Istoria ascunsă a loculului în care trupele austriece au învins armata revoluţionară maghiară în 1849. Povestea obeliscului din mijlocul câmpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obeliscul din mijlocul cîmpului, înconjurat de vegetaţie FOTO geocaching.hu
Obeliscul din mijlocul cîmpului, înconjurat de vegetaţie FOTO geocaching.hu

Pentru a păstra în memorie locul cunoscut pentru „Bătălia de la Timişoara”, în anul 1905 a fost ridicat un obelisc. Acesta se află în mijlocul unui câmp care aparţine de Dudeştii Noi.

Locul „Bătăliei de la Timişoara”, din 9 august 1849, în care trupele austriece conduse de la generalul Haynau au învins armata revoluţionară maghiară condusă de generalul Jozef Bem, se află în hotarele localităţii Dudeştii Noi. 

Aici a încercat polonezul Bem imposibilul, să oprească trupele care veneau din Austria în ajutorul celor aflaţi în cetatea asediată de armata maghiară mai bine de trei luni. Cetatea nu ar mai fi rezitat prea mult timp atacurilor venite din toate părţile. 

Pentru a păstra în memorie locul cunoscut pentru „Bătălia de la Timişoara”, în anul 1905 a fost ridicat un obelisc. Acesta se află pe un câmp. Obeliscul a rezistat intemperiilor, schimbărilor de regimuri, cât şi al „atacurilor” tractoarelor. Nu are şi nu a avut niciodată un gard protector, acesta fiind apărată multă vreme de vegetaţie. 

image

„Acest obelisc se află în mijlocul câmpului. A fost ridicat de cei din Dudeştii Noi în memoria celor care au murit acolo în 1849. Acolo s-a dat bătălia între trupele lui Bem, care asediau cetatea, şi forţele eliberatoare, care au venit în ajutor, conduse de Haynau. Timpul şi-a pus amprenta pe acest obelisc, greu se mai poate citi ce scrie pe el. Este un obelisc din piatră. Sper să nu dispară. A rezistat perioadei de colectivizare şi a CAP-urilor, când se făcea agriculură serioasă. Trebuie pus un gard protector şi trebuie curăţat, cel puţin în primă fază”, a declarat istoricul Ioan Szekernyes, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara.  

image

Pe obelisc se află un text scris în limbile maghiară şi germană, însă trecerea timpului şi-a lăsat amprenta pe el. Iată cum sună traducerea în limba română: „În memoria celor care au luptat pentru libertatea în 1848-49. Aici se află înmormântaţi 54 de eroi fără nume, care în 9 august 1849, au căzut pentru patria lor. Memoria eroilor a fost păstrată de locuitorii din Dudeştii Noi (n.r. care s-a numit Ujbesenyo), în anul 1905”.


Obeliscul din câmp



Citiţi şi:
 

FOTO Revoluţia maghiară din 1848-1849 s-a încheiat cu bătălia de la porţile Timişoarei. Urmele luptelor se văd şi astăzi pe străzile oraşului

FOTO Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Timişoara: „Astăzi toată lumea aude despre libertatea noastră”

Aniversarea naşterii unui mare bănăţean: Eftimie Murgu, românul de partea Revoluţiei Maghiare din 1848-49


FOTO Compromis pentru Monumentul “Fidelităţii” din Timişoara: "Nu trebuie să se dea conotaţii etnice acestei statui"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite