Viaţa bate filmul: cum a transformat baştanul Viscol un cinematograf în palat ţigănesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinema „Victoria” se transformă în sală modernă, iar „Capitolul” în pagodă tradiţională. Iulian Boţ, zis Viscol, a primit avize şi autorizaţii de construcţii de la Ministerul Culturii şi Primăria Lugoj.

Lugojul a avut două cinematografe celebre înainte de 1989, „Capitol” şi „Victoria”. Acum, la început de secol XXI, cele două clădiri au destine diametral opuse. La „Capitol” nu vor mai rula niciodată filme, decât la televizoarele familiei baştanului Iulian Boţ, în timp ce „Victoria” se pregăteşteşte să devină un modern multiplex.


image


Fostul cinematograf „23 August” sau „Capitol” este cel mai vechi cinema din Lugoj şi se află printre clădirile de patrimoniu aflate în zona de protecţie a oraşului. Clădirea construită de evreii Berhardt şi Moricz Deutsch a fost retrocedată, iar proprietarii au vândut-o apoi familiei baştanului Boţ.


Are avize de la Ministerul Culturii


Din păcate, o veritabilă bijuterie arhitectonică, construită în 1930, a fost transformată de noii proprietari într-un palat ţigănesc. Viscol a intrat în posesia clădirii în 2006, când a început practic mutilarea ei. Degeaba a fost amendat de nenumărate ori, degeaba au fost plângeri împotriva lui, baştanul şi-a văzut de lucrările la palat. Începute fără autorizaţie, lucrările au intrat în legalitatea după ce Iulian Boţ a obţinut toate avizele.


image


„Nu mai avem probleme cu Iulian Boţ. Eu am eliberat autorizaţii în funcţie de avizele pe care le-a primit de la Ministerul Culturii. Practic au intrat în legalitate. Tot ce a fost construit ilegal a fost demolat. Acum fac ce s-a autorizat, pentru orice modificare au aviz. Practic nu are voie să modifice faţada”, a declarat Dinel Mazilu, arhitectul şef al Lugojului. De doi ani însă, lucrările au fost sistate, iar de foarte multă vreme nici urmă de neamul lui Viscol. Reprezentanţii Poliţiei din Lugoj susţin că aceştia sunt plecaţi în Italia, Iulian Boţ şi tatăl său având şi cetăţenie italiană.


image


În tot acest timp, „Victoria” a primit o şansă nouă: aici se va construi în trei ani de zile o sală 3D cu 90 de locuri, o sală 2D cu 60 de locuri şi încă una pentru copii. Bugetul Consiliului Local este 3,5 milioane de lei.

Nu mai avem probleme cu Iulian Boţ. Eu am eliberat autorizaţii în funcţie de avizele pe care le-a primit de la Ministerul Culturii
Dinel Mazilu, architect şef al Lugojului

Vecini ameninţaţi

Vecinii lui Viscol spun că au avut multe probleme cu acesta, însă de multă vreme nu mai ştiu nimic de el. „Au venit să ne ameninţe să pună mâna şi pe apartamentele noastre. Dar de doi ani nu i-am mai văzut. Nu mai au bani”, a spus unul dintre vecini.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite