de la şase ani merg să schiez”, a povestit Liviu Samoilă.



GALERIE FOTO

Timişoreanul de 29 de ani a mai lucrat în timpul facultăţii ca bucătar şi ajutor de bucătar în Spania, unde îşi petrecea practic toate vacanţele. Acolo a învăţat limba germană, care l-a ajutat mai târziu să se înscrie la o şcoală de meserii din Salsburg, pentru a obţine o diplomă de iniţiator în schi.

image
Instructor de schi în Austria
image

Cel mai important este să cunoşti limba germană. Eu am învăţat în Spania, lucrând cu mulţi nemţi. Apoi trebuie să ai şi ceva abilităţi la schi sau snowboard. Cursul a durat doar două săptămâni şi a costat cam 1.000 de euro. Eu am absolvit primul nivel, care îmi permite să fiu iniţiator în schii pentru copii între 4 şi 10 ani”, a declarat Samoilă.

Muncă şi distracţie în Alpii austrieci

Este al doilea an în care Liviu Samoilă va pleca la muncă în Alpii austrieci. Pentru el, sezonul va începe pe 16 decembrie şi se va încheia la 1 martie. Are un post asigurat, în zona de schi Amade, în apropiere de Salzburg, mai ales că pârtiile din Austria sunt luate cu asalt de turişti români. „Este avantajul meu că ştiu româneşte. Mă pot descurca cu copiii care vin din România”, a mai spus Liviu Samoilă.

Când vine vorba de retruibuţie, Liviu Samoilă spune că este mulţumit cu cât câştigă, chiar dacă la întoarcerea în ţară nu rămâne cu prea mulţi bani. „Câştig cam 900-1.000 de euro pe lună. Cursurile de schi costă cam 50-60 de euro, dar pentru cei din România vreau să cer doar 15 euro pe oră”, a mai spus bănăţeanul. Pentru a mai aduna ceva bănuţi, Liviu Samoilă are de gând să îşi mai ia un job în Alpi, la un restaurant sau într-un hotel. Şi-a asigurat locul de muncă şi pe perioada verii, pentru că a obţinut un atestat de ghid de rafting, după cursurile făcute în Slovacia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite