„Loserii” edilului Robu, din Timişoara, trataţi la standarde europene, în urma unei investiţii de sute de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cameră pentru găzduirea oamenilor fără adăpost din Timişoara FOTO Daniel Dancea
O cameră pentru găzduirea oamenilor fără adăpost din Timişoara FOTO Daniel Dancea

Lucrările la centrul pentru persoanele fără adăpost (”loseri” - rataţi, aşa cum au fost catalogaţi de actualul primar Nicolae Robu) de pe strada Telegrafului din Timişoara au fost finalizate. Centrul, construit în ciuda faptului că locuitorii din zonă nu au fost de acord cu el, le oferă oamenilor fără adăpost condiţii de cazare civilizate, dar şi servicii de asistenţă care includ inclusiv sprijinul unui psiholog.

Proiectul centrului de urgenţă pentru persoane fără adăpost din Timişoara s-a născut greu. Realizat şi depus pentru finanţare pe vremea primarului Gheorghe Ciuhandu, proiectul a stârnit reacţii dure din partea locuitorilor de la blocurile din zonă, care s-au opus proiectului de teamă că zona va fi împânzită de oameni ai străzii. „Neprimar” la vremea respectivă, actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, s-a opus proiectului susţinând, potrivit www.ziuadevest.ro, că „Timişoara trebuie să fie oraşul oamenilor harnici, nicidecum oraşul loserilor”.

Discuţiile pe marginea proiectului au generat chiar şi un proces pe care Primăria Timişoara l-a câştigat, proiectul primind astfel undă verde. În urma unei investiţii de trei milioane de lei, din care mare parte bani europeni, centrul de pe strada Telegrafilor a primit o înfăţişare nouă, construindu-se şi noi spaţii cu ajutorul cărora oamenilor fără adăpost li se oferă condiţii decente, demne de o ţară europeană.

Astfel, într-un corp de clădire sunt 52 de locuri în care oamenii străzii pot sta până la o perioadă de doi ani, iar într-un alt corp de clădire sunt 15 locuri pentru persoanele cu domiciliul în alte judeţe. Aici, oamenii fărăp adăpost pot sta până la 14 zile, perioadă în care beneficiarii sunt îndrumaţi către judeţele din care provin. Pe lângă condiţii foarte bune de cazare şi masă, persoanele care ajung în centru sunt deparazitate, supuse unui control medical, îmbrăcate cu haine curat, asistate psihologic şi ajutate să se integreze pe piaţa muncii.

Ca o ironie a sorţii, proiectul a fost realizat în mandatul actualului edil, iar ca primar al oraşului, Nicolae Robu a inaugurat centrul căruia i s-a opus în urmă cu patru ani. Primarul şi-a nuanţat şi discursul. „Timişoara nu îşi propune să devină un oraş asistenţial, dar în acelaşi timp suntem oameni care înţelegem realităţile în care trăim în toată complexitatea lor. Din păcate, există un număr de persoane fără adăpost. Nu putem fi nepăsători faţă de aceste persoane. Oferta de aici îşi propune tocmai salvarea lor şi integrarea lor în societate”, a spus Nicolae Robu. În privinţa deranjului de care le-a fost frimă locuitorilor din zonă, directorul centrului, Rodica Cojan, promite că nu vor fi probleme. Mai mult decât atât, Rodica Cojan le-a pregătit şi o surpriză proprietarilor din zonă, organizând în perioada următoare o acţiune de curăţenie în spaţiile dintre blocuri, cu oameni ai străzii care beneficiază de serviciile centrului.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite