Weekend „francez“ la Timiş şi Studio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinefilii au parte de un weekend plin de pelicule de calitate
Cinefilii au parte de un weekend plin de pelicule de calitate

TIMP LIBER: Festival de film, concerte, lansări de carte în vestul ţării. Manifestarea aflată la ce-a de-a patra ediţie îi invită pe amatorii cinematografiei franceze să vizioneze pelicule de mare succes în Hexagon.

Centrul Cultural Francez din Timişoara vine în întâmpinarea iubitorilor de filme franceze cu cea de-a patra ediţie a Festivalului Filmului Francez. Evenimentul a demarat ieri seară, cu pelicula „Cendre et sang” („Cenuşă şi sânge”), de Fany Ardant. Astăzi şi mâine, cinefilii au parte de câte două proiecţii pe seară.


De la ora 19.00, la Studio va rula „Le pere de mes enfants” („Tatăl copiilor mei”), de Mia Hansen Love. Filmul a primit menţiunea specială la Cannes 2009. Gregoire Canvel are totul, o soţie pe care o iubeşte, trei copii grozavi, o meserie care îl pasionează: este producător de film. Prestigioasa lui societate de producţie, Moon Films, se clatină. Într-o zi se vede obligat să înfrunte realitatea. În momentul acela, în viaţa sa îşi face loc un nou cuvânt: eşecul. Şi un mare dezgust care, în secret, va lua curând forma disperării.


De la ora 21.00, va rula coproducţia franco-italiană „Les Herbes folles” („Ierburi sălbatice”), de Alain Resnais. „O lecţie năucitoare despre libertate şi fantezie”, scrie Le Monde. „Marguerite nu prevăzuse că o să i se fure geanta la ieşirea din magazin şi cu atât mai puţin că o să-i fie aruncate lucrurile într-o parcare. Cât despre George, dacă ar fi putut bănui, nu ar fi coborât pentru a le strânge”, scrie în sinopsisul filmului.


Încă două pelicule sâmbătă


Sâmbătă, la Studio rulează alte două filme de calitate. De la ora 17.00, cinefilii pot urmări „Louise-Michel”, de Gustave Kervern şi Benoit Delépine. Undeva în Picardia, patronul unei întreprinderi de cintre evacuează uzina în timpul nopţii pentru a o delocaliza. A doua zi, muncitorii se reunesc şi îşi strâng puţinii bani din salarii pentru un proiect comun: înlocuirea patronului cu un profesionist.
De la ora 19.00, va rula drama „Un Prophete” („Un profet”), de Jacques Audiard. Acesta a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional al Filmului de la San Sebastian.
Condamnat la 6 ani de închisoare, Malik El Djebena nu ştie nici să citească, nici să scrie. Când ajunge în penitenciar, singur pe lume, pare mult mai tânăr, mai fragil decât ceilalţi deţinuţi. Dintr-o dată, cade victimă unui grup de prizoneri corsicani care fac legea în închisoare.

Program
Astăzi şi mâine, cinefilii au parte de câte două proiecţii pe seară

Întâlnire cu cititorii Dilema Veche



Festivalul „Literatură şi vin“ continuă şi astăzi, de la ora 16.00, în Cafeneaua D`Arc, cu o masă rotundă marca Dilema Veche pe tema „Cum stăm cu exportul literar?“. Invitatul special al întâlnirii este criticul literar Marius Chivu. De la ora 17.00 vor avea loc lansările de carte ale scriitorilor Ioan Groşan şi V.Leac. O petrecere pe tema „Amintiri din copilărie“ va lua startul în această seară, de la ora 22.00, în Club D`Arc. Tot astăzi, între orele 15.00 şi 17.30, la Scârţ Loc Lejer va avea loc lansarea revistei „Forum studenţesc“.

Marius Chivu este critic literar


Expoziţie şi lecturi


Seara se încheie cu lecturile de la Cercul Militar. Printre cei care vor citi se numără Adriana Babeţi, Dan Mircea Cipariu şi Daniel Vighi. La final va avea loc expoziţia aniversară Petre Stoica, organizată în colaborare cu Muzeul Presei din Jimbolia.

Weekend dominat de house şi de Manuela Cara

Manuela Cara va cânta jazz în oraşul de la poalele Cetăţii

În municipiile Hunedoara şi Deva weekendul, se va desfăşura sub semnul concertelor şi al cluburilor. Alexandru Iftimie se va afla, în această seară, în oraşul de pe Cerna alături de Mc Blow. Îi veţi putea găsi în localul Shidi. În deschidere vă veţi putea destinde pe stilurile dance-house semnate de cei de la Narcotic Sound şi Christian D., care nu vor să vă transmită altceva decât  energie şi un sound fresh îmbinat cu aciditate.
Jazzul ca la el acasă


Sâmbătă aveţi la dispoziţie două opţiuni. Prima variantă ar fi să încheiaţi ziua împreună cu trupa Impact, care va semna condica de prezenţă în acelaşi loc din municipiul Hunedoara. Cea de-a doua soluţie vizează un stil mai „chill”. Manuela Cara va cânta jazz în oraşul de la poalele Cetăţii. Sub motto-ul „Let’s fall in love”, artista stabilită de ani buni în Canada s-a întors în România, ţara ei natală, pentru lansarea noului album cu acelaşi titlu. Pentru cei care nu o cunosc, Manuela Cara s-a născut în Bucureşti, într-o familie de muzicieni. A făcut vioara şi pianul la Liceul de Muzică „George Enescu” din capitală, apoi canto-muzică uşoară şi jazz la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti.


Artista a studiat jazz-ul cu Johnny Răducanu şi a debutat obţinând premiul I la festivalul sibian de jazz din 1983. Concertul de sărbători dedicat devenilor este programat în incinta târgului de cadouri Deva Mall.

Mircea Dinescu cântă la Capitol

Mircea Dinescu

Filarmonica Banatul va gazdui sâmbătă, de la ora 12.00, un eveniment literar special cu prezenţa unuia din personajele simpatice ale vieţii publice de după 1990. Poetul Mircea Dinescu îşi lansează cel mai nou volum de versuri, „Femeile din secolul trecut”. Volumului îi este ataşat un inedit CD cu versurile cântate chiar de Mircea Dinescu. Sunt poeme noi, scrise între 2004 şi 2010, pe care poetul le-a adunat acum în volum.
„M-am gândit să public de pe acum poemele postume. Sunt poezii inedite de dragoste, cu fior erotic la fel de inedit”, a spus Dinescu. De asemenea, cum poetul are si o vie, la lansare vor putea fi degustate şi cinci soiuri de vin din producţia proprie, pe etichetele sticlelor de vin fiind imprimate versuri.

Wilmark dansează la Salsa Claus 2010

Wilmark este aşteptat  la Oradea

Clubul de dans Feeling Dance organizează a doua ediţie a Salsa Claus 2010. Sâmbătă va fi prezent la Oradea şi celebrul Wilmark, care va face spectacol sub cupola mare din Lotus Center. Bihorenii au ocazia să danseze pe acorduri latino interpretate de Cuba Ritmo, alături de Eli Torres, campion mondial la Salsa în 2009, Wilmark, instructori şi elevi ai şcolilor de dansuri latino din întreaga ţară, dar şi din străinătate.
Petreceri cu DJ
Evenimentul începe astăzi, de la ora 17.00, cu o petrece la piscina Hotelului Continental. Petrecerea va fi urmată de un workshop cu Eli Torres. Orădenii care vor să danseze alături de Wilmark şi să înveţe câteva secrete ale dansurilor latino de la vedeta „Dansez pentru tine” sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 21.00, sub cupola Lotus Center. Salsa Claus se încheie duminică, cu o petrecere la care şi-au confirmat participarea Dj Romi şi Dj Raluca din Bucureşti, Dj Martin din Cluj, dar şi alţi patru dj din Oradea.

Învaţă cum să socializeze inteligent



Ziua de sâmbătă este rezervată tuturor tinerilor care vor să se distreze copios şi nu doar atât, ci sunt dornici să înveţe şi cum să facă bani din propria afacere. „Balul Voluntarilor“ începe de la ora 19.00, la unul dintre localurile din zona Muncitoresc, şi se anunţă a fi unul dintre evenimentele cu fast ale sfârşitului de săptămână. Toţi cei prezenţi vor veni costumaţi în personaje din filmele preferate. „Este un eveniment pe care îl aşteptăm de mult. Acţiunea ajuns la cea de a V-a ediţie şi le mulţumim tuturor“, a spus Sorina Nihta, de la Centrul de Voluntariat Reşiţa.
Tema de anul acesta a  balului este „Voluntar cu Firmă“, iar pe tot timpul petrecerii, tinerii sunt invitaţi să aplice metode inedite de strângere de fonduri. „Se va pleca de la un capital egal, urmând ca fiecare să contribuie la valorificarea şi multiplicarea acestuia. Este permisă şi chiar încurajată desfacerea de produse BIO, dar va fi premiat cel mai original mod utilizat pentru strângerea de fonduri“, a adăugat Nihta.

Tinerii învaţă cum să facă bani din propria afacere

RECOMANDĂRI


Iconari din toată ţara, în expoziţie



Galeria Delta din Arad şi curatorul Angela Hanc organizează expoziţia „Icoana în cetate”, a Grupului Sfântul Ioan Damaschin. Ea va fi vernisată sâmbătă, de la orele 17.00. Grupul Sfântul Ioan Damaschin va susţine, de asemenea, un concert de muzică bizantină acompaniat de instrumentul tradiţional numit psaltirion. Cu acest prilej, la Arad vor fi prezenţi 38 de iconari din toată ţara.

Icoanele vor fi prezentate la Galeria Delta din Arad


Glume bune la Festivalul bancurilor
Banc Fest este un eveniment dedicat amatorilor de bancuri şi se desfăşoară în această seară, în clubul Porto Arte, de la ora 21.00. Biletul de intrare costă 10 lei, însă organizatorii promit o seară savuroasă atât pentru cei care se duc să asculte, cât şi pentru cei care vor să spună bancuri. Este vorba de cea de-a doua ediţie a evenimentului, iar participanţii vor fi surprinşi de premii-surpriză.


Spectacol de circ cu marionete



Spectacolul pentru copii „Marionete la circ” va fi pus în scenă sâmbătă, de trupa de Marionete din Arad. Piesa se va juca la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 11.00. Este vorba despre un spectacol de circ cu marionette, vesel, plin de culoare şi muzică, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Un bilet costă 5 lei pentru copii şi 7 lei pentru adulţi.

Marionetele vor fi vedetele weekendului


Lansarea unei cărţi interzise în China
„Nouă Comentarii despre Partidul Comunist” reprezintă o serie de editoriale tipărite în noiembrie 2004 de ziarul DaiJiYuan, ediţia în limba chineză a ziarului The Epoch Times. Cartea va fi lansată astăzi, la sediul Societăţii Timişoara. Partidul Comunist Chinez a interzis cartea în China şi a folosit „Marele Firewall” pentru a bloca în mod sistematic accesul la informaţiile din ea prin Internet.


Festivalul internaţional de colinde
Casa de Cultură organizează prima ediţie a Festivalului intrenaţional de colinde şi obiceiuri de Crăciun. La acest eveniment studentesc vor participa ansambluri folclorice din România, Serbia (Centrului Cultural Studentesc Nis) şi Polonia (Universitatii de Medicina din Lublin). Sâmbătă, de la ora 16,00, va avea loc parada portului popular, pe traseul Catedrala – Opera – Capitol.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite