Au trecut 21 de ani de la istoricul meci Poli – Atletico Madrid (2-0) VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 19 septembrie 1990, Poli Timișoara obținea una din cele mai importante victorii din istoria ei, învingâng cu 2-0 puternica echipă Atletico Madrid. În retur, spaniolii au câștigat cu 1-0, suficent pentru calificarea alb-violeților în turul II.

Suporterii celor de la Poli Timișoara, au trăit în anul 1990, unul dintre cele mai frumoase momente alături de echipa lor favorită. S-a întâmplat exact în urmă cu 21 de ani, pe 19 septembrie. Calificată în Cupa UEFA, Poli a picat cu puternica echipă spaniolă Atletico Madrid. Deși era cotată cu șanse minime, echipa condusă de regretatul Costică Rădulescu și Viorel Vișan (actualul șef al centrului de copii și juniori) avea să realizele o imensă surpriză. Atletico avea în componență jucători precum portughezul Futre, austriacul Rodax, brazilianul Baltazar, dar și Donato, un alt fotbalist brazilian care în anii 2000 juca încă la Deportivo La Coruna. Madrilenii erau conduși de tehnicianul croat Tomislav Ivici.

Pe stadionul “Dan Paltinisanu”, arena care atunci purta numele “1 mai”, în fața a 40.000 de spectatori, Poli Timișoara a câștigat cu 2-0 împotriva echipei patronate de controversatul Jesus Gil y Gil. Deși Titi Varga, unul dintre pilonii echipei, a iesit accidentat în minutul 40, Poli a avut forța să câștige de o maniera entuziasmantă. În minutul 44, China a scos un penalty transformat de Bungau, iar in minutul 62 Octavian Popescu a inscris cu capul după o centrare a lui Vlaicu. Pe final, Donato a fost eliminat.



Cu urechile ciulite la radio

A urmat returul de la Madrid, de pe stadionul “Vicente Calderon”, unde timișorenii au rezistat eroic atacurilor furibunde ale gazdelor. Atletico a câștigat numai cu 1-0, iar Poli a izbutit o calificare miraculoasă. Partida nu a fost televizată, iar suporterii timișoreni au ascultat la radio cu sufletul la gură cum rezistă eroic echipa bănățeană. Având în vedere că Spania se află cu două în urma noastră, partida s-a încheiat după miezul nopții în România.

Eroii de pe 19 septembrie 1990; Jipa, Varga (minutul 40, Ionuț), Crăciun, Andreaș, Stoicov, China, Bungău, Vlaicu, Octavian Popescu, Ioan Timofte, Rosenblum (minutul 86, Mănăilă) sunt cei care au intrat definitiv în istoria fotbalului bănățean.



În turul următor, Poli a avut din nou ghinion și a căzut cu Sporting Lisabona, echipă care a câștigat în tur cu un neverosimil 7-0. Alb-violeții și-au păstrat însă invinvibilitatea pe propriul teren în cupele europene și au câștigat cu 2-0.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite