O comunitate unică în România: singurii bulgari din lume care folosesc alfabetul latin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgarii din Vestul României sunt consideraţi "bănăţeni" la Sofia
Bulgarii din Vestul României sunt consideraţi "bănăţeni" la Sofia

Ziua Naţională a Bulgarilor a fost sărbătorită şi de către minoritatea bulgară din Banat. Centrul cultural al bulgarilor din România se află la Dudeştii vechi, unde locuiesc peste 3.200 de bulgari

Ziua Bulgariei a fost sărbătorită, aseară, şi de către comunitatea bulgară din Banat, cea mai numeroasă din România. La evenimentul de la Casa Armatei, au participat consulul onorific Gheorghe Nakov şi Alexandar Filipov, ataşat al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, alături de oficialităţile locale. Aceştia au ţinut o lecţie de istorie despre Bulgaria şi unicitatea bulgarilor din regiunea de Vest a României.

Bulgarii din Banat sunt o specie rară, studiată de lingvişti şi istorici din toată lumea. Sunt singurii bulgari care au renunţat la scrierea slavă, ei folosind alfabetul latin, sunt romano-catolici, iar limba lor este uşor amestecată cu germana, maghiara, româna şi sârbo-croata. “Aici în România noi suntem numiţi bulgari, dar în Bulgaria ni se spune bănăţeni. Trebuie să recunosc că ne mândrim cu asta”, a declarat Gheorghe Nakov, care a devenit primar al comunei Dudeşti Vechi, încă de la vârsta de 32 de ani.

Au căutat o viaţă mai bună în Banat

Bulgarii bănăţeni locuiesc în această regiune din secolul XVII. Conform datelor statistice, în România sunt înregistraţi cu puţin peste 8.000 de bulgari, dintre care aproape 6.500 trăiesc în Banat. Migraţia bulgarilor în zona Banatului a început după eşecul răscoalei antiotomane de la Ciprovţi, în 1688, şi după p serie de războaie maghiaro-turce şi austro-turce. Aceştia au traversat Dunărea în căutarea unui trai mai bun, în afara Imperiului Otoman.

În 1738 bulgarii au întemeiat Beşenova Veche (Star Beshenov), cunoscută sub numele Dudeşti Vechi, unde trăiesc astăzi 3.200 de bulgari, fiind în prezent centrul cultural al bulgarilor bănăţeni.  Alte centre importante sunt Vinga şi Breştea. După ce Bulgaria şi-a cătăpatat independenţa în 1878, mulţi bulgari din Banat au decis să se mute înapoi în vestul Bulgariei.

“Avem o problemă şi noi cu scăderea populaţiei. Bătrânii mor, iar tinerii mai pleacă prin străinătate. Unii ajung să studieze în Bulgaria şi răm acolo. Şi eu am studiat la Sofia. Soluţia este să ne apucăm să facem copii. Important este că la Duşetii Vechi se păstrează cea mai mare comunitate de bulgari din ţară. Peste 75 la sută din populaţie sunt bulgari”, a spus Gheorghe Nakov.

Cel mai mare primar a fost bulgar

Bulgarii din Banat au fost renuiţi ca şi grădinari foarte pricepuţi. Cel mai celebru bulgar din Timişoara a fost însă Carol Telbisz, care a devenit unul din cei mai renumiţi primari ai oraşului. Timp de aproape trei decenii cât a condus Primăria Timişoara (1885-1914), el a reușit să facă un oraş înfloritor al Imperiului Austro-Ungar.

“Relaţiile noastre cu Bulgaria sunt vechi, iar legătura specială se vede mai cu seamă în Banat; să nu uităm că Telbisz Caroly, unul dintre cei mai mari primari ai Timişoarei a fost bulgar. Astăzi, drumurile noastre sunt comune, suntem sortiţi să mergem împreună în Uniunea Europeană”, a spus Gheorghe Ciuhandu, actualul primar al Timişoarei.

Independenţa Bulgariei

Bulgaria şi-a obţinut independenţa după războiul ruso-turc, între 1877-1878, şi Tratatul de Pace de la San Stefano din 3 martie 1878 s-a proclamat Principatul autonom al Bulgariei. Primul prinţ bulgar a fost Alexander von Battenberg. Principatul s-a proclamat regat independent în data de 5 octombrie 1908, în timpul domniei lui Ferdinand I al Bulgariei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite