Denunţurile pe mică corupţie au scăzut masiv în Timiş: „De la două-trei denunţuri pe săptămână s-a ajuns la trei-patru luni fără niciun denunţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul denunţurilor depuse la Parchetul Tribunalului Timiş pentru infracţiuni de corupţie a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, prim-procurorul PT Timiş, Mihaela Pop, a declarat că în urmă cu câţiva ani se depuneau două-trei denunţuri pe săptămână. Acum trec trei patru luni fără să fie depus niciun denunţ care să vizeze infracţiuni de mică corupţie.

Instalată în funcţie la începutul anului, ca urmare a câştigării concursului, Mihaela Pop este prima femeie prim-procuror din istoria Tribunalului Timiş. Absolventă a Facultăţii de Drept din Timişoara în 1998, Mihaela Pop a intrat în procuratură în 1999, activând la Parchetul Judecătoriei Timişoara până în 2006, când a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Aici a activat timp de 10 ani pe linia infracţiunilor de corupţie. Unul dintre dosarele de răsunet al Mihaelei Pop a fost „James Bond de Banat – omul cu 12 identităţi”. În acel dosar, Mihaela Pop a investigat o reţea de falsificatori de buletine care, cu ajutorul unei funcţionare de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, falsifica actele de identitate şi apoi lua credite bancare, reuşind astfel să pună mâna pe un milion de lei. Dosarul a fost trimis în judecată şi finalizat cu condamnări. 

Din postura de prim-procuror al PT Timiş, una dintre priorităţile Mihaelei Pop a fost reducerea stocului de dosare mai vechi de cinci ani. „La începutul anului, când am venit pe funcţie, erau 37 de dosare mai vechi de cinci ani de la prima sesizare. Astăzi am ajuns la un număr de 13 dosare care se mai află în lucru”, a declarat procurorul Mihaela Pop, potrivit căreia dosarele au fost soluţionate atât prin trimitrea în judecată, cât şi prin clasare.  

Unul dintre domeniile pe care le investighează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, pe lângă infracţiunile contra vieţii şi cele economice, este şi mica corupţie. Potrivit prim-procurorului Mihaela Pop, în ultima perioadă numărul cazurilor de corupţie în care este sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a scăzut foarte mult, iar acest lucru se întâmplă pentru că oamenii nu mai denunţă infracţiuni de corupţie. 

„Eu am lucrat 10 ani pe infracţiuni de corupţie şi cunosc bine domeniul. Dacă la început se făceau cel puţin două-trei denunţuri pe săptămână, acum trec trei-patru luni şi nu vine nimeni să denunţe o infracţiune de corupţie. Trag concluzia că oamenii nu mai sunt puşi în situaţii în care să li se pretindă sume de bani. Nu zic că nu mai există mică corupţie. Sunt convinsă că există, dar probabil că fenomenul a scăzut şi datorită publicităţii care se face pe această temă. Acum, dacă deschizi televizorul sau o pagină de ziar, peste tot se discută despre DNA, despre faptul că se întocmesc dosare penale pentru corupţie, sunt arestaţi cei care săvârşesc asemenea infracţiuni şi poate că fenomenul a scăzut”, a declarat Mihaela Pop pentru „Adevărul”.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a declarat că pentru a deschide un dosar penal pentru corupţie, procurorii trebuie să ia la cunoştinţă că s-a comis sau se comite această infracţiune. „La nivelul micii corupţii şi a dosarelor pe care le instrumentăm noi, denunţul este baza de la care se porneşte. Nu am avut nicio situaţie în care să facem un rechizitoriu doar în baza denunţului, dar denunţătorul este important pentru că tu nu ai cum să iei la cunoştinţă de faptul că unei persoane, într-un anumit context, i se pretinde o sumă de bani decât dacă vine persoana şi denunţă lucrul acesta”, a mai declarat şefa procurorilor din Timiş, potrivit căreia PT Timiş poate deschide dosare penale pentru corupţie şi în urma sesizărilor primte din partea SRI. De la începutul anului, la Parchetul Tribunalului Timiş nu a fost deschis, însă, niciun dosar de corupţie ca urmare a unei sesizări a SRI. 

„În orice domeniu se pot depune denunţuri. Noi pe infracţiunile de corupţie lucrăm cu DGA. Peste tot apare telverde DGA (0800.806.806 ) care funcţionează 24 de ore din 24. Întodeauna un operator răspunde la telefon şi înregistrează sesizarea care este preluată de un ofiţer de Poliţie care ia legătura cu procurorul. Noi avem zilnic procuror care este de serviciu pe infracţiunile de corupţie”, a mai declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. 

În privinţa dosarelor de evaziune fiscală, un alt domeniu în care au atribuţii procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Mihaela Pop a declarat că Timişul nu este pe primul loc la numărul de dosare din acest domeniu, dar „asta nu depinde de noi”. „Lucrăm dosare ca urmare a unor sesizări pe care le primim şi sesizările pe evaziune fiscală se fac în principal de către ANAF. Dacă nu avem sesizări, nu avem dosare. Ne raportăm strict la sesizările pe care le avem”, a declarat Mihaela Pop. 

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a explicat şi motivele pentru care dosarele de evaziune fiscală se soluţionează în termene mai lungi de timp. „În toate dosarele de evaziune fiscală în care se întocmesc rechizitorii trebuie întocmit raport de constatare tehnico-ştiinţific pe care îl poate întocmi specialistul antifraudă – avem opt specialişti delegaţi - sau expertize. Expertizele durează luni întregi. Avem probleme şi în sensul că nu nu întodeauna poate fi achitată contravaloarea expertizelor la zi pentru că sistemul bugetar nu dispune întodeauna de sumele de bani necesare la un moment dat şi atunci se mai tergiversează. În plus, întâmpinăm greutăţi în ridicarea actelor contabile de la societăţi. Nu le mai găsim întodeauna, trebuie refăcută contabilitatea şi toate aceste proceduri presupun timp”, a arătat şefa procurorilor din Timiş.

Urmăriţi timisoara.adevarul.ro pentru a vedea ce spune prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş despre dosarele de omor cu autor necunoscut şi ce şanse sunt să fie prinşi criminalii care sunt încă liberi. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite