Cum a spart zeci de conturi bancare românul aflat în spatele ştirilor false publicate în favoarea lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Drobota FOTO Facebook Ovidiu Drobota

Ovidiu Dobrotă, românul despre care se spune că se află în spatele site-urilor conspiraţioniste expunere.com şi endingthefed.com, a fost condamnat în 2012, cu suspendare, pentu transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. „Adevărul” a intrat în posesia sentinţei de condamnare a lui Dobrotă.

Trimis în judecată în februarie 2012, Ovidiu Dobrotă (23 de ani) a fost acuzat de procurorii DIICOT de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fiind acuzat că „în cursul lunii noiembrie 2011, inculpatul, la date diferite şi în baza unor rezoluţii infracţionale unice, a transferat neautorizat date (numere de carduri bancare) dintr-un sistem informatic, iar pentru suma de 700 lei, în intervalul 09.11.2011- 14.11.2011 a transmis neautorizat către numitul …, datele de identificare de pe acestea (45 de carduri aparţinând unor cetăţeni străini), în vederea efectuării de operaţiuni de transfer de fonduri şi retrageri de numerar”.

Procurorii au arătat în rechizitoriu şi modul de operare al lui Dobrotă. „Operaţiunile de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic desfăşurate în perioada lunii noiembrie 2011 s-au realizat de către inculpat prin accesarea unor canale MIRC, de unde a obţinut date valide de carduri bancare şi lansarea de mesaje SPAM pe e-mail-urile diferitelor persoane din străinătate, pe care le obţinea printr-un extractor de e-mail-uri, iar mesajele SPAM apăreau sub formă de autentificări, ca venind din partea unor bănci. Persoanele astfel ademenite de pagini de INTERNET clonă ale instituţiilor bancare ofereau datele de carduri sau alte conturi bancare precum şi date personale care intrau în posesia inculpatului”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit aceleiaşi surse, victime ale lui Dobrotă au fost zeci de americani, patru austrieci, un canadian şi un rus. „Audiat în faza de cercetare judecătorească inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei şi a solicitat ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În cursul urmăririi penale inculpatul a colaborat cu organele de poliţie şi a indicat în amănunt modalitatea de operare şi de comitere a faptelor”, se arată în sentinţa prin care Dobrotă a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

„Faţă de lipsa antecedentelor penale şi de atitudinea sinceră a inculpatului, având în vedere şi faptul că nu s-a creat vreun prejudiciu material în cauză şi felul în care inculpatul a contribuit la aflarea adevărului în cauză, instanţa a considerat că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia, astfel că s-a suspendat 5 condiţionat executarea pedepsei”, au arătat judecătorii, care au dispus confiscarea de la Dobrotă a sumei de 700 de lei, bani câştigaţi de tânăr prin vânzarea.

Potrivit Hotnews, Ovidiu Dobrotă a fost trimis în 2015 în judecată într-un nou dosar. Potrivit sursei citate, alături de alte cinci persoane, Dobrotă este acuzat de copierea neautorizată şi folosirea unor cărţi de credit aparţinând gestionarului de carduri American Express Company Inc, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Bihor. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite