Proiect unic în România, realizat la Timişoara. Cum arată şi cum funcţionează „cuptorul” care produce curent şi căldură din arderea gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incineratorul de deşeuri de la Timişoara este realizat după un model care funcţionează deja în Germania
Incineratorul de deşeuri de la Timişoara este realizat după un model care funcţionează deja în Germania

După un blocaj care a durat mai mult de doi ani, constructorul incineratorului de deşeuri de la Timişoara este pe punctul de a începe lucrările. Investiţia, care se ridică la aproximativ 75 de milioane de euro, permite transformarea deşeurilor menajere în căldură sau curent.

Unul din cele mai importante proiecte ale Timişoarei, incineratorul de deşeuri intră în lucru în aproximativ o lună. Proiectul a întâmpinat mari dificultăţi în desemnarea constructorului. Caietul de sarcini a fost postat pe SEAP în octombrie 2012, iar după 200 de zile de blocaj, primarul Nicolae Robu a făcut apel la SRI pentru deblocarea situaţiei. Nimeni nu ştie dacă SRI a luat în considerare sesizarea primarului Robu, dar în octombrie 2013, edilul anunţa ca situaţia s-a deblocat şi se poate semna contractul de execuţie, iar lucrările pot începe în „două-trei săptămâni”.

După un an şi jumătate de la anunţul primarului lucrările încă nu sunt începute, dar potrivit city-managerului Timişoarei, Sorin Drăgoi, în tot acest timp proiectul a fost blocat de necesitatea clarificării unor documente, inclusiv clarificarea situaţiei juridice a societăţii International Recycling Energy (IRE)Timişoara, societate care realizează acest proiect şi în care Primăria şi Colterm deţin majoritatea.

Sorin Drăgoi a declarat că toate aspectele care au ţinut în loc acest proiect au fost clarificate, urmând ca în aproximativ o lună amplasamentul pentru construcţie să fie predat şi să înceapă lucrările. „Acest incinerator, care va fi amplasat în zona CET-ului din Calea Şagului, nu face altceva decât să ardă partea uscată a gunoaielor, urmând ca partea umedă să fie dusă la deponeul de la Ghizela. Incineratorul va produce energie termică şi energie electrică”, a declarat city-managerul Timişoarei.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de reprezentanţii companiei IRE Timişoara, prin arderea deşeurilor menajere, incineratorul va produce energie electrică ce va putea fi vândută pe piaţa liberă şi căldură care îi va fi livrată companiei de termoficare. Căldura rezultată din arderea deşeurilor ar trebui să asigure 15 la sută din necesarul de căldură al Timişoarei, ceea ce poate atrage după sine o scădere a preţului la gigacalorie.



„Investiţia este rentabilă din punct de vedere financiar şi economic, tehnologia de ultimă oră, aplicată în 98% din ţările europene rezolvând o problemă acută de mediu a marilor aglomerări urbane şi încadrându-se cu emisiile în normele aprobate de mediu. Din punct de vedere al S.C. Colterm S.A. prin faptul că se înlocuieşte gazul metan cu acest combustibil secundar rezultat din deşeuri, se ajunge la o economie de gaz metan de 16 milioane mc/an ceea ce înseamnă o scădere anuală a costurilor cu combustibilul de 16.000.000 lei din buget. Preţul la căldura produsă la gardul centralei scade cu 5% pentru cantitatea anuală livrată”, se arată în studiull de fezabilitate al proiectului care are o valoare de 60 de milioane de euro fără TVA şi este realizat printr-un credit furnizor.

Incinerator
Date tehnice incinerator Timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite