Demolarea unui simbol al Timişoarei. „Putea fi pus la acelaşi nivel cu Opera, Catedrala sau Filarmonica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul Dan Păltinişnau FOTO Wikipedia.org
Stadionul Dan Păltinişnau FOTO Wikipedia.org

Stadionul “Dan Păltinişanu” din Timişoara, inaugurat în 1963, îşi trăieşte ultimele clipe. Consiliul Judeţean Timiş, proprietara arenei, a stabilit perioada în care va începe demolarea.

GALERIE FOTO
Marele stadion din Timişoara, dat în folosinţă la 1 mai 1963, cu numele “1 Mai”, urmează să fie demolată. Arena care din 1996 poartă numele “Dan Păltinişanu”, după fostul căpitan al echipei Poli, a ieşit din garanţie şi nu se mai pot face nici măcar carpel, pentru a putea garanta siguranţa spectatorilor. 

Peluza Sud şi Tribuna a II-a au fost deja închise după ce o parte din teresament a început să se crape.

Degradarea arenei era ireversibilă. 

Consiliul Judeţean, proprietarul stadionului, va începe demolarea în toamnă, iar pe viitor, pe acelaş loc doreşte să construiască o arenă modern. 

“Ştim cu siguranţă că după vacanţa de vară ne vom preocupa de acestă operaţiune. Avem prevăzut un million de lei în bugetul din acest an, pentru demolare. Actualul stadion nu mai prezintă siguranţă, trebuie să construim la Timişoara un alt stadion nou şi modern”, a declarat Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Povestea marelui stadion

Stadionul “Dan Păltinişanu” este cea mare arenă sportivă a Banatului. A fost construită pentru 40.000 de spectatori, care se puteau aşeza pe gradene. 

Stadion Dan Păltinişnau

Inaugurarea s-a făcut cu ocazia unui turneu de fotbal amical, la care au luat parte, alături de Ştiinţa Timişoara, echipele UTA Arad, Velez Mostar (fosta Iugoslavie, actual în Bosnia-Herţegovina) şi Eto Gyor din Ungaria.

Stadion Dan Păltinişnau

Una dintre presonalităţile Timişoarei, care şi-a împletit destinul cu cel al Politehnicii Timişoara, profesorul Ion V. Ionescu, a asistat la „naşterea” stadionului, fiind prezent la festivitatea de inaugurare din 1 mai 1963. 

„A fost o primă impresie şocantă, pentru că treceam de la atmosfera romantică şi studenţească a fostei arene, Ştiinţa, la un stadion cu adevărat occidental, pentru că într-adevăr aşa era atunci când a fost construit. A fost inaugurat cu mare fast, fiind aproape plin, cu un turneu amical la care au participat alături de Poli alte trei echipe, inclusiv din Serbia şi Ungaria. A fost un turneu pasionant, o sărbătoare, o simbioză extraordinară între stadion, spectatori, ambient şi fotbal. Apariţia acestui stadion a fost o revelaţie pentru Timişoara. A întregit oraşul, poate fi pus la acelaşi nivel cu Opera, Catedrala, Filarmonica şi toate celelalte lucruri care dau identitate oraşului. A fost un lucru de care oraşul avea nevoie, pentru că aspiraţiile sportive deveniseră la fel de mari ca şi cele culturale, academice şi aşa mai departe”, a spus „Jackie” Ionescu.

Imagine indisponibilă

După Revoluţia din 1989, stadionul a primit numele “Silviu Bindea” (după fostul mare jucător al Ripensiei Timişoara şi al echipei naţionale în perioada interbelică), însă după câţiva ani a devenit “Dan Păltiniaşanu”, după numele fostului fotbalist al Politehnicii, cel care a îmbrăcat culorile alb-violete timp de zece sezoane.

Stadion Dan Păltinişnau

La muncă din fabrici şi uzine, cu heirupul

Construcţia arenei s-a făcut la „hei-rup”, prin muncă patriotică. Oamenii erau luaţi din fabrici şi duşi să pună umărul la ridicarea stadionului. Structura acestuia este asemănătoare cu cea folosită la ridicarea majorităţii stadioanelor româneşti din acea vreme, mai precis este vorba de pământ tasat. Din păcate, această soluţie constructivă s-a dovedit extrem de problematică, tasarea în timp a pământului folosit conducând la deteriorarea arenei. 

Stadion Dan Păltinişnau

Primele probleme au fost la scările de acces, această inedită situaţie fiind chiar inclusă, în prezentarea făcută pentru fanii Manchester City, echipă cu care a jucat Poli în Europa League, pe lista problemelor pe care fanii le întâlneau la stadion.

Modernizarea arenei

La venirea lui Toni Doboş la Timişoara, stadionul “Dan Păltinişanu” a început să fie modernizat. S-au montat scaune, asftel că numărul spectatorilor care încăpeau pe arenă s-a redus la 32.000. Atunci s-a montat şi instalaţia de nuctură. Lucrările de cosmetizare au continuat şi în era Marian Iancu, în 2008, pentru ca Poli să poată evolua în cupele europene. Stadionul îndeplinea la acea oră standaredele cerute de UEFA.

Stadionul "Dan Păltinişanu" este pregătit de meciul ACS Poli - Dinamo Foto

Arena a suferit modificările necesare pentru a putea găzdui meciuri din faza grupelor în Liga Campionilor.

Meciurile naţionalei de fotbal

Pe acest stadion s-au jucat şi câteva meciuri ale naţionalei României de fotbal: România – Finlanda, în 1985 (2-0) meci din preliminariile Campionatului Mondial, sau România – Slovenia, în 2007 (2-0), în cadrul prelimonariilor Euro 2008.

S-au mai jucat şi meciurile amicale România – Iugoslavia, în 1983 (0-2), România – URSS, în 1986 (2-1), România-Croaţia, în 2002 (0-1) şi România-Israel, în 2010 (0-3). 

Echipe de top din Europa

Tot pe gazonul stadionului „Dan Păltinişanu” au jucat echipe de club de primă mână precum Real Madrid, Juventus Torino, Celtic Glasgow, Atletico Madrid, Crvena Zvezda Belgrad, Sporting Lisabona, MTK Budapesta, Honved Budapesta, West Ham United, Lokomotiv Leipzig, Partizan Belgrad, Ujpest Budapesta.

De asemenea, tot pe „Dan Păltinişanu” Poli Timişoara din perioada patronatului lui Marian Iancu a eliminat deţinătoarea en-titre a cupei UEFA Europa League, Sahtior Doneţk, de asemenea aici jucând VFB Stuttgart, Anderlecht, Ajax, FC Manchester City şi Dinamo Zagreb.

Tot aici s-a jucat şi finala Cupei României, pierdută de Poli în faţa Rapidului, în 2007.

Stadion Dan Păltinişnau

Lepa Brena şi Shakira pe arena timişorenă

Arena timişoreană a găzduit şi două importante concerte; Lepa Brena, în 1984 (în faţa a peste 65.000. de oameni) şi Shakira, în 2006, (cu peste 20.000 de spectatori). În 2008, arena a găzduit 
 

Festivalul Speranţei, unde au cântat peste 50 de solisti si grupuri crestine nationale si internationale, in decursul a celor patru zile de concerte numarul participantilor a fost de peste 50.000 de oameni

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite