Carnea de vită în sânge, o modă culinară care i-a cucerit şi pe bucătarii români: "Conteză şi temperatura din interiorul cărnii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă la prima vedere este foarte simplu de preparat, această mâncare este sofisticată şi necesită o tehnică aparte, dar şi materie primă de cea mai bună calitate

Friptura de vită în sânge este cunoscută în toate reţetele restaurantelor după denumirile de „Ribeye steak”, „Beef rib”, „Bone-in rib steak” sau "Ribeye cowboy steak". 

Chiar dacă la prima vedere este foarte simplu de preparat, această mâncare este sofisticată şi necesită o tehnică aparte, dar şi materie primă de cea mai bună calitate. Bucătarii ştiu că nu este uşor să lucrezi cu carnea de vită, care poate fi compromisă uşor.

“Acum este o modă extraordinară printre bucătari acest preparat. Dar să ştiţi că nu este specifică nouă. Românii erau cu carnea de porc şi de pasăre. Acum 70 de ani, în Banat, se lucra cu boii. Când aveau şapte-opt ani, animalele erau sacrificate pentru consum. Dar era o carne foarte preţioasă, aşa că în timpul comunismului, când nu aveai prea multe metode de conservare, a cam dispărut din modă”, spune bucătarul Uica Mihai.  


Pentru preparare este nevoie de o bucată de muşchi de vită. De preferabil antricot sau vrăbioară. După ce este scoas de la figider se lasă să se încălzească la temperatura camerei. Uica Mihai susţine că pentru un gust deosebit este de recomandat să se lasă carnea timp de două săptămâni la macerat cu sare.

Se pune într-o tavă cu puţin ulei de măsline încins. Este de ajuns o lingură de ulei. Se lasă la prăjit cam un minut-două pe ambele părţi. Important este să nu se piardă sucurile şi aromele din interior. Urmează etapa din cuptor. Se lasă la copt aproximativ 20 de minute, la o temperatură de aproximativ 200 de grade Celsius. 

“Carnea trebuie pregătită ca miezul să fie roz. Bucătarii care se respectă au un termometru cu care pot vedea temperatura din miezul cărnii. Este o tijă cu termometru care are în vârf un senzor. Temperatura din interior nu trebuie să depăşească 60 de grade Celsius. Secretul este să se frigă la foc iute, să prindă o crustă la exterior, iar la mijloc să rămână acel saft rozaliu. Se spune că este vită în sânge, dar acest saft nu este sânge, e sucul din carne”, a mai spus Uica Mihai.

Aşadar, după ce carnea se scoate din cuptor, se presară pe ea cimbru, piper, sare. Se pune pe ea unt, care se va topi şi va da un gust aparte. Carnea se taie în felii subţiri. Miezul cărnii poate să fie roz sau roşu, de asemenea sucul trebuie să fie de culoarea roz. 

La un „Ribeye steak” se poate servi un vin sec roşu, tocmai pentru a putea aprecia aromele tari ale cărnii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite