FOTO Cele mai vechi cărţi din biblioteca UPT: Catalogul de la Expoziţia universală de la Paris, din 1867, când Principatele Unite participă cu numele România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai veche carte din Biblioteca UPT, editată în 1798 FOTO Ştefan Both
Cea mai veche carte din Biblioteca UPT, editată în 1798 FOTO Ştefan Both

Expoziţia de la Biblioteca Politehnicii prezintă cele mai vechi 95 de publicaţii existente în colecţia UPT. Pot fi văzute cărţi apărute între anii 1798-1875, intrate în fondul bibliotecii încă de la începuturi, în mare parte donate de primii ei dascăli.

Publicaţiile aparţin unor domenii variate, de la algebră, până la termotehnică şi au uneori autori celebri, rămaşi în istoria subiectului respectiv. Majoritatea cărţilor sunt de specialitate şi au contribuit la formarea judecăţii ştiinţifice şi inginereşti a unor întregi generaţii de studenţi. 
 

Cel mai vechi titlu deţinut de biblioteca UPT este “Allgemeine auf Geschichte und Erfahrung gegrudete theoretisch-practische Wasserbaukunst”, carte apărută la Darmstadt în patru vaolume, între anii 1798-1805.
 

Cartea tratează domeniile construcţiilor hidraulice şi hidrotehnice. Fiecare volum este legat în piele, conţine planşe, tabele, şi se regăsesc subiecte precum baraje, diguri, poduri etc. 


A doua carte ca vechime este o culegere de algebră, intitulată “Sammlung von Aufgaben aus der Theorie der algebraischen Gleichungen”, apărută în anul 1809.  


Un alt expozat extrem de valoros este un catalog al prezenţei României la Expoziţia universală de la Paris (1867), când cererea românilor de a expune separat de otomani are succes şi în toate documentele Expoziţiei este trecut numele de România, în loc de Principatele Unite (înaintea vremurilor când ţara avea, într-adevăr, să se numească România). 

image

Tot la Bibliotecă pot fi văzute şi primele 95 de cursuri scrise de profesorii Politehnicii. Cursurile au fost predate de unii profesori de renume în universităţi precum Şcoala Politehnică Federală din Zurich, Şcoala Tehnică Superioară din Aachen, din Munchen ori din Berlin, Şcoala Politehnică din Budapesta, Academia Superioară de Mine din Freiberg ori Şcoala Superioară de Mine din Leoben, Institutul de Electronică din Grenoble sau Şcoala Superioară de Electricitate din Paris.

Expo Biblioteca UPT FOTO Ştefan Both

Chiar dacă astăzi prezintă un conţinut ştiinţific de cele mai multe ori depăşit, aceste publicaţii tehnico-inginereşti sunt rodul unor minţi şi spirite importante în devenirea instituţiei de la Timişoara.

Citiţi şi:

Universitatea Politehnica aniversează 95 de ani. Regele Ferdinand I semna decretul de înfiinţare în 1920

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite