„Mama“ înaripatelor care suferă. Cum a ajuns o tânără să vindece peste 1.000 de păsări bolnave, deşi e absolventă de Arte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Moldovan, doctoriţa păsărilor rănite
Silvia Moldovan, doctoriţa păsărilor rănite

Pictoriţa Silvia Moldovan, absolventă a Facultăţii de Arte din Timişoara, îşi dedică o bună parte din viaţă salvării înaripatelor bolnave. Tânăra a improvizat un fel de spital într-o hală dezafectată.

Oricine găseşte o pasăre bolnavă, rănită, lovită de maşină sau atacată de alte animale are posibilitatea să apeleze la un veritabil serviciu de urgenţe. Înaripatele sunt preluate de Silvia Moldovan (32 de ani), o artistă din Timişoara devenită mama păsărilor rănite. Tânăra pictoriţă, absolventă a Facultăţii de Arte a Universităţii de Vest, nu şi-a dorit neapărat acest statut, însă acum nu mai poate da înapoi.
 

„Nu e o pasiune. Nici nu pot să spun că asta îmi doresc cel mai mult să fac, dar aşa s-a întâmplat. Totul a început acum şapte ani, când, în drum spre cursurile de la facultate, am întâlnit mulţi porumbei bolnavi. I-am luat şi m-am dus la veterinar cu ei. Medicilor de acolo le era cumva ruşine să ceară bani, dar nici nu le convenea să mă tot duc“, a declarat Silvia Moldovan.

Silvia Moldovan

Aşa a început artista să îngrijească singură păsările, în apartamentul în care locuia. A învăţat din cărţi, de pe net, de pe site-uri de specialitate, dar şi de la veterinari. „Sunt practic două boli la porumbei. Este vorba de un parazit care se depune în cioc şi pe gât, din cauza căruia se sufocă, nu pot să mănânce. Aceast parazit se dezvoltă în condiţii de apă murdară şi  de umiditate. E mortală această boală, dar se vindecă dacă este tratată“, a explicat Silvia Moldovan. 
 

Tânăra a devenit cunoscută în mediul virtual, acolo de unde vin majoritatea „comenzilor“. Vestea că se preocupă de soarta înaripatelor aflate în suferinţă se duce din vorbă-n vorbă, din share în share. Prieteni şi cunoscuţi îi semnalează cazuri şi îi aduc păsări cu probleme. 
 

Silvia Moldovan

„Îmi aduc porumbei, vrăbii, ciori, păsări mici, mierle, grauri şi chiar berze. Acolo unde nu mă pricep, mă consult cu veterinari. Până la urmă, eu nu am specialitatea asta“, a mai spus tânăra.

A VINDECAT  PESTE 1.000 DE PĂSĂRI

La început a avut cinci porumbei, apoi nouă, 17, 30, 100, iar acum este înconjurată de aproximativ 400 de păsări bolnave sau pe cale de vindecare. Afirmă că a vindecat până acum peste o mie de păsări.
 

„Am avut tot felul de cazuri. De la fracturi, ciori strâmbe, lipsă picioare, lipsă aripi, ochi. Da, am avut şi păsări oarbe. Accidentaţii stau într-un loc, cei bolnavi au o zonă de carantină. Unii porumbei sunt slăbiţi, au probleme cronice. Majoritatea se vindecă. Dacă primesc berze, atunci iau legătura cu cei de la Asociaţia Prietenii Berzelor, de la Sibiu, care se ocupă de ele, pentru că este intezis să ţii în captivitate berze. Nu am voie să ţin păsări sălbatice. Dar am avut multe cazuri în care am primit berze cu fracturi, pline de răni, căzute din cuib, prinse de câine“, a adăugat Silvia Moldovan. 

„CLINICA“ PĂSĂRILOR

Artista a găsit o ofertă bună şi a închiriat o veche hală industrială care aparţine fabricii de confecţii „1 Iunie“.
 

„Clinica“ de păsări se află aici din luna martie. „Am avut multe probleme la început, mai ales cu şobolanii. Dar acum e bine. Mă ajută şi oamenii, primesc sprijin şi de la diferite asociaţii care se ocupă de protecţia animalelor. Unii vin cu mâncare, alţii lasă şi bani. Costurile sunt destul de mari. Folosesc pe lună cam 250 de kilograme de grâu, porumb şi floarea-soarelui“, a spus Silvia Moldovan. 

Silvia Moldovan


 

Păsările sunt aproape domesticite, dacă zboară afară, revin. Una dintre preferatele Silviei este „Iscra“, o cioară pe care a găsit-o căzută dintr-un copac. „Iscra e foarte inteligentă. Dacă nu primeşte atenţie, urlă. E răsfăţată. Mănâncă orice, de la biscuiţi şi pizza la supă“, a încheiat Silvia. 

Expoziţie la Galeria Triade

Artista Silvia Moldovan a avut câteva expoziţii de pictură personale şi de grup în Timişoara, Reşiţa, Târgu Jiu şi în Germania. Silvia Moldovan are un master în pictură, făcut în perioada 2011-2013. În anul 2012 a primit Premiul special Triade la Concursul Juventus, iar în 2013 – Premiul pentru tineret la Salonul de arte vizuale Timişoara. Cea mai importantă expoziţie personală s-a intitulat „Trup cu peşti“ şi a avut loc la Galeria Triade, în anul 2014. 

Silvia Moldovan

„Am imaginat o lume în care peştii nu mai există. În trecut, peştii nu erau percepuţi ca fiind fiinţe. Într-o lume saturată de imagini teribile, oamenii au pierdut din propria sensibilitate.  Astfel, nişte peşti sfârtecaţi, cu rănile spălate de sânge, dar vizibile, aruncaţi grămadă, ai căror ochi mari, negri şi guri mari creau impresia că încă ar mai trăi, nu prea impre-sionau pe nimeni. Oamenii nu mai vedeau animalul viu ce fusese, ci un simplu produs alimentar. Peştii au dispărut din cauza lăcomiei, exceselor şi nepăsării celor mai mulţi oameni“, a explicat Silvia Moldovan conceptul expoziţiei de la Galeria Triade. Artista se ocupă şi de confecţionarea de decoraţiuni, pe care le vinde.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite