Psihologul Cătălin Ilie, despre criza refugiaţilor: „Mulţi români au trecut într-un fel sau altul exact prin ce trec ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din punct de vedere psihologic, refugiaţii care fug de război şi sărăcie sunt deja afectaţi, ca atare comportamentul nostru ar trebuie să fie tolerant, face apel psihoterapeutul Cătălin Ilie.

De ceva vreme, în zona centrală a Timişoarei, pot fi întâlniţi din ce în ce mai mulţi imigranţi. Marea lor majoritate sunt doar în trecere. Nu au nicio intenţie să se stabilească în România, ci vor să ia calea Occidentului. 1.200 de migranţi au intrat ilegal în ţară pe la frontiera cu Serbia. Cei care solicită o formă de protecţie din partea statului român au parte de un sistem semideschis. Ei sunt liberi să circule pe unde doresc între orele 8-22. Chiar dacă nu deranjează pe nimeni, mediul online este invadat de discursurile rasiste şi îndemnuri la ură. 
 

Din punct de vedere psihologic, aceşti oameni, care fug de război şi sărăcie, sunt deja afectaţi, ca atare comportamentul nostru ar trebuie să fie tolerant, face apel psihoterapeutul Cătălin Ilie. 

“Mulţi români au trecut într-un fel sau altul exact prin ce trec ei. Mulţi români au ajuns, după Revoluţia din 1989, refugiaţi în alte ţări. Sunt milioane de români plecaţi. Au ales Germania, Spania, Italia, Irlanda, Anglia şi alte ţări. Şi ei erau oameni care fugeau de sărăcie. Pe vremea lui Ceauşescu se fugea de teroarea comunistă. Încercau să se redescopere în alte ţări. Întrebarea pe care o puneau străinii era: ce căutăm noi acolo. Mai ales că în România nu a fost război. Căutam o stare de mai bine, ceva bani pentru a constru o casă, să ne facem o familie sănătoasă. Să ne oferim ceea ce ne lipsea în ţara noastră”, afirmă Cărălin Ilie.

Psihoterapeutul susţine că şi românii au fost priviţi cu reticienţă prin ţările prin care au ajuns, mai cu seamă că nu toţi cei care au ajuns acolo erau şi cei mai cinstiţi. De cealaltă parte, nu au fost semnalate cazuri în care migranţii ajunşi pe noi să fie prinşi la furat sau să facă alte ilegalităţi.
 

“Nu toţi românii care au ajuns în străinătate au fost cinstiţi şi corecţi. Nu toţi făceau cele mai bune lucruri. Nu toţi şi-au găsit un loc de muncă. Hai să fim puţin corecţi. Chiar m-am întors din Occident, unde am lucrat cu nişte oameni care au ajuns foarte mari, au proprietăţi, sunt bine văzuţi. Ei îmi povesteau, răzând, că atunci când au ajuns prima dată în ţara respectivă au început să fure din alimentare, să aibă ce mânca, să aibă un sprey. Oamenii au recunoscut cu nonşalanţă cum până să aibă un servici, erau nevoiţi să fure. Ştim toţi cum s-a golit Occidentul de videocastofoane trecute prin cuti de cereale, alte şi altele”, a mai afirmat Cătălin Ilie.

În situaţia în care migranţii solicită o formă de protecţie din partea statului român, ei intră în procedura de azil şi sunt preluaţi de către cei de la Centrul Regional pentru Solicitanţi de Azil Timişoara, care îi transportă în centrele speciale de primire şi de cazare. 

Urmează o perioadă lungă în care solicitările acestora sunt analizate şi soluţionate conform legii. Conform inspectorului-şef de la Poliţia de Frontieră, Iliuţă Cumpănaşu, două treimi dintre cei care intră în ţară solicită o formă de protecţie din partea României.

Citiţi şi:

Gardul ridicat de Ungaria la graniţa cu Serbia face ca migranţii să forţeze frontiera cu România. Intenţia lor este să ajungă în Vest, tot pe la maghiari


De ce simt nevoia unii oameni să-şi cumpere case şi maşini mari. Psiholog: „Cei care s-au simţit odată mici şi-au spus: «Lasă, că o să fie eu odată mare»“


Ce se ascunde în cuplu în spatele spusei „Adio, dar rămân cu tine!“. „Rămânem ancoraţi în disperarea de a avea o relaţie bolnavă“
 

Psihoterapeutul Dr.Love, despre relaţiile pasagere: „Sexul compulsiv este la fel ca mâncatul sau consumul drogurilor“
 

Psihologul Dr.Love, mesaj pentru cei care postează „Relaţie complicată“ drept status pe Facebook: „Veţi plânge că nu aţi avut parte de iubire“

Mesajul faimosului Doctor Love, de Ziua Îndrăgostiţilor: „Anumite evenimente trebuie sărbătorite în fiecare zi“

Psihologul Dr.Love, de Crăciun: „Cel mai frumos cadou pe care trebuie să îl despachetaţi azi este chiar viaţa voastră”

Psihologul Dr. Love, despre micuţii care suferă din cauza părinţilor iresponsabili: „Unele mame îndrăgostite îşi părăsesc copiii pentru a urma diverşi bărbaţi“

Doctor Love: „Cea mai importantă problemă întâlnită la bărbaţi se numeşte impotenţa anxioasă“

Cotroversatul psiholog dr. Love, despre infidelitate: „Sexul nu e iubire. Cruntul adevăr este că cei care au amanţi nu iubesc pe nimeni“

Ce se petrece, de fapt, în mintea geloşilor şi cât de rău face gelozia: „Geloşii sunt cei care înşală primii. Posesivitatea atinge cote inimaginabile“
 

Slăbiciunea psihică pe care o au aproape toţi oamenii şi care poate duce la boli crunte. „Se simt goi pe interior, sunt ca nişte carcase, simt că nu mai au viaţă”

De ce este dragostea pe cale de dispariţie? Doctor Love: „Majoritatea căsătoriilor de astăzi se fac din interes. Unii nu mai au niciun Dumnezeu“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite