FOTO Romii se plâng de lipsa de civilizaţie a „vagabonzilor“ Timişoarei: „Este inadmisibil ce se întâmplă într-un oraş care se pretinde european“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şezătoare în faţa Azilului de noapte din Timişoara FOTO Ştefan Both
Şezătoare în faţa Azilului de noapte din Timişoara FOTO Ştefan Both

O familie de romi înstăriţi din Timişoara se plânge de lipsa de civilizaţie şi dezordine lăsată de vecinii lor, care sunt persoane fără adăpost.

O familie de romi din Timişoara este pur şi simplu exasperată de haosul produs pe strada pe care locuiesc. Aceştiau sunt vecini pe strada Brâncoveanu din zona Elisabetin, cu Azilul de Noapte a Federaţiei Caritas. Romii se plâng că nu pot avea linişte din cauza oamenilor fără adăpost şi cer ajutorul autorităţilor locale. 

Este inadmisibil ce se întâmplă într-un oraş care se pretinde civilizat. Aici numai civilizaţie nu este. Sunt adunaţi toţi vagabonzii Timişoarei. Nu numai ţiganii fac dezordine, cum se spune, ci şi românii. În fiecare seară se strâng aici, se pun pe iarbă şi fac gălăgie, joacă cărţi, ascultă muzică, se bat, lasă o mizerie de nedescris. A fost tot timpul rău, dar acum parcă sunt şi mai mulţi”, spune Bobi Constantin, care este şi cetăţean francez. 

Bărbatul afirmă că el şi familia lui sunt obişnuiţi cu civilizaţia din Occident, acolo unde a locuit foarte mulţi ani. 

Aşa ceva nu vezi în Europa. Cum e posibil să vină să se pişe şi să se cace pe poartea mea? Ce trebuie să fac? E o mare ruşine, nici nu ştiu ce să le spun celor care vin în vizită la mine”, spune Bobi Constantin.

Acesta afirmă că a discutat cu administratorii Azilului de noapte, însă problemele nu s-au rezolvat. “Să vină primarul să vadă dacă se poate trăi aşa. Au adus jungla asta aproape de centrul oraşului. Să îi mute în afara oraşului! Domnul Robu a făcut numai lucruri bune de când e primar, aşteptăm să ne rezolve şi această problemă. Nu este în regulă ce se întâmplă”, a mai declarat Bobi Constantin.

Azil de noapte pentru “homeless”

Vecinii romilor sunt “homelesii”, persoanele fără adăpost atât din Timişoara cât şi sosiţi din alte părţi. Lor li se oferă un pat şi o masă caldă la Azilul de Noapte al Federaţiei Caritas. 

Herbert Grün, directorul Fundaţiei Caritas a Diacezei Timişoara, susţine că ştie de problemă, este de acord că e o situaţie neplăcută, iar la următoarea masă de seară li se va impune nevoiaşilor să nu mai stea afară şi să se comporte civilizat. 

Pe căldurile astea mai stau pe iarba din faţa azilului. Nu prea ai ce face cu ei, ştiţi ce cazuri avem, ce fel de persoane sunt cei care beneficiază de serviciile noastre. Putem să avem o discuie cu ei, şi o vom avea. Le vom impune să nu mai stea afară, să nu facă gălăgie şi mizerie. Cred că ne vor asculta, pentru că nu prea au de ales, noi îi putem pedepsi. Le putem da avertsimente. Putem să îi ameninţăm că nu îi mai primim. Deşi nu asta e soluţia. La masa de seară vom face o şedinţă cu ei şi sper să se rezolve problema” a spus Herbert Grün, directorul Fundaţiei Caritas din Timişoara.

Herbert Grün susţine că ştia de existenţa unui singur vecin, o femeie mai în vârstă, nu însă şi de vecinii romi care se plâng de comportamentul azilanţilor.

“Până acum nu au venit la noi să se plângă. Poate că au vorbit cu angajaţii de la Azilul de noapte, dar eu nu ştiam de nemulţumirea lor”, a mai spus Herbert Grün.

Sprijin pentru nevoiaşi

Azilul de noapte de pe strada Brâncoveanu din Timişoara funcţionează din anul 2000. Serviciile oferite se referă în principal la asigurarea unui loc de cazare peste noapte pentru un număr de 80 de persoane. Pe lângă cazare se oferă şi mic dejul pregătit în bucătăria proprie, igienizare corporal, consiliere în vederea întocmirii actelor de identitate şi îndrumare spre instituţii de profil. 

Fundaţia Caritas mai sprijină nevoiaşii pentru integrare, readaptare şi reeducare profesională, acordă suport şi asistenţă pentru familiile şi copii aflaţi în dificultate şi mediere socială.

Cerşetori şi oameni ai străzii 
 

Poliţia Locală Timişoara are îi are în vizor  pe cei care frecventează Azilul de noapte, însă amenzile date de ei probabil că nu vor putea fi achitate niciodată de aceşti oameni.
 

Adăpostul respectiv este locul unde sunt predaţi o mare parte din cerşetorii depistaţi pe raza municipiului Timişoara, precum şi oameni ai străzii de prin parcuri, canale, adăposturi improvizate ori care se aciuesc în diferite locaţii în mod abuziv”, spune Daniela Seracin, purtător de cuvânt la Poliţia Locală.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite