EXCLUSIV WEB De aici se vede Timişoara cel mai bine: topul "zgârie-norilor" din oraş GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panorama cu Timişoara de pe cea mai înaltă clădire
Panorama cu Timişoara de pe cea mai înaltă clădire

Cea mai înaltă clădire din Timișoara va fi inaugurată anul viitor, în luna martie, după ce termenul de finalizare a fost depășit din cauza crizei economice. Pe locul doi se află Hotel Continental, cu 13 etaje, considerat în anii 70-80 un veritabil "zgârie nori".

Timişoara nu a fost şi nu este un oraş cu clădiri înalte. A avut însă tot timpul "piscurile" ei. De fiecare dată recordul trebuia să fie doborât. Astăzi, cea mai înaltă clădire din oraş are 14 etaje, a fost construită de o companie italiană, pe locul fostei fabrici Fructus. Încă nu a fost inaugurată, pentru că au existat probleme financiare, dar acest lucru se va întâmpla în primăvară. Parterul va fi rezervat unor centre comerciale de renume, iar printre cei care au semnat deja contractul de închiriere se află și designerul Cătălin Botezatu.

Pe primele cinci etaje vor fi birouri, iar de la etajul șase și până la 14 vor fi 86 de aparatamente. La ultimul nivel sunt apartamente penthouse. Investiția s-a ridicat la aproximativ 25 de milioane de euro. Construcția s-a încheiat, iar reprezentanții firmei italiene spun că au fost realizate circa 80 la sută din finisaje.

Italienii speră să înceapă la anul construcția la o nouă clădire, de această dată de 16 etaje, care urmează să fie înălțată chiar peste drum de actualul bloc, pe fostul spațiu Timlibris.



GALERIE FOTO

De pe înaltul clădirii de 14 etaje, Timișoara se vede fabulos. Bulevardul Gheorghe Lazăr, Circumvalațiunii, Dacia, pe de o parte. Catedrala Mitropolitană, Hotel Continental, Hotel Timișoara şi în general tot oraşul pare o carte poştală.

Hotel Continental a fost detronat

Pe locul doi se află Hotel Continental, care, cândva, cu ale sale 13 etaje, a dominat multe decenii înălțimile Timișoarei. Construit la începutul anilor 70, locuitorii l-au considerat o minunăţie din perspectiva tehnologiei cu care a fost contruit, reprezentând pentru mult timp atracţia oraşului.

Ridicat în zona centrală a orașului, hotelul are 164 de camere, iar după investițiile recente este unul din cele mai luxoase locuri de cazare din Timișoara.



GALERIE FOTO

Imaginea de pe Continantal oferă o perspectivă inedită asupra Tribunalului și a Pieței Unirii pe de o parte, iar de cealalta se observă nocturna stadionul “Dan Păltinișanu”, turnul de apă de la Solventul, Catedrala, dar și cea mai înaltă clădire din Timișoara.

Hotel Timișoara se înalță în Piața Victoriei

Hotel Timișoara a fost cea mai impunătoare clădire din oraş în perioada interbelică. A fost construit după planurile arhitectului Laszlo Szekely, iar clădirea veche, aflată cu fața spre Piața Victoriei, a fost construită de un consorțiu de bănci șvăbești cunoscut sub numele de Băncile Bănățene Reunite.



GALERIE FOTO


Clădirea, impunătoare la vremea ei, avea șase etaje, și a fost finalizat în 1933.

Între 1975-1978 a fost extins pe locul unde se afla fosta chestură a poliției, care a fost demolată, iar acum are zece etaje. În 2010, Hotelul Timișoara a intrat într-un amplu program de transformare, după o investiție de 4,5 milioane de euro, în total având 220 de camera. Cea mai inedită imagine de pe clădire este fără îndoială Piața Victoriei.

Catedrala și turnurile de apă printre cele mai înalte clădiri

Catedrala Mitropolitană sau turnurile de apă sunt construcții mai înalte decât Hotelul Timișoara, însă acestea nu au fost incluse în top, pentru că nu sunt clădiri de locuit.



Construcția Catedralei a început în 1936 și a fost terminată de abia în anul 1940. Are o înalțime de 83,7 metri, cu turnul principal, fiind cea mai înaltă catedrală din România.

Cele două turnuri de apă au fost construite între 1921-1914, după planurile lui Stan Vidrighin. Din punct de vedere la plasticii urbanistice, turnurile de apă, astăzi dezafectate, domină ţesutul urban al zonelor din jurul lor. Ele constituie valoroase opere de arhitectură industrială în stilul anilor 1900.


 
GALERIE FOTO

Panorama de pe clădirea "Fructus"
image
Clădirea "Fructus" Panorama Hotel Continental Panorama Hotel Continental Panorama Hotel Continental Panorama de pe Hotel Timişoara
image
Panorama Hotel Timişoara
Imagine din turnul Catedralei
image
Panorama din "Castelul de apă" Panorama din "Castelul de apă"
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite