FOTOREPORTAJ Munca la temperaturi extreme: de la minus 15, la 40 de grade Celsius în toiul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru fiecare timişorean care munceşte la -15 grade în mijlocul gerului există un timişorean care munceşte la 40 de grade Celsius. Spălătorese sau bucătari se coc de cald în mijlocul iernii în timp ce vânzătorii din pieţe şi horticultorii muncesc la rece.

Opt ore la aproape 40 de grade, îmbrăcate în haine cu mânecă scurtă, în timp ce afară termometrele arată -15 grade, aşa lucrează doamnele de la spălătoria Spitalului Municipal din Timişoara. În camera în care se usucă rufele, femeile se simt ca la saună.

Saună la Spitalul Municipal

image

CLICK PE IMAGINE PENTRU GALERIE FOTO

„Se aburesc ochelarii şi trebuie să-i dau jos când intru acolo", a spus Maria Ion (foto sus), de 59 de ani. Timişoreanca este angajată acolo deja de 20 de ani şi este obişnuită cu temperaturile ridicate. „Avem un ventilator, dar ne suflă în cap dacă-i dăm drumul şi dacă deschidem geamul se face curent", a spus timişoreanca. Colega sa, Elena Biro de 41 de ani, lucrează de doar doi ani la spălătoria de la Spitalul Municipal. „M-am învăţat să vin gros îmbrăcată la lucru şi aici să rămân îmbrăcată subţire", a spus femeia.

Grădinarul îngheţat

image

CLICK PE IMAGINE PENTRU GALERIE FOTO

La doar câţiva metri distanţă de Spitalul Municipal, Constantin Bondoc, de 57 de ani (foto sus), munceşte la -11 grade în Parcul Botanic. El este cel care are grijă de toate plantele de acolo în timpul iernii. Pentru asta, timişoreanul trebuie să stea şi câte opt ore în cel mai năprasnic ger. „Dezăpezim copacii când se supraîncarcă, să nu li se rupă crengile. Azi am ieşit mai târziu pentru că a fost foarte frig", a spus timişoreanul. Bărbatul spune că s-a învăţat deja cu munca la temperaturi de iarnă rusească şi că se îmbracă foarte gros ca să facă faţă gerului.

Vara din brutărie

image

CLICK PE IMAGINE PENTRU GALERIE FOTO

În laboratoarele de brutărie, patiserie sau cofetărie, angajaţii lucrează şi ei la aproape 40 de grade în toiul iernii. Lucia Burdeţi (foto sus), angajata unei patiserii, stă la muncă într-o cămasă, cu mânecile ridicate până la cot. „E cald, dar m-am obişnuit, aşa că suport. Vara e mai greu că e cald şi afară", a povestit tânăra de 22 de ani.

Vânzător zgribulit


image

CLICK PE IMAGINE PENTRU GALERIE FOTO

În Piaţa 700, Marian Drăguţ (foto sus), de 32 de ani, îşi aranjează liniştit merele. „Nu prea vine lumea acum că este prea frig", spune tânărul comerciant. Timişoreanul vine de 10 ani în piaţa din Timişoara să-şi vândă fructele, aşa că este învăţat şi cu cele mai scăzute temperaturi. „Azi am venit mai târziu pentru că a fost foarte frig de dimineaţă, dar m-am îmbrăcat mai gros", a spus Marian Drăguţ.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite