Studenţii UVT sunt supra-taxaţi. Află de ce plătesc pe restanţe mai mult decât s-a stabilit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra este restantă şi asta o costă 70 de lei
Alexandra este restantă şi asta o costă 70 de lei

Tinerii ar trebui să plătească 70 de lei pentru fiecare examen din sesiunea de restanţe, în realitate însă achită sume mult mai mari. Efectele birocraţiei ajung să se răsfrângă asupra studenţilor restanţieri, care plătesc şi dublu pentru reexaminare.

Senatul Universităţii de Vest a aprobat în şedinţa din 22 iulie ca în perioada 5/12 – 25 septembrie să se defăşoare o sesiune extraordinară de examene pentru studenţii tuturor facultăţilor. Ce nu ştiu însă restanţierii este că la propuneara reprezentanţilor lor din OSUT s-a căzut de acord ca taxa de examinare să fie unică, de 70 de lei. Adică să se renunţe la taxarea de 43 de lei pe credit.

Preţurile variază încă, de la o facultate la alta

Preşedinta OSUT, Anca Babeţ, este cea care a propus în Senat reducerea taxei. Tot ea a observat, cu trei zile în urmă, că încă se mai taxează restanţele în funcţie de numărul de credite. „Am vorbit cu Mihaela Răduţă, secretar şef, şi a trimis o notă către toate facultăţile, în care li se cere să găsească o modalitate de a le returna banii celor care deja au plătit şi să micşoreze taxele.”

„Şedinţa din 22 iulie s-a ţinut abia după consiliile organizate de fiecare facultate în parte, unde se hotărăsc şi aceste taxe. Eu nu am mai consemnat în hotărârea de Senat pentru că nimeni nu a votat, deşi toată lumea a fost de acord. În ce priveşte returnarea banilor daţi în plus, nici nu se pune problema, vă daţi seama ce babilonie ar fi,” a explicat Mihaela Răduţă.

Andreea este studentă la Facultatea de Sociologie şi Psihologie, aşa că plăteşte 70 de lei pentru a da examen la o materie pe care declară că o ştie „ca pe apă”.
Diferenţa de bani este semnificativă, spre exemplu, pentru restanţierii Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, care au lăsat la casierie şi 500 de lei deodată, pentru a putea susţine trei examene la materii de câte patru credite. Facultatea de Matematică şi Informatică taxează studenţii cu 140 de lei. Lucrul acesta nu garantează că ei vor şi promova.

Facultăţile Universităţii au autonomie 

Facultăţile au moduri diferite de taxare pentru reexaminare. De asemeni, conform Mihaelei Răduţă, conducerile facultăţilor nu pot fi obligate să schimbe hotărârile luate în consiliile de sfârşit de an, cu atât mai mult cu cât reducerea taxei nu a fost supusă unui vot şi nu apare în hotărârea Senatului, pe care chiar ea a scris-o.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite