EXCLUSIV Dreptate cu porţia pentru bătrânul trimis de justiţie în pădure: semnăturile false ale judecătorilor, trecute cu vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Dumitrescu, victimă a mafiei imobiliare
Octavian Dumitrescu, victimă a mafiei imobiliare

Judecătorii Tribunalului Timiş au redactat motivarea sentinţei din cazul lui octavian Dumitrescu, timişeanul care a ajuns pe drumuri după ce nişte escroci i-au vândut casa cu acte false. Nici acum, la sfârşitul iernii, Dumitrescu nu s-a putut muta înapoi.

Drama lui Octavian Dumitrescu, bătrânul trimis de justiţie să doarmă în pădure, după ce escrocii i-au luat apartamentul cu acte false, iar judecătorii au menţinut nedreptatea printr-o sentinţă pe care s-au falsificat semnăturile unor judecători, este aproape de final. Magistraţii Tribunalului Timiş, care au reanalizat cazul, au finalizat redactarea deciziei prin care bătrânului i s-a făcut dreptate.
Documentul redactat de preşedintele completului, judecătorul Zorina Horvath, într-un stil extrem de pretenţios, arată că bătrânul trebuie să îşi primească apartamentul înapoi, nefiind relevant faptul că cel care a cumpărat de la escroci a fost cumpărător de bună-credinţă. „[...] în  materie de carte funciară, o persoană -care se verifică a fi terţius - poate dobândi, prin efectul înscrierii efectuate, în condiţiile articolului 31 din Legea 7/1996, un drept real pe care însă persoana care i l-a transmis sau acordat,  nu îl avea, indiferent de cauza ori motivul unui aşa fapt care, de altfel, configurează o veritabilă excepţie de la regula nemo dat quod non habet (nimeni nu poate transmite ceea ce nu are), cum şi de la regula resoluto iure dantis, resolvitur et ius accipientis (n.r. dupa ce se anuleaza dreptul celui care da se anuleaza imediat şi dreptul celui care a primit)", se arată în sentinţă.

Falsurile ocolite

În amănuntele tehnice din redactarea sentinţei, judecătoarea Zorina Horvath a ocolit discret un adevăr esenţial: modul în care Octavian Dumitrescu a fost trimis în stradă prin falsificarea unor semnături ale judecătorilor. „Apreciind, prin observarea exactă şi riguroasă a considerentelor celor două  ordonanţe prevalate de revizuient, că motivul alegat de către cel din urmă subiect procesual, are aptitudinea de a conferi legitimitate căii extraordinare de atac pendinte (de vreme ce, indirect,  prin sancţiunea procesuală instituită  legislativ  de imperativul alininiat 1 apartenent art.258 c.proc.civ., pentru lipsa semnăturii judecătorilor -care, statuează tranşant şi clarificator doctrina reputată în materie, reprezintă şi proba deliberării - din corpul dispozitivului -minutei - hotărârii judecătoresşti, se  sancţionează şi lipsa deliberării), Tribunalul găseşte întemeiată cererea de revizuire", mai arată sentinţa.

Avocatul Florin Kovacs, care l-a reprezentat pro bono pe Octavian Dumitrescu, susţine că motivarea sentinţei încearcă să acopere într-un fel mârşăviile judecătorilor care l-au nenorocit pe bătrân, dar asta e mai puţin important, ţinând cont că s-a făcut dreptate. „Motivarea acoperă o seamă de ilegalităţi comise de doamna judecător Cioabă, dar este o decizie corectă prin care se face în final dreptate. Mai mult decât motivarea, în acest caz, contează soluţia", a spus Florin Kovacs. Avocatul a mai spus că sentinţa va fi trimisă Oficiului de Cadastru pentru intabulare, următorul pas fiind mutarea efectivă a bătrânului în locuinţă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite