Document oficial. „Guccifer”, hackerul care a spart emailul şefului SRI, a făcut publice „informaţii care pot periclita în mod grav siguranţa naţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentinţa prin care hackerul „Guciffer” a fost condamnat la şapte ani de închisoare scoate la iveală motivele care au stat la baza deciziei luate de judecători. Sentinţa a rămas definitivă după prima instanţă pentru că, deşi avea posibilitatea să o conteste, hackerul nu a atacat-o, recunoscând acuzaţiile procurorilor.

Arădeanul Marcel Lazăr Lehel a ajuns celebru după ce a fost arestat pentru că a spart conturile de email ale unor vedete, ale europarlamentarului Corina Creţu şi al şefului SRI George Maior, acţionând sub pseudonimele „Micul Fum” şi „Guccifer”. Condamnat la trei ani cu suspendare în dosarul în care a spart conturile unor vedete TV, hackerul nu s-a liniştit şi a spart şi conturile de email ale şefului SRI George Maior şi al europarlamentarului Corina Creţu. Astfel, în vara anului trecut, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe „Guccifer” la şapte ani de închisoare cu executare, iar sentinţa a rămas definitivă pentru că nu a mai fost atacată, hackerul recunoscând acuzaţiile procurorilor DIICOT. Sentinţa de condamnare a hackerului care a spart contul de email al şefului SRI şi al europarlamentarului Corina Creţu, dezvăluie, potrivit www.redesteptarea.ro, că informaţiile făcute publice de Lehel pot periclita siguranţa naţională.

Exemplu de „aşa nu” pentru hackeri

„La stabilirea cuantumului pedepselor cu închisoarea, tribunalul ţine seama de: curajul şi dezinvoltura cu care inculpatul a acţionat; scopul urmărit de inculpat; faptul că inculpatul nu a pregetat să facă publice informaţii cu caracter privat, care pot periclita în mod grav viaţa privată şi publică a persoanelor vătămate, dar  şi siguranţa naţională”, se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşi. Potrivit aceluiaşi document, judecătorul care emis sentinţa a atras atenţia asupra necesităţii intensificării eforturilor „de combatere a acestui gen de infracţiuni, nu doar pentru conservarea ordinii publice şi pentru întărirea sentimentului de încredere în capacitatea instituţiilor statului de a proteja viaţa privată şi informaţiile cu caracter secret, ci şi pentru descurajarea persoanelor tentate să comită astfel de fapte, mai ales în contextul actual, când situaţia financiară a multor persoane cu abilităţi în domeniul informatic le poate îndemna să acceseze neautorizat prin mijloace de comunicare electronică date privind viaţa privată a unor persoanelor publice, date, care să fie vândute ulterior unor persoane sau publicaţii interesate în discreditarea deţinătorilor legali”.

Potrivit judecătorului care l-a condamnat pe Guccifer, hackerul arădean a dat dovadă de perseverenţă infracţională şi nesocotirea avertismentului dat de societate prin condamnarea cu suspendare pentru că a spart conturile de email ale şefului SRI şi al Corinei Creţu aflându-se în stare de recidivă, după condamnarea cu suspendare pentru spargerea conturilor de email ale unor vedete.

Sentinţa de condamnare a hackerului „Guccifer” arată şi modul în care acesta acţiona pentru obţinerea accesului în conturile de mail ale victimelor: prin metoda resetării parolei a obţinut accesul în contul de e-mail, după care a schimbat parola cu una aleatorie, apoi a transferat mesajele aflate în contul de e-mail compromis pe calculatorul personal, iar apoi le-a transmis online unor publicaţii on-line  prin linkuri către pagini unde datele din emailurile personale erau încărcate sub forma unor arhive. „Guccifer” este încarcerat în Penitenciarul Arad, de unde le-a acordat un interviu jurnaliştilor de la New York Times în care a declarat că pedeapsa i se pare prea dură. 

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite