Mafia cămătarilor. Şase persoane acuzate că au scos din case inclusiv bolnavi incurabili, arestate preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mafia cămătarilor este acuzată că a produs un prejudiciu de 3,5 milioane de euro FOTO Arhivă
Mafia cămătarilor este acuzată că a produs un prejudiciu de 3,5 milioane de euro FOTO Arhivă

Tribunalul Timiş a judecat sâmbătă cererile de arestare preventivă în cazul celor zece cămătari reţinuţi vineri în urma unei acţiuni de amploare a DIICOT. Membrii clanului Martinescu, inculpaţi pentru camătărie, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani sunt acuzaţi de un prejudiciu de 3,5 milioane de euro, într-un dosar în care au căzut victime inclusiv bolnavi incurabili, dar şi fostul fotbalist Ioan Timofte.

Procurorii DIICOT Timişoara au realizat vineri 18 percheziţii într-un dosar de cămătărie în care 17 persoane din Timişora şi Suceava sunt acuzate că au escrocat persoane cărora le-au împrumutat bani şi pe care le-au lăsat ulterior fără case. Procurorii DIICOT au dus la arestare 10 persoane, iar judecătorii Tribunalului Timiş au decis arestarea preventivă a şase dintre inculpaţi şi plasarea în arest la domiciliu a altor patru cămătari. Unul dintre cămătari a fost arestat preventiv în lipsă, fiind dat dispărut.

Ancheta DIICOT scoate la iveală o adevărată mafie a cămătarilor care acţiona pe ruta Timişoara – Suceava. Potrivit procurorilor, cămătarii încheiau contracte de împrumut în cadrul cărora „erau disimulate şi dobânzile aferente sumelor împrumutate”. „Contractele de împrumut erau perfectate cu obligaţia persoanelor împrumutate de a oferi garanţii imobiliare solide. În cazul in care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgenţă. Sumele de bani imprumutate şi dobânda perceputa erau preluate, atât cash cât şi prin virament bancar de catre camatari sauerau preluate prin intermediul persoanelor din anturajul acestora”, se arată într-un comunciat DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, cămătarii nu acceptau ca datornicii să îşi valorifice casele la preţul pieţei pentru a-şi achita datoriile. „Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceştia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadenţă foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari. Unele victime suferinde de boli incurabile, fiind fără venituri, au fost puse în situatia de a fi executate silit din propriile locuinţe pentru că nu au mai fost in masura să achite dobânzile percepute”, mai arată procurorii.

DIICOT mai arată că mafia cămătarilor a prosperat de pe urma acţiunilor ilegale, cumpărând maşini şi case trecut pe numele unor membrii ai grupării. Ancheta continuă.   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite