Primarul Timişoarei, despre banii alocaţi de Guvern după furtuni: „Nu vreau să moară caprele altora”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat joi, 36 de milioane de lei din fondul de urgenţă pentru reparaţii la şcoli, spitale şi biserici afectate de furtunile de duminică. Maramureşul şi Bihorul au primit de patru ori mai mulţi bani decât Timişul. Primarul Nicolae Robu susţine că e nedrept, în condiţiile în care Timişoara a fost grav afectată de furtuni.

Judeţele Arad, Bihor şi Maramureş au primit de la Guvern mai mulţi bani decât Timişul pentru reparaţii de urgenţă la clădirile publice afectate de furtunile de duminică. În topul alocărilor este judeţul Maramureş, care a primit de la Guvern 9,5 milioane lei. Bihorul a primit 8,7 milioane lei, Aradul cinci milioane lei, iar Timişul doar 2,24 milioane de lei. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, susţine că nevoile sunt mult mai mari, dar nu s-a solicitat mai mult de la Guvern pentru că premierul Florin Tudose, prezent timp de două zile la Timişoara după furtuna de duminică, a transmis foarte clar să se facă solicitări doar pentru şcoli şi spitale.

„Noi am cerut 2,2 milioane lei pentru că ne-am conformat solicitării domnului prim-ministru de a trece numai şi numai acele lucrări. Dacă la o şcoală era într-o stare precară şi necesita în viitorul apropiat o intervenţie de reabilitare, iar acum, din acel acoperiş 40 la sută s-a distrus, restul de 60 la sută a rămas întreg, dar el e degradat, noi când intervenim schimbăm tot acoperişul. Nu am cerut de la Guvern decât cota parte de 40 la sută care s-a surpat”, a explicat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei s-a arătat nemulţumit de faptul că pentru Timiş au fost alocate doar două milioane de lei în timp ce judeţe în care „nu a văzut ca atenţia media să fie îndreptate spre ele”, sumele sunt mai mari. „Doresc doar atât: ca toţi cei care trăiesc în această ţară să fim trataţi la fel. Nu cred că e normal ca unii să fim trataţi cu o unitate de măsură, iar alţii să fim trataţi cu o altă unitate de măsură. Pot să înţeleg că bugetul de stat nu poate acoperi nimic, dar dacă nu poate, nu poate pentru nimeni. Vreau tratament egal, nu ca la fotbal, unde noi primim un răspuns clar la solicitarea noastră de lămurire, că nu este legal să finănţăm, dar alţii dau bani într-o veselie. (...) Nu vreau să moară caprele altora, dar nu pot să nu reacţionez. Cum e posibil ca unora să ni se spunăm să nu cerem şi altora să li se spună să ceară? Trebuie să se facă o rectificare că nu ne putem juca cu lucrurile astea”, a declarat primarul Timişoarei Nicolae Robu, potrivit căruia dacă Timişul nu primeşte mai mulţi bani comunitatea ar trebui să reacţioneze.  

Bihorul a cerut şi a primit

Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor, care a cerut de la Guvern şi a primit o sumă de patru ori mai mare decât Timişul, a declarat pentru „Adevărul” că, deşi nu s-a văzut la televizor, e posibil ca pagubele materiale din Bihor să fie mai mari decât în Timiş. „De luni, când am văzut ce este la noi în judeţ am spus că pagubele vor fi mai mari decât în Timiş pentru că noi avem o zonă întreagă afectată. Localitatea Rieni este 90 la sută afectată. Toate casele sunt afectate, primăria, şcoala, biserica. Parcă a dat cineva cu bomba. Avem o zonă foarte mare afectată. Avem o alunecare de teren. Toate sumele alocate sunt pentru primării, şcoli, grădiniţele. E posibil ca în Timiş să mai fie săptămâna viitoare încă o alocare. Poate nu au reuşit colegii din Prefectură să evalueze toate pagubele şi mai urmează etapa a doua – etapa a treia”, a declarat prefectul de Bihor, potrivit căruia suma alocată de Guvern acoperă în mare pagubele la clădirile publice, fiind nevoie de încă o sumă de aproximativ patru milioane de lei pentru o zonă afectată de o alunecare de teren.

De asemenea, potrivit prefectului de Bihor, din cele 8,7 milioane de lei alocate de Guvern judeţului Bihor, trei milioane sunt pentru refacerea drumului judeţean Beiuş – Budureasa – Stâna de Vale, afectat de alunecări de teren. „Mai avem un drum în zona turistică Padiş care e aproape 700.000 de lei şi alte drumuri mai mici în judeţ”, a mai declarat prefectul.

Prefectul de Timiş, Eva Andreaş, a declarat că suma pentru judeţul Timiş urmează să fie suplimentată, dar din cauza problemelor cu electricitatea din Timiş, echipele de evaluatori nu au putut finaliza evaluarea pentru şedinţa de Guvern de joi. „Echipele noastre nu au ajuns în toate localităţile să facă evaluarea. Ceea ce am trimis noi la Guvern sunt evaluările pentru şcolile din Timişoara, Institutul de Boli Cardiovasculare şi spitalul de la Lugoj şi clădirile MAI, urmând ca săptămâna viitoare să aprobăm evaluarea pentru şcolile din judeţ, lăcaşurile de cult şi instituţiile publice care au rămas”, a declarat prefectul de Timiş, Eva Andreaş. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite