Rectorul Universităţii de Vest, despre proiectul de scădere a TVA-ului la zero pentru livrarea de clădiri: „Fie e o găinărie, fie un pas spre Romexit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TVA-ul pentru livrarea locuintelor ar putea sa scada la zero.
TVA-ul pentru livrarea locuintelor ar putea sa scada la zero.

Liviu Dragnea a depus miercuri un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal care prevede aplicarea cotei de TVA zero pentru mai multe livrări de bunuri şi servicii, printre care livrarea locuinţelor către persoane fizice. Deputatul timişorean Marilen Pirtea (PNL) spune că, din punctul lui de vedere, Guvernul renuţă astfel la o sursă importantă de venit la bugetul de stat.

Deputatul PNL Marilen Pirtea, care şi-a păstrat deocamdată şi funcţia de rector al Universităţii de Vest din Timişoara, a atras atenţia în legătură cu un proiect depus miercuri de Liviu Dragnea, care vizează, printre altele, cota de TVA de 0 la sută pentru livrarea de locuinţe noi. Pirtea susţine că este departe de a fi o măsură socială. 
 

„Este fie o măsură prin care se mută bani din bugetul statului în buzunarele unor dezvoltatori imobiliari şi ale celor mai avuţi dintre români, fie o nouă încercare de fisurare a legăturii României cu Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, fie o găinărie, fie un pas spre Romexit”, susţine Marilen Pirtea.
 

Doctor în ştiiţe economice, Pirtea a explicat, din punctul lui de vedere, care ar fi mecanismul care stă în spatele acestei legi.

„În primul rând, propunerea contravine legislaţiei europene, mai exact Directivei 112/2006. Directivele, alături de Regulamente şi Decizii sunt acte cu caracter obligatoriu pentru toate statele membre. De asemenea, deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în materie de TVA sunt obligatorii. În privinţa TVA, Directiva lasă la aprecierea statelor membre nivelul cotelor pe care le aplică, însă cu unele restricţii: cota standard nu poate fi mai mică de 15%, iar fiecare stat poate, opţional, să utilizeze una sau două cote reduse care nu pot fi mai mici de 5% şi pot fi utilizate pentru o gamă restrânsă de bunuri şi servicii, enunţată în Anexa III (art. 98). Între aceste bunuri şi servicii se numără şi «livrarea, construirea, renovarea şi transformarea locuinţelor, ca parte a politicii sociale».
 

România a utilizat această opţiune, instituind o reducere a TVA, ca măsură socială. Cu alte cuvinte, o cotă de TVA de 5%, se aplică pentru cazurile în care: cumpărătorul să nu mai fi achiziţionat o locuinţă cu cota redusă de 5%; valoarea locuinţei să fie sub 450.000 lei, aproximativ 100 000 EUR; suprafaţa utilă să fie sub 120 metri pătraţi, iar a terenului aferent sub 250 metri pătraţi”, a explicat Marilen Pirtea.


Cei care cumpărau locuinţe de lux aveau de plătit 19 la sută TVA 
 

Rectorul afirmă că, dacă ne raportăm la puterea de cumpărare a românilor, această reducere este deja destul de generoasă, inclusiv pentru clasa de mijloc din România. 
 

„Desigur, unii nu vor mai plăti 5% TVA. În schimb, principalii câştigători sunt cei care vor să cumpere locuinţe care pentru marea majoritate a românilor ar intra în categoria de lux. Pentru aceştia, beneficiul este de 19%. Nu trebuie să omitem că România este ţara din UE cu cele mai mari inegalităţi între săraci şi bogaţi, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Astfel, o guvernare care pretinde că se adresează celor mulţi reununţă la încă o sursă importantă de venit la bugetul de stat, pentru a-i «asista» pe cei mai avuţi dintre români”, a afirmat Marilen Pirtea. 
 

Prin această modificare, caracterul social al legii dispare, ca şi temeiul aplicării unei cote TVA mai mică de 15%, mai spune Marilen Pirtea, care avansează două scenarii:

„Propunerea are scopul de a crea o breşă, o fereastră de oportunitate, în care cei cu banii pregătiţi îşi vor face achiziţiile, spre beneficiul lor personal şi, mai ales spre cel al dezvoltatorilor, cei cu locuinţe finalizate sau aproape de finalizare. Cine pierde? Bugetul statului nu realizează venituri importante, deci avuţia noastră comună pe care am încredinţat-o guvernului.
 

Propunerea are scopul de a crea un conflict deschis între români şi instituţiile Uniunii Europene. Reacţia Uniunii Europene la această măsură nu poate fi decât declanşarea unei proceduri de infringement asupra României. Cota redusă de 0% ar putea fi aplicată numai în ipoteza obţinerii în prealabil a unei derogări din partea Comisiei Europene, însă argumentul <politicii sociale> nu mai este valid, iar un alt alibi nu pare uşor de găsit”.

Conform Hotnews.ro, proiectul a fost depus la Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională. Liderul PSD nu a cerut procedura de urgeanţă pentru acest proiect.

Astfel, tot conform Hotnews.ro, potrivit proiectului de lege, se stabileste aplicarea cotei zero de TVA pentru:

    - livrarea de locuinte pentru persoanele fizice
  -   livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap
    - livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei
    - serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media
    - livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

În expunerea de motive se susţine că măsura are în vedere "sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA", mai arată site-ul Hotnews.ro.

Ulterior opiniei rectorului UVT Timişoara, jurnaliştii Adevarul au stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pentru a oferi o analiză a proiectului de lege de modificare a Codului Fiscal. Aflaţi AICI ce explicaţii au oferit specialiştii. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite