A început procesul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la Moraviţa. 69 de şpăgari săltaţi cu elicopterul apar în faţa judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

69 de persoane implicate în traficul cu ţigări vor fi prezente astăzi în faţa judecătorilor. La Curtea de Apel Timişoara începe procesul vameşilor, poliţiştilor şi altor persoane implicate în contrabanda cu tutun.

Procurorii care au instrumentat dosarul „Şpagă la Moraviţa” au stabilit că, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, vameşii şi poliţiştii făceau parte dintr-un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine bani din traficul cu ţigări aduse de la sârbi.


În grup au fost cooptaţi lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la Moraviţa şi Foeni care efectuau serviciul în aceeaşi tură şi din componenţa echipajelor mobile ale vămii şi Poliţiei de Frontieră, poliţişti din cadrul Sectorului Deta, din echipajele poliţiei rutiere şi din cadrul posturilor comunale de pe traseul P.T.F. Moraviţa şi Timişoara, cât şi anumite persoane implicate în traficul cu ţigări. Funcţionarii publici şi ceilalţi membri ai grupului au încălcat legea cu o frecvenţă aproape zilnică.


Alegerea momentului favorabil şi declanşarea activităţilor infracţionale se făcea numai după ce şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră primeau confirmarea de la şefii posturilor de poliţie comunale şi de la poliţişti din echipajele poliţiei rutiere că întreaga zonă este supravegheată de aceştia şi că nu sunt prezente persoane care le-ar putea împiedica activitatea sau instituţii ale statului nu efectuează controale.


50 de euro pe bax


Reprezentanţii instituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar în condiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate în autoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de la traficanţi 50 de euro pentru fiecare bax. În timp ce vameşul efectua un control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şi poliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în toneta vameşilor de pe sensul de intrare în ţară.


În continuare, conspirativitatea deplasării traficanţilor era asigurată de echipajele mobile ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care se asigurau că nu există în zonă filtre de control. De regulă, sumele de bani astfel colectate erau împărţite în mod egal între şefii de tură ai vameşilor şi poliţiştilor urmând a fi distribuiţi subordonaţilor în funcţie de contribuţia fiecăruia.

69 de persoane din lotul şpăgarilor au fost trimise în judecată.
Cristian Pup, judecător la Curtea de Apel Timişoara

Zeci de mii de euro mită


Poliţiştii şi vameşii sunt acuzaţi de procurorii DNA că au primit peste 80.000 de euro pentru a înlesni introducerea în ţară de ţigări de contrabandă. Potrivit anchetatorilor, valoarea ţigărilor a fost de 3,3 milioane de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 48 de case şi apartamente, nouă terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite