FOTO Mii de timişoreni au ţinut să ia Lumină de la noul mitropolit al Banatului, ÎPS Ioan Selejan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba de Înviere cu mitropolitul Ioan Selejan la Timişoara FOTO Ştefan Both
Slujba de Înviere cu mitropolitul Ioan Selejan la Timişoara FOTO Ştefan Both

Mii de timişoreni au asistat la prima slujbă de Înviere ţinută la Catedrala Ortodoxă de noul mitropolit al Banatului, ÎPS Ioan Selejan

Peste 5.000 de credincioşi din Timişoara au participat la prima slujbă de Înviere a noului mitropolit al Banatului, ÎPS Ioan Selejan.

Slujbla de la Catedrala Ortodoxă a fost ţinută din nou de un mitropolit, după mai mulţi ani.

Din cauza vârstei înainte şi a problemelor de sănătate, ÎPS Nicolae Corneanu (care a murit în septembrie 2014) nu a putut să mai participe la slujbele de la Catedrală.

Ioan Selejan se află pe scaunul de mitropolit al Banatului de aproximativ 100 de zile, iar Slujba de Înviere este primul mare eveniment religios condus de acesta.
 

Slujba de Înviere la Catedrala din Timişoara FOTO Ştefan Both

Şi în acest an, Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim. Procesiunea a început cu îndemnul lui Ioan Selejan; „veniţi de luaţi lumină”. Mitropolitul a ieşit apoi din Catedrală, însoţit de un sobor de preoţi, şi a mers printre credincioşi prin Piaţa Victoriei, iar apoi a revenit în biserică pentru a ţine slujba de Înviere. 
 



Toate bisericile din Timişoara au fost pline în această noapte. Acolo unde era nevoie, poliţiştii au închis circulaţia maşinilor. Aşa s-a întâmplat şi în faţa Catedralei Ortodoxe. 

Slujba de Înviere la Catedrala din Timişoara FOTO Ştefan Both
Slujba de Înviere la Catedrala din Timişoara FOTO Ştefan Both

“Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am săvârşit în pace calea postului, la capătul căreia am găsit mormântul gol al Mântuitorului nostru Isus Hristos… Darul pe care l-am primit este Învierea lui Hristos, învierea noastră, veşnicia noastră. Dacă în urma păcatului lui Adam s-a dezlegat la moarte, prin Învierea lui Hristos s-a dezlegat la viaţă. Învierea este darul acestui mare Praznic. Acesta este Praznicul unui nou răsărit, al zilei a opta, cea care are doar răsărit. Hristos este Luminatorul acestei zile neînserate, ziua a opta”, a spus ÎPS Ioan Selejan. 



„Hristos este Lumina la care vedem creaţia lui Dumnezeu. Lumina soarelui este doar o palidă umbră a luminii Învierii lui Hristos. Învierea este darul lui Dumnezeu făcut omului, este darul iubirii desăvârşite a Preasintei Treimi. Este darul vieţii veşnice şi al nemărginitei responsabilităţi. Cei care refuză iubirea şi responsabilitatea ar fi dorit să găsească astăzi mormântul străjuit de ostaşi. Dar Iubirea nu poate fi pusă sub strajă. Ea nu poate fi înlănţuită sau întemniţată. Iubite frate creştine, dacă ai primit astăzi darul Învierii, păstrează-l ca pe cel mai scump odor, căci în el se află nimbul vieţii veşnice. Responsabilitatea veşniciei este greu de dus şi de împlinit”, a mai spus Ioan Selejan.



Citeşte şi:

Ce vin se foloseşte în biserică. Alb sau roşu? „Trebuie să fie un vin curat în care există doar strugurele“

De ce se bate toaca în bisericile ortodoxe. Povestea unui instrument din perioada precreştină şi legătura cu răstâgnirea lui Hristos

image
Slujba de Înviere la Catedrala din Timişoara FOTO Ştefan Both
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite