Primăria Timişoara, executată silit de juriştii instituţiei. Reacţia primarului Nicolae Robu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criticaţi în repetate rânduri de primarul Nicolae Robu, juriştii Primăriei Timişoara început executarea silită a instituţiei în urma unor procese pentru drepturi salariate câştigate FOTO Adevărul
Criticaţi în repetate rânduri de primarul Nicolae Robu, juriştii Primăriei Timişoara început executarea silită a instituţiei în urma unor procese pentru drepturi salariate câştigate FOTO Adevărul

Opt angajaţi ai Primăriei Timişoara, care au câştigat procesele pentru drepturi salariale împotriva instituţiei, au început executarea silită pentru plata banilor câştigaţi în instanţă. Printr-un document intrat în posesia „Adevărul”, funcţionarii, jurişti ai instituţiei, îi solicită Trezoreriei să dea curs executării silite.

Primarul Timişoarei Nicolae Robu a declarat cu ocazia unei conferinţe de presă recene că RADEF obstrucţionează punerea în aplicare a sentinţei prin care cinematografele trec din proprietatea RADEF în patrimoniul Primăriei Timişoara. Într-o situaţie similară se află, însă, şi Primăria Timişoara într-un litigiu cu proprii angajaţi, care au câştigat în instanţă acordarea unor drepturi salariale, sentinţe pe care primăria nu le-a pus în aplicare, aşa cum cereau sentinţele. Ca urmare a nepunerii în aplicare a sentinţelor rămase definitive, angajaţii Primăriei Timişoara, majoritatea jurişti, au demarat executarea silită a instituţiei.

Dosarul de executare silită a fost deschis la executorul Claudiu Ardean, iar printr-o adresă transmisă Trezoreriei Caius Şuli, Eugenia Vătăşescu, Cristian Marchiş, Petru Adrian Colojoară, Lenuţa Rodica Albu, Cosmin Silviu Silaghi, Daniel Avram Văcărescu şi Teodora Gentimir, toţi angajaţi ai Primăriei Timişoara, îi solicită Trezoreriei să dea curs executării silite.

Funcţionarii Primăriei Timişoara arată că printr-una dintre sentinţe Primăria Timişoara a fost obligată ca „în 10 zile de la rămânerea definitivă a deciziei să recalculeze, să aloce şi să plătească reclamanţilor diferenţele salariale corespunzătoare nivelulului de salarizare stabilit conform OUG 83/2014”. În acelaşi document, angajaţii arată că prin cea de-a doua sentinţă, Primăria Timişoara a fost obligată „să recalculeze, să aloce şi să plătească reclamanţilor diferenţele salariale”.

În adresa transmisă Trezoreriei Timişoara, funcţionarii mai arată că Primăria Timişoara nu a formulat contestaţie la executarea silită, emiţându-se dispoziţii pentru punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti, dar „aceste dispoziţii nu prevăd cu exactitate suma pe care ar trebui să o încasăm, iar în referatul aferent acestor dispoziţii se prevede eşalonarea plăţii sumelor restante, deşi prin hotărârile judecă mai sus arătate se prevede obligativiatea plăţii în 10, respectiv 30 de zile”.

În documentul intrat în posesia „Adevărul”, funcţionarii îi solicită Trezoreriei „să daţi curs popririi înfiinţate de BEJ Ardean Claudiu şi să puneţi la dispoziţia acestuia sumele de bani pentru care a fost încuviinţată executarea silită de Judecătoria Timişoara”. Juriştii Primăriei mai reclamă faptul că în cazul unei colege ale lor, Adina Balogh, care a obţinut acordarea unor sume de bani prin aceleaşi sentinţe, banii au fost viraţi în contul funcţionarei integral. „În situaţia în care veţi refuza executarea silită în cazul subsemnaţilor, vă rugăm să ne transmiteţi motivele pentru care în cazul doamnei Balgoh Adina aţi dat curs executării silite, tratamentul dumneavoastră fiind discriminatoriu şi abuziv întrucât doamna Balogh Adina a pus în executare acelaşi titlu executoriu ca şi subsemnaţii”, se mai arată în adresa prin care juriştii primăriei cer să le fie livraţi banii.

Surse din cadrul Administraţiei Finanţelor Timişoara au declarat că adresa de înfiinţare a popririi în vederea executării silite a fost transmisă Primăriei Timişoara, însă în acest caz executarea silită se face în baza unei Ordonanţe care prevede plata eşalonată a drepturilor salariale. „Executarea silită la instituţiile publice se face altfel decât la societăţile comerciale. La societăţile comerciale, poprirea se face imediat. La instituţiile publice se execută pe Ordonanţa 22”, au explicat surse din cadrul Administraţiei Financiare, potrivit cărora Primăria Timişoara are un termen 6 luni în care trebuie să-şi bugeteze sumele necesare achitării debitului, termenul începând să curgă din momentul comunicării de către creditor a somaţiei de plată.

Primarul Nicolae Robu a declarat că sumele cerute de jurişti nu puteau fi plătite până acum, nefiind aprobat încă bugetul, urmând ca sumele de care funcţionarii trebuie să beneficieze conform sentinţei urmând a fi prevăzute în buget. „Le plăteam. Nu era problemă, dar dacă ne execută silit, să ne execute. Dacă sunt drepturile lor trebuie să şi le primească. Nu mă deranjează că au acţionat în instanţă pentru a-şi primi nişte drepturi dacă instanţa a considerat că li se cuvin drepturile respective”, a declarat primarul Nicolae Robu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite