Alegeri locale 2020. Cine sunt candidaţii pentru Primăria Timişoara. Bătălie între liberalul Nicolae Robu şi Dominic Fritz de la USR-Plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primaria Timişoara

Campania electorală pentru alegerile locale din Timişoara a fost dominată de bătălia de pe Facebook între susţinătorii celor doi candidaţi care au şanse să câştige, actualul primar Nicolae Robu de la PNL şi Dominic Fritz, de la USR-Plus.

Numai puţin de 15 candidaţi aşteaptă voturile timişorenilor pentru scaunul de primar pe următorii patru ani. În ciuda numărului impresionant de candidaţi, bătălia se dă în doi. Liberalul Nicolae Robu, primarul ultimelor opt ani, şi germanul Dominic Fritz, de la USR-Plus. Reprezentanţii PSD sau Pro România nu au nicio şansă într-un oraş în care niciodată după Revoluţia din 1989 toţi primarii au fost din partide de dreapta. În rest, ceilalţi sunt pur şi simplu de umplutură.

Dar să vedem cine sunt cei care se vor afla pe buletinele de vot duminică, 27 septembrie.

Nicolae Robu (65 de ani) – PNL, este primarul actual al Timişoarei. Fost rector al Universităţii Politehnica, ales de Senatul UPT de două ori, în 2004 şi 2008 (după patru mandate de prorector), fost senator de Timiş (activează în Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, fiind Secretarul acestei Comisii). Până în 2008, Robu nu a mai fost vreodată membru al vreunui partid.

Robu a ajuns primar în urmă cu opt ani ca reprezentant al USL (Uniunea Social-Liberală, alianţa PSD+PNL-PC), fiind ales cu o majoritate de 51,6 la sută dintre votanţi.

La următoarele alegeri Robu a câştigat lejer încă un mandat, neavând niciun adversar pe măsură.

Nicolae Robu speră să prindă al treilea mandat pentru a continua dezvoltarea în forţă, cum sună îndemnul din campanie.

Nicolae Robu

Principalul contracandidat pentru Robu este Dominic Fritz, un tânăr de 36 de ani din Germania, îndrăgostit de Timişoara. Dominic Fritz este speranţa celor de la USR-Plus, iar principalul mesaj din campanie este o nouă viziune asupra administraţiei, care urmează să fie una proaspătă, europeană şi fără vechii politicieni. Germanul a venit prima dată în România în 2003, ca voluntar la o casă de copii din Timişoara, după terminarea unui liceu romano-catolic. 

A studiat apoi Ştiinţele Politice şi Administrative la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franţa) şi la Universitatea din York (Anglia). Între 2013 şi 2015 a fost consilier personal al fostului preşedinte german Horst Köhler, iar din 2016 a lucrat ca funcţionar la Administraţia Prezidenţială a Germaniei, fiind şef de cabinet al preşedintelui Köhler.

A fost consilier la Agenţia Germană pentru Cooperare Internaţională. A dezvoltat proceduri de management mai bune în cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Protecţiei Sociale din Liberia, a participat la două misiuni de planificare a intervenţiei umanitare ale Guvernului german care au avut loc după cutremurul devastator din Haiti în 2010, a asistat la negocieri de pace între mai multe ţări africane şi a coordonat munca unei comisii strategice ale Băncii Africane de Dezvoltare condusă de fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan şi fostul director executiv FMI/fostul preşedinte german Horst Köhler.

Dominic fritz

PSD mizează pe Voichiţa Lăzureanu, fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara. Este pentru prima data în istoria PSD Timiş şi pentru prima dată în istoria Timişoarei când avem o femeie candidat, au anunţat social-liberalii.

Voichiţa Lăzureanu este născută în Timişoara într-o familie de medici. Are educaţie germana, fiind absolventă a Liceului Lenau, este medic primar boli infecţioase, conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

A condus cu mână de fier Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, fiind schimbată apoi pe criterii politice. Voichiţa Lăzureanu candidează din partea alianţei PSD-PPU.

Voichiţa Lăzureanu

Pro România merge tot mâna unui medic cunoscut în Timişoara. Este vorba de Marius Craina, fostul manager al Spitalului Judeţean din Timişoara. Craina este medic specializat în obstetrică-ginecologie. Din 2014 a ocupat funcţia de manager al celui mai mare spital din vestul ţării, fiind susţinut de PSD. Mandatul său a expirat în 2017, însă încă doi ani a rămas în funcţie de interimar, pentru că nu s-a organizat un alt concurs. Avea să fie schimbat de liberalul Raul Pătraşcu.

Marius Craina

Din partea ALDE candidează pentru Primăria Timişoara Adrian Popescu, un avocat în vârstă de 43 de ani. Acesta este şi preşedintele filialei ALDE Timiş.

Adrian Popescu

PMP l-a desemnat pentru funcţia de primar pe Alexandru Mutruc, fostul şef de cabinet al deputatului Cornel Sămărtinean, apoi secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Acesta s-a trecut pe afişele electorale ca...ministru.


 

Alexandru Mutruc

Farkas Imre, actual viceprimar al Timişoarei (alături de liberalul Dan Diaconu), este reprezentantul UDMR pentru funcţia de primar.

Farkas Imre

Pe buletinelen de vot vor mai fi Gabriel Tomescu de la Partidul Verde, preşedintele clubului de futsal Informatica, Dumitru Moroianu de la PRM, fostul deputat ALDE Marian Cucşa – acum în Partidul Republican, Florin Bodnărescu (Partidul Noua Românie), Petrică Folică (Partidul Rezist), Ovidiu Marcel Sîrbu (Partidul Re:START România, fost membru ALDE, secretar de stat în Ministerul Transporturilor), cât şi doi independenţi: medicul stomatolog Mugur Lucian Serdean şi Ilie Sîrbu, preşedintele Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Pe aceeaşi temă: 

Medicul Virgil Musta, recomandări pentru a minimiza riscul de infectare la vot 

Alegeri despre nimic pentru patru ani de supravieţuire

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite