Timişoara: La primul festival al lubeniţei din vest, gottlobenii se întrec în cei mai dulci şi proaspeţi pepeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: La primul festival al lubeniţei din vest, gottlobenii se întrec în cei mai dulci şi proaspeţi pepeni
Timişoara: La primul festival al lubeniţei din vest, gottlobenii se întrec în cei mai dulci şi proaspeţi pepeni

Cei mai cunoscuţi pepeni din Banat sunt tăiaţi şi degustaţi la Gottlob.

Obişnuiţi să culeagă şi să ridice lubeniţe care adeseori depăşesc 25 de kilograme, gottlobenii şi-au întrecut forţele şi la aruncat pepeni.

Concurs de aruncat lubeniţe

Mândri că lubeniţele lor au devenit un brand recunoscut în toată ţara şi hotărâţi să-şi menţină reputaţia pe piaţă, locuitorii din Gottlob au participat la cel mai mare concurs de aruncat pepeni din Banat.

Câştigătorul competiţiei a fost desemnat Sebastian Martin, un tânăr de 21 de ani din Gottlob, plecat la muncă în Italia. „Nu a fost deloc greu să câştig pentru că de mic am lucrat cu lubeniţa”, a spus Sebastian.

Venit acasă în vacanţă, tânărul gottlobean a participat alături de întreaga sa familie la Festivalul Pepenilor şi a mâncat lubeniţe pe săturare. „Pepenii din Italia sunt aduşi din alte ţări şi nici nu se compară cu ai noştri”, a spus Sebastian. După ce a povestit prietenilor săi italieni despre gustul delicios al pepenilor gottlobeni, Sebastian a dus şi peste hotare lubeniţele cultivate în satul său natal. Italienii le-au savurat din plin.

După ce sâmbătă au admirat parada majoretelor şi au ascultat muzică populară, bănăţenii sunt aşteptaţi diseară la o nouă repriză de sărbătoare dedicată fructelor-vedete.  „Zilele acestea satul se mândreşte cu oaspeţi de peste tot. E foarte frumos, pentru că suntem alături de rudele din ţară, dar şi din Germania”, a spus Irina Seserman. Familiile gottlobene, reunite de sărbătoarea pepenilor, dar şi bănăţenii care vor să se răcorească cu cele mai dulci lubeniţe mai pot lua parte la festival până diseară.

Pepeni pentru toată lumea

Prin promovarea puternică a lubeniţei de Gottlob, organizatorii se aşteaptă ca bănăţenii să poată deosebi producătorii autohtotni de importatorii de pepeni. „Mulţi comercianţi se folosesc de brandul lubeniţei de Gottlob, dar cumpărătorii trebuie să ştie să facă diferenţa între gustul autentic şi cel de import”, a spus Sebastian Dumbravă, referent agricol.

Branduri autohtone promovate

Bănăţenii care au luat parte la Festivalul Pepenilor de la Gottlob au gustat şi din balmoşul tradiţional. Mâncarea specifică a ciobanilor a fost gătită de o familie care a transmis reţeta balmoşului din generaţie în generaţie. „Se pune mălai, lapte, smântână, sare şi zahăr, după care se adaugă caşcaval”, a spus Mărioara Radu, specialistă în prepararea balmoşului tradiţional. „Suntem la Gottlob de 20 de ani. Aici am avut stână prima dată, iar balmoşul e nelipsit de la masa noastră”, a adăugat Mărioara Radu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite