Motivul pentru care un om de mare valoare refuză să intre în politică: „Eu nu cred că tehnocratul trebuie pus să ia decizii. El trebuie ascultat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Şandor,un antreprenor român de succes care refuză să intre în politică FOTO Facebook/ Ovidiu Şandor
Ovidiu Şandor,un antreprenor român de succes care refuză să intre în politică FOTO Facebook/ Ovidiu Şandor

Un antreprenor care a cunoscut succesul fără să facă afaceri cu statul, neimplicat în niciun fel de controverse sau dosare penale, educat, modest şi foarte implicat în viaţa cultural-socială, investind sume importante de bani în păstrarea patrimoniului şi promovarea culturii. Este, în câteva cuvinte, portretul lui Ovidiu Şandor, un om pe care mulţi şi-ar dori să îl vadă în politică. Şandor refuză, însă, să devină politician.

Dezvoltator al primului complex de birouri de clasă A din Timişoara, Ovidiu Şandor este genul de antreprenor la care mulţi tineri români se uită cu admiraţie. În Timişoara, numele lui Ovidiu Şandor a fost vehiculat de mai multe ori pentru o candidatură la Primăria Timişoara. Nu s-a pus, însă, niciodată problema ca Şandor să candideze. Antreprenorul refuză elegant, dar categoric, intrarea în politică, susţinând că poate să facă mai mult pentru societate din postura în care se află în prezent.

„Fiecare om e potrivit la un anumit loc. Nu cred că m-aş simţi bine în mediul politic şi tot ce înseamnă el, cu partide politice, bătăliile interne din partide, bătăliile între partide, compromisurile pe care politicienii trebuie să le facă la un moment dat. Încerc să îmi înţeleg limitele şi sunt convins că nu m-aş simţi bine în acel mediu. Că ne place sau nu ne place, trebuie să existe oameni politici, care îşi asumă acel rol ca oameni politici. Poate avem nevoie de alţi oameni politici, dar eu nu mi-aş găsi locul”, a declarat Ovidiu Şandor.

Antreprenorul timişorean, cunoscut în mediul de afaceri din toată ţara, susţine că deciziile trebuie luate de oamenii politici, care pot fi penalizaţi pentru deciziile pe care le iau cu ocazia alegerilor. În opinia lui Ovidiu Şandor, rolul tehnocraţilor e de a fi mai degrabă ascultaţi de politicieni, decât puşi să ia decizii în loc lor.  „Într-o democraţie care începe să se maturizeze, omul politic trebuie să înveţe câteva lucruri. El trebuie întâi şi întâi să se consulte cu celelalte partide politice, cu societatea civilă, cu cetăţeanul, cu asociaţiile de tineret şi aşa mai departe şi cu oameni care au bună experienţă în anumite domenii, acei tehnocraţi. Eu nu cred că tehnocratul trebuie pus să ia decizii politice pentru că nu aceea e meseria lui, dar tehnocraţii trebuie ascultaţi”, a mai explicat antreprenorul.

Ovidiu Şandor a arătat şi cum ar trebui să decurgă, în opinia sa, relaţia politician-tehnocrat. „În multe probleme economice şi sociale, experţii din acele domenii, ar putea să-i spună clasei politice: astea sunt problemele, astea sunt variantele de rezolvare, acestea sunt avantajele şi dezavantajele deciziei, astea sunt costurile şi efectele negative sau pozitive şi la sfârşitul zilei, politicianul poate lua decizia în cunoştinţă de aceste limitări”, a punctat Şandor. Acesta a mai spus că nu crede că politicienii iau toate deciziile doar bazat pe corupţie sau interese. „Sunt convins că o parte din decizii se iau şi aşa. Intenţia de multe ori este bună, dar decizia este complet alături  de problema respectivă din lipsă de înţelegere, lipsă de consultare, grabă, improvizaţie, părerea că omul politic cunoaşte toate soluţiile. Eu cred că aici ar trebui să fie o comunicare mai mare între scena politico-administrativă şi acei oameni care sunt experţi în domeniile lor, fie că e social, cultural, economic, infrastructură sau orice problemă care se discută pe o scenă politică”, a mai arătat timişoreanul.

În privinţa actualei situaţii de pe scena politică, Ovidiu Şandor consideră că prilejul este potrivit pentru o shimbare în bine. „Cred că e un moment de cotitură. Presiunea străzii îi va obliga pe politicieni la o altă atitudine şi o altă înclinaţie la a-i asculta mai atent pe cei din jur. Cred că e un pas de maturizare a democraţiei. Chiar cred că e o scuturare din asta sănătoasă care a produs nişte anticorpi ai ţării care încearcă să arunce afară virusul. E foarte bine dacă fiecare dintre noi ne scuturăm şi ne punem problema. Ce trebuie să fac un pic mai bine? Cum pot să fiu mai atent la semenii mei? Unde pot să întind o mână? Cum pot să ascult ce spun ceilalţi? Poate fi un moment care poate să schimbe propria noastră percepţie cu privire la ceea ce vrem să fie oraşul nostru, ţara noastră, societatea în care trăim”, a mai spus Ovidiu Şandor. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite