Animale unicat crescute pe centura Timişoarei pentru teza de doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Trifu vrea să deschidă la finalul cercetărilor o fermă cu animale crescute ecologic
Cristian Trifu vrea să deschidă la finalul cercetărilor o fermă cu animale crescute ecologic

La marginea Timişoarei, lângă Dumbrăviţa, funcţionează o fermă de cercetare. Cristian Trifu, doctorand la Agronomie, creşte pe marginea şoselei de centură câini, porci, oi şi găini. Totul este ecologic şi este un proiect de studii.

Cine circulă pe şoseaua de centură a oraşului nu se minunează numai de faptul că Timişoara are în sfârşit o variantă ocolitoare pentru a scoate traficul greu din oraş. Chiar înainte de sensul giratoriu de la Dumbrăviţa, pe partea stângă, este o fermă de animale. Când vezi găinile plimbându-se prin ţarcul făcut special pentru ele sau oile păscând pe câmpul din jur, este imposibil să nu te întrebi ce caută o fermă de acest gen lângă cartierele de vile din Dumbrăviţa, lângă centrul logistic al lui Dunca sau printre TIR-urile care circulă pe şoseaua ocolitoare. Răspunsul îl dă chiar proprietarul fermei, Cristian Trifu, doctorand. VEZI GALERIE FOTO


Cristian Trifu şi Sain Bernard câinele său Dingo

„Am de susţinut o teză de doctorat şi am deschis această fermă, unde studiez cum cresc diferite animale într-un mediu ecologic. Prin cercetarea pe care o fac vreau să văd care este rentabilitatea unei ferme cu animale crescute ecologic. Mai târziu vreau să obţin fonduri europene pentru o fermă în care să cresc una din rase pentru comercializare”, a explicat tânărul.

Găina olandeză şi porcul mangaliţa


Ferma eco de pe centura Timişoarei

Micuţa fermă de animale crescute ecologic are o „clonă” în Calea Torontalului, unde sunt crescuţi fazani, păuni şi câini. La punctul de cercetare de la Dumbrăviţa, Cristian Trifu creşte câini, porci, oi şi găini. Toată gospodăria este îngrijită de Bebe, angajat al tânărului. Bebe a venit de la Severin, unde a rămas fără loc de muncă după ce fabrica unde lucra ca frigotehnist s-a închis. „E foarte bine aici. Singura problemă e că nu am curent. Nu credeam niciodată că o să ajung slugă, dar nu mi-e ruşine pentru că lucrez, nu fur”, a spus bărbatul. „Cresc găini olandeze de curte. Tot ce mănânci de la ele este natural. Am şi porci mangaliţa, o rasă rustică cu o grăsime fără colesterol pe care corpul nostru o poate arde”, a explicat cercetătorul.

Afacere eco

Tânărul a mai spus că porcul mangaliţa a trăit în România în urmă cu 20-30 de ani, dar acum nu mai este, fiind o rasă care derivă din mistreţ şi trăieşte în noroi şi în apă.  De asemenea, Cristian Trifu creşte oi, un hibrid între ţigaia românească şi cea sârbească. „Am avut şi pierderi din cauza tratamentelor pe care le-am tot încercat, dar sunt rase foarte rezistente atât la condiţiile meteo, cât şi la boli”, a mai spus tânărul.


Ferma eco de pe centura Timişoarei

Acesta vrea să vadă care este cel mai rentabil animal crescut ecologic şi vrea să facă din asta o afacere. „Tot ce fac eu aici este un test pentru a vedea care este soluţia cea mai bună pe care să o aleg. Urmăresc evoluţia de la ou până la maturitate, iar mai apoi rentabilitatea”, a spus Trifu.

Finanţat de UE

Cristian Trifu îşi permite investiţia de la marginea Timişoarei datorită Comunităţii Europene care îi finanţează doctoratul. „Nu-mi ajung banii, dar nici nu pot să mă plâng, comparativ cu colegii la care le-au scăzut sumele. Eu mai obţin şi produse din activitatea mea”, a spus tânărul.

Cristian Trifu vrea să aducă la ferma sa de cercetare şi bovine din rasa sura de stepă

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite