Cum se ţine de scaun un primar declarat incompatibil: „Comuna are nevoie urgentă de primar. Trebuie să se asigure că ajutorul social este plătit la termen”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost primar, eliberat din funcţie înainte de expirarea mandatului în urma unei decizii definitive prin care a fost declarat incompatibil, a dat în judecată Prefectura, cerând menţinerea în funcţie. Fostul edil a invocat în susţinerea cererii sale pandemia COVID-19.

Prefectul judeţului Timiş, Liliana Oneţ, a semnat în luna ianuarie a acestui an ordinul de eliberare din funcţie înainte de termen a primarului din comuna Criciova, Iosif Cătană. Demiterea primarului a venit în urma unei decizii a ANI prin care edilul a fost declarat incompatibil pentru că în perioada 29 iunie 2012 – 09 februarie 2016, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de viceprimar şi ulterior pe cea de primar, cât şi funcţia de administrator al unei firme şi calitatea de comerciant persoană fizică.

Raportul ANI a fost contestat în instanţă, dar a fost menţinut de judecători. Astfel, prefectul a fost obligat să emită ordinul de eliberare din funcţie a lui Cătană. Fostul edil a contestat în instanţă ordinul prin care a fost demis, iar până la soluţionarea procesului pe fond a deschis şi un proces prin care a solicitat suspendarea actului prin care a fost demis. În procesul prin care a cerut suspendarea ordinului de eliberare din funcţie, fostul primar a invocat pandemia COVID-19.

„Motivele care trebuia avute în vedere la analizarea prezentei cereri sunt: starea de urgenţă instituită prin Decretul nr. 195/16.03.2020, decret emis ca urmare a evoluţiei epidemiologice internaţionale determinată de răspândirea corona virusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de ţări, în prezent fiind aproximativ 1.000.000 de persoane infectate şi peste 50.000 care au decedat, precum şi declararea Pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la data de 11.03.2020”, se arată în cererea de chemare în judecată.

În proces, fostul edil a arătat că locuitorii comunei au nevoie urgentă de primar. „Ne aflăm în a 5-a săptămână de când s-a instituit starea de urgenţă şi au existat motive suficiente pentru prelungirea stării de urgenţă, motiv pentru care comunitatea comunei Criciova are nevoie urgentă de primar”, a mai arătat fostul edil în cererea de chemare în judecată.

În încercarea de convingere a judecătorului să îl menţină în funcţie, Iosif Cătană a mai arătat că „primarul are obligaţia de a identifica si susţine (cu alimente, medicamente şi produse de igienă) prin intermediul autorităţii locale, persoanele în etate, vulnerabile, bolnave pe întreaga durată a stării de urgenta. Primarul are obligaţia de a se asigura că ajutorul social este plătit la termen şi că se evita orice situaţie care ar atrage punerea unor membri ai comunităţii în pericol”. Primarul a mai arătat în instanţă că  îl lipseşte de veniturile salariale corespunzătoare si îi creaza un prejudiciu de imagine.

Decizia instanţei

Tribunalul Timiş i-a respins cererea fostului primar, arătând că nu există niciun motiv pentru suspendarea actului prin care a fost demis. „Îngrădirea dreptului la muncă, lipsirea de venituri salariale sau un eventual prejudiciu de imagine nu pot constitui motive  de suspendare a actului administrativ ( în condiţiile în care ar fi întrunite şi celelalte condiţii ) deoarece în situaţia în care s-ar ajunge la concluzia că măsura încetării mandatului a fost ilegală reclamantul ar primi retroactiv toate veniturile de care a fost lipsit. Nici susţinerea că starea generată de ordinul în discuţia ar pune în pericol grav funcţionarea autorităţii administrativ teritoriale, în contextul epidemiei de SARS-COV 19, deoarece în situaţia în care funcţia de primar este vacantă prerogativele acesteia sunt exercitate de viceprimar”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite