Evreii din Timişoara se află la finalul Paştelui: „Sărbătoarea de Pesah ne aduce aminte de viaţa amară a evreilor în robia egipteană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luciana Fredman, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara
Luciana Fredman, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara

În timp ce creştinii ortodocşi sunt în aşteptarea Învierii lui Hristos şi a primei zile a Paştelui, micuţa comunitate evreiască din Timişoara se pregăteşe de finalul Paştelui.

Paştele evreiesc a început în 22 aprilie şi se celebrează timp de opt zile. În această seară se încheie celebrarea de opt zile a Pesahului. 

În timp ce creştinii prin Paşte sărbătoresc învierea lui Hristos, evreii celebrează eliberarea din robia egipteană.

Cum au onorat membrii comunităţii evreilor din Timişoara această Sărbătoare a Eliberării? 

„Prin cele două seri de Seder Pesah, prin rugăciune, prin faptul că nu am mâncat în toată această perioadă dospite ci doar Azimă sau Matzah. Sărbătoarea de Pesah ne aduce aminte de viaţa amară a evreilor în robia egipteană, de cele zece plăgi care au premers edictul de eliberare dat de faraon, de peregrinarea timp de 40 de ani în deşert. Pesahul reprezintă actul de naştere al Poporului Evreu, prin faptul că cei care au plecat din Egipt, conduşi de Moshe, şi-au asumat să se întoarcă în ţara strămoşilor lor şi să respecte şi să îşi asume Legile date de Unicul Dumnezeu la poalele Muntelui Sinai. Întreaga istorisire a eliberării se regăseşte în Hagada pe care o citim, în fiecare an, la Seder Pesah. Pesahul reprezintă, de asemenea, o sărbătoare în care copiii au o foarte mare importanţă. Ei reprezintă o generaţie liberă, care trebuie să ştie să pună întrebări, care trebuie să fie dornică să înţeleagă de unde vine pentru a înţelege încotro se îndreaptă. Ultima rugăciune de dimineaţă din această sărbătoare a cuprins Izkor, pomenirea celor plecaţi dintre noi”, a declarat Luciana Friedman, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara.

Luciana Fredman


 

Pesahul s-a celebrat pentru prima oară chiar în seara ce a precedat ieşirea din Egiptul în care evreii au fost robi timp de 430 de ani. 

Citiţi şi:

FOTO Povestea sinagogii ortodoxe din Timişoara, singurul loc din capitala Banatului în care se mai roagă evreii
 

Evreii din Timişoara, o comunitate cu trecut prestigios

Cea mai veche piatră funerară din Timişoara aparţine unui evreu care a trăit în Banatul Otoman FOTO

Evreii din toate colţurile lumii s-au întâlnit la Timişoara

Cavoul unui rabin celebru din Timişoara face minuni pentru credincioşi. Vezi ce bileţele lasă oamenii GALERIE FOTO

Micuţa comunitate evreiască din Timişoara a întâmpinat Noul An: „Shana Tova” pentru anul 5774

 

FOTO Evreii din Timişoara au aprins lumânări speciale de Havdalah

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite