Timişoara: Un amator de bărci şi-a construit singur yachtul (FOTOREPORTAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Un amator de bărci şi-a construit singur yachtul (FOTOREPORTAJ)
Timişoara: Un amator de bărci şi-a construit singur yachtul (FOTOREPORTAJ)

Alexandru Oancea este unul dintre cei 250 de posesori de ambarcaţiuni înmatriculate la Căpitănia Portului din Timişoara.

Alexandru Oancea a trăit 20 de ani la Galaţi, unde a şi deprins pasiunea pentru ambarcaţiuni. Prima sa barcă a fost una pneumatică. „Trebuia să cumpăr o bibliotecă pentru sufragerie, dar nu sunt eu de vină că magazinul sport era lângă. Aşa am deturnat banii”, a spus, cu umor, Alexandru Oancea (foto).



Înainte de Revoluţie, actualul inginer s-a mutat la Timişoara, unde, şi-a luat, fireşte, şi pneumatica. Era numai bună pentru canalul Bega şi lacurile din zonă: Surduc şi Secu. După ce barca „a murit de bătrâneţe”, Oancea a decis să-şi construiască singur yachtul.

În 2002, a găsit o carenă de la o barcă tradiţională olandeză, pe care a început să lucreze. „Eu am făcut proiectul. Am lucrat aproape patru ani la ea. Barca a fost făcută în regie proprie, într-o curte. De bază a fost cursul de «nave mici», făcut la Galaţi. Am primit ajutor de la un prieten, pentru că singur nu poţi să faci totul”, a declarat Oancea.



Acesta nu a avut curajul să facă un calcul pentru a vedea cât a cheltuit pe yacht, însă, acum, preţul ambarcaţiunii depăşeşte 40.000 de euro. „Este foarte greu de evaluat o asemenea barcă. Depinde de ce ştie şi ce dotări are”, a mai spus Oancea.

Vrea o croazieră la Marsilia

Timişoreanul a folosit ambarcaţiunea doar pe Dunăre, în România. Oancea spune că dacă va avea timp şi suficienţi bani, va pleca într-o croazieră până la Marsilia. „E o ambarcaţiune care e dotată cu tot ce trebuie, astfel încât să asigure toate condiţiile de viaţă independente de ţărm: apă, energie, hrană şi condiţii speciale pentru diferite situaţii”, a mai spus Oancea.



image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite