EXCLUSIV Cum i-a afectat pe ungurii din Kolontar valul toxic de acum un an, de la fabrica de aluminiu: pierderi de auz, orbiri şi arsuri pe corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ianoş şi Ildiko Dublo au urme pe corp după deversarea toxică de la fabrica Mal Zrt, din zona Kolontarului. Foto: Remus Runcan
Ianoş şi Ildiko Dublo au urme pe corp după deversarea toxică de la fabrica Mal Zrt, din zona Kolontarului. Foto: Remus Runcan

Ianoş Dublo din Kolontar, sat lovit de o revărsare toxică, a rămas fără auz şi are arsuri pe tot corpul. Când îşi amintesc de invazia violentă a mâlului otrăvitor, provenit de la fabrica Mal Zrt din apropiere, Ianoş şi Ildiko Dublo, de 67 şi 78 de ani, se schimbă vizibil la faţă, iar vocea le tremură.

 Amândoi au stat în spital aproape o lună după venirea apelor. Chiar şi aşa, medicii le-au spus că viaţa lor nu va mai fi la fel niciodată, oricâte tratamente ar face. Ildiko Dublo are arsuri de gradul trei pe o treime din corp şi cu greu mai poate sta în picioare. Soţul ei şi-a petrecut ultimul an în pat.

Cu dificultate mai poate să meargă câţiva paşi, a suferit opt operaţii, a fost şi în comă. De auzit nici nu mai poate fi vorba, văzul i-a fost serios afectat, iar rinichiul nu mai funcţionează, o sondă preluându-i funcţiile. „Inundaţia ne-a pus capac. A trecut un an, dar în continuare nu pot să dorm jumătate din noapte. Soţul meu e aproape imobilizat în pat, nu mai aude şi are o găleată în permanenţă lângă el. Înainte de venirea apelor am avut o bătrâneţe frumoasă. Acum mă întreb pentru ce am fost pedepsită în asemenea hal”, a povestit cu lacrimi în ochi Ildiko Dublo.

„Apa ne-a ucis sufletul şi trupul”

În 4 octombrie 2010, cei doi soţi se aflau în bucătăria casei lor din centrul comunei Devecser şi făceau dulceaţă. „A venit o vecină şi a început să urle pe stradă că vine apa. Nimeni nu a băgat-o în seamă. Credeam că glumeşte. Am ieşit în stradă să îi cer detalii. Îmi spunea încontinuu că vine apa. Nu am apucat să reintru în casă că am văzut nenorocirea. Valul era imens. Am încercat să închid uşa, dar am fost dărâmată de apă. Am stat şase ore în casă în speranţa că ne va salva cineva. În cele şase ore am încercat să intru în camera unde stătea întins soţul meu. Fusese operat şi nu avea cum să se mişte. L-am găsit acoperit de apă şi mâl. Doar capul nu îi era acoperit”, şi-a amintit Ildiko Dublo.

Cuplul a fost dus de urgenţă cu un elicopter la Budapesta, unde soţul femeii a suferit într-o singură zi trei operaţii. „Credeţi că viaţa noastră e mai bună doar pentru că a trecut un an? Aşa ceva nu se uită. De fiecare dată când mă uit în oglindă îmi aduc aminte fiecare detaliu de la inundaţie. Orice sirenă sau alarmă mă sperie. Cea mai mare dorinţă e să uit tot. Apa ne-a ucis sufletul şi trupul”, a spus Ildiko Dublo. Fosta casă a familiei a fost dărâmată de stat, la fel ca şi celelalte locuinţe de pe cinci străzi din centrul Devecserului, iar în loc a apărut un parc memorial. Chiar pe locul reşedinţei Dublo se află acum un lac mic.

Proces pentru suferinţă

Victimele inundaţiei din Ungaria se vor uni într-o organizaţie care va acţiona în instanţă fabrica de aluminiu. Acumularea de apă toxică a provenit de la Mal Zrt din Ajka, întreprinderea având în custodie şi digurile de apărare. După ce statul maghiar a amendat firma cu 472 de milioane de euro, şi victimele vor cere în instanţă despăgubiri de 30 de milioane de euro. Procesul este încă în stadiul de proiect, mai ales că statul maghiar încă nu a trimits în judecată pe nimeni pentru vieţile pierdute şi pagubele uriaşe.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite