Dosare de evaziune fiscală pe care s-a aşternut praful, scoase de la naftalină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul Tribunalului Timiş are de la începutul acestui an un nou prim-procuror. E vorba de Mihaela Pop, care l-a înlocuit la şefia instituţiei pe, pensionarul de acum, Vasile Bâc. Prima femeie care ocupă funcţia de prim-procuror al PT Timiş, Mihaela Pop a reuşit mobilizarea procurorilor care au soluţionat mare parte din dosarele de evaziune fiscală mai vechi de cinci ani care „zăceau” în fişetele poliţiştilor.

La începutul acestui an, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş avea pe stoc un număr de 37 de dosare de evaziune fiscală mai vechi de cinci ani. Instalată pe funcţie chiar la începutul anului, Mihaela Pop a făcut o prioritate din rezolvarea acestor dosare. „Aspectele pe care le-am considerat prioritare au fost în primul rând de natură organizatorică. M-am axat pe reducerea stocului de dosare mai vechi de cinci ani de la prima sesizare. La 1 ianuarie 2017 erau 37 de dosare mai vechi de cinci ani aflate în lucru la IPJ Timiş. Astăzi (n.r. 28 iunie 2017) am ajuns la un număr de 13 astfel de dosare care se mai află în lucru. În momentul de faţă sunt intrate opt la procuror cu propuneri de la organele de cercetare penală. Din cele opt, cinci sunt cu propunere de terminare a urmăririi penale, ceea ce înseamnă că în ele se va întocmi rechizitoriu în următoarea perioadă”, a declarat prim-procurorul Parchetului Tribunalului Timiş, Mihaela Pop.

Întrebată dacă o cauză pentru nelucrarea dosarelor este delăsarea procurorilor sau a poliţiştilor, şefa Parchetului de pe lângă Tribunalului Timiş a răsuns negativ, explicând că o cauză a dificultăţilor în soluţionarea acestor dosare este lipsa de personal de la Poliţia Economică. „Am încercat să îi implic mai mult pe procurori în activitatea de urmărire penală pentru că în momentul de faţă la Serviciul Economic sunt mari probleme de personal. Foarte mulţi din ofiţerii de Poliţie cu experienţă au ieşit la pensie sau au plecat la alte structuri şi nu au venit alţi oameni în loc. Pentru a suplini această lipsă de personal am implicat procurorii în sensul că au preluat dosarele la urmărire penală proprie sau au făcut activităţi de urmărire penală”, a declarat Mihaela Pop.

În privinţa numărului de dosare de evaziune fiscală, Mihaela Pop a declarat că Timişul nu este printre primele judeţe la numărul de dosare, dar asta nu depinde de procurori. „Noi lucrăm dosare ca urmare a unor sesizări, iar aceste sesizări se fac de către ANAF”, a mai declarat Mihaela Pop.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a explicat şi motivele pentru care dosarele de evaziune fiscală se soluţionează în termene mai lungi de timp„În toate dosarele de evaziune fiscală în care se întocmesc rechizitorii trebuie întocmit raport de constatare tehnico-ştiinţific pe care îl poate întocmi specialistul antifraudă – avem opt specialişti delegaţi - sau expertize. Expertizele durează luni întregi. Avem probleme şi în sensul că nu nu întodeauna poate fi achitată contravaloarea expertizelor la zi pentru că sistemul bugetar nu dispune întodeauna de sumele de bani necesare la un moment dat şi atunci se mai tergiversează. În plus, întâmpinăm greutăţi în ridicarea actelor contabile de la societăţi. Nu le mai găsim întodeauna, trebuie refăcută contabilitatea şi toate aceste proceduri presupun timp”, a arătat şefa procurorilor din Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite