Compania americană care oferă aproape 5.000 de locuri de muncă în Timişoara. Ce planuri au în România cei care au cumpărat Solectronul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Flex, unul dintre cei mai importaţi jucători de pe piaţa internaţională în domeniul tehnologiei şi producţiei de echipamente, va investi în anii următori în extinderea departamentului de Cercetare şi Dezvoltare de la Timişoara.

În 1998, venea în România, la Timişoara, renumita companie americană de echipamente electronice şi subansambluri Solectron. Americanii erau aşteptaţi ca nişte adevăraţi salvatori, având în vedere că în 1996 indicele de şomaj era de 10,7 la sută. Au deschis o uzină de producţie, în urma unei investiţii de peste 150 de milioane de dolari, iar la început fabrica a avut câteva sute de angajaţi, într-o hală închiriată de la UTT. 

Era prima fabrică de componente electronice destinate producătorilor de telefoane mobile din Banat.

S-a dezvoltat însă extrem de rapid, ajungând în zece ani să aibă 2.400 de angajaţi permanenţi şi 800 de persoane cu contract de muncă temporar.

În 2005, Solectron, împreună cu Ericson, a implementat o linie de producţie Engine Access Ramp. Era vorba de o tehnologie de ultimă oră pentru pentru serviciile de voce şi cele cu date destinate operatorilor de telefonie fixa. 

A deschisla Timişoara şi un centru de design şi inginerie, care furniza servicii clienţilor companiei.

S-a ajuns ca 35 la sută din producţia de echipamente din Europa să fie realizate la Timişoara.

Solectron a fost preluat de Flextronics

Solectron a fost preluată în 2007 de o companie rivală, tot americană, Flextronics International Ltd, care mai târziu s-a rebrenduit în Flex. 

Flex

Compania Flextronics a fost pusă pe picioare în 1969, în Silicon Valley, devenind un mare furnizor de servicii de proiectare, producţie, transport şi service pentru componente şi piese electronice, către companii din domeniul auto, industrial, medical, precum şi din sectoarele infrastructurii, telefoniei mobile sau IT.

Flex Ltd – cu sediul central în Singapore, operează azi în 40 de ţări şi are peste 200.000 de angajaţi. 

Parteneriat de succes cu Universitatea Politehnica
 

De la bun început, americanii au dezvoltat un parteneriat cu Universitatea Politehnica. 

„Solectron a fost cea mai mare companie din Timişoara, a fost un reper pentru toţi. La momentul respectiv, în 1998, am dus în vizită la Solectron nişte oaspeţi din Germania. Ne-au spus atunci ce studii, câte studii au făcut înainte să aleagă Timişoara. Toată lumea a fost extrem de impresionată de cât de serioasă şi aprofundată a fost luarea acelei decizii. Oaspeţii din Germania ne-au spus că dacă Solectron a ales să vină în Timişoara, vor veni, de acum în colo, şi mulţi alţii. Pentru noi, Flexul de astăzi e acel pionier care a atras mulţi investitori în zona aceasta”, a declarat prorectorul Universităţii Politehnica, Marius Oteşteanu.

image

Extinderea departamentului de Cercetare şi Dezvoltare

Compania Flex va investi în anii următori în extinderea departamentului de Cercetare şi Dezvoltare de la Timişoara.

Anunţul a fost făcut de Michele Monico, vicepreşedintele Flex EMEA, Desing & Engineering, care a 

venit la Timişoara pentru a transmite autorităţilor şi managamentului Universităţii Politehnica din Timişoara intenţia companiei.

Michele Monico a anunţat că proiectele companiei pentru domeniile medical, automotive şi industrial sunt în creştere, la fel cum sunt şi rezultatele echipei din vestul României. 
 

„Inteligenţa artificială şi tehnologia revoluţionează lumea în care trăim. Acesta este viitorul şi avem nevoie să ţinem pasul cu evoluţia tehnologiei. Dacă la începuturile diviziei de cercerare şi dezvoltare proiectele noastre erau în domeniul medical, pe parcurs am dezvoltat tehnologii şi pentru automotive, acum pentru domeniul industrial, iar cerinţele sunt pentru tot mai multe discipline. În acest context, dezvoltăm departamentul de la Timişoara, dorim să atragem ingineri care vor face parte din echipele globale. Multidisciplinaritatea proiectelor noastre oferă avantajul conectării cu numeroase industrii şi cu specialişti din toată lumea”, a spus Michele Monico.
 

Flex


 

Departamentul de Cercetare şi Dezvoltare avea în 2011 un singur inginer, acum o echipă s-a extins la 50 de persoane. 
 

„Pentru a susţine dezvoltarea resursei umane calificate pentru acest tip de carieră ne dorim să consolidăm colaborarea pe care o avem cu Universitatea Politehnica din Timişoara, să susţinem proiectele de cercetare care oferă experienţă şi încurajează tinerii să se îndrepte spre acest domeniu”, a menţionat plant managerul Flex România, Adrian Dumravă.

Numărul de ingineri se va dubla

Potenţialul resurselor umane calificate şi de creativitate din Timişoara a determinat managamentul global al Flex să dezvolte echipa de la Timişoara. Compania le oferă tinerilor oportunităţi de carieră în cercetare şi inovare.

„Este un partener tradiţional. Este o deschidere deosebită atât în primirea studenţilor în stagii de pregătire şi de practică cât şi colaborări de alte tipuri. Avem profesori care susţin cursuri tehnice pentru angajaţii companiei. Liderul România Flex este membru în Comitetul Director al Politehnicii. Acesta consiliază Politehnica în privinţa strategiei. Dacă discutăm că au trecut pe la Flex pentru instruire, tunci putem vorbi de aproximativ 300 de studenţi pe an. Ca angajaţi, sunt angajaţi câteva sute de ingineri, absolvenţi ai Politehnicii. În mod tradiţional a fost o companie de producţie. În producţie, majoritatea sunt muncitori. Inginerii sunt angajaţi pe partea tehnologică. Odată cu pasul acesta spre proiectare, cu siguranţă că în foarte scurt timp numărul de ingineri se va dubla şi se va lucra la alt nivel de activitate”, a mai spus Marius Oteşteanu.

Titan the Robot la Timişoara FOTO Ş.Both

Pentru a facilita accesul tinerilor la proiectele de tehnologie şi inovaţie de la Timişoara, Flex organizează sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00, la biblioteca Universităţii Politehnica evenimentul Design in the Age of Intelligence, unde tinerii se pot întâlni şi cu robotul VIP Titan.

Citeşte şi:


FOTO VIDEO Titan, cel mai cunoscut robot din lume, a ajuns şi la Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite