Soluție pentru cei care au picat Bac-ul: Școala de Afaceri și Meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai căutate specializări de către şomerii timişeni sunt cele de frizer, coafor, ospătar, bucătar, electrician şi vânzător. Directorul Școlii de Afaceri și Meserii afirmă că cei mai mulți cursanți se gândesc să plece din țară.

Şcoala de Afaceri şi Meserii (S.A.M.) din Timişoara, care funcţionează de 20 de ani sub umbrela Fundaţiei Judeţene de Tineret Timiş, este un veritabil barometru ce indică locurile de muncă aflate încă la mare căutare, dar şi pe cele aflate pe cale de dispariţie. Dacă la începutul anilor ‘90 românii „rupeau uşile” şcolii pentru a învăţa o meserie nouă, cu gândul la plecarea în străinătate, acum interesul este proporţional cu rezultatele ultimului Bacalaureat.

S-au schimbat vremurile. Până acum, judeţul nostru nu a stat rău cu şomajul, dar acum a crescut numărul şomerilor din cauza numărului mare de elevi care au căzut la Bac. Pentru ei e foarte important să înveţe o meserie care să se afle la căutare şi să le placă. Avem 32 de autorizări care au certificate recunoscute în ţară şi străinătate”, a declarat Zaharia Ciucur, directorul şcolii.

Job-uri cerute

Pentru a pune la dispoziţie cele mai căutate meserii, cei de la S.A.M. stau tot timpul cu ochii pe cererea şi oferta de pe piaţă. Dacă acum mai bine de un deceniu se cereau meserii precum cele de pantofar, croitor, confecţioner pielărie şi mase plastice, acum acestea nu mai au deloc căutare. Astăzi, cei aflaţi în şomaj se orientează spre meseriile din domeniul serviciilor: frizer, coafor, ospătar, bucătar şi vânzător. „Şi acum, dacă îi întrebi, cam 30-40 la sută din ei vin să înveţe în speranţa că vor găsi ceva de lucru afară. Există un cerc vicios la noi. Tinerii nu îşi găsesc de lucru pentru că nu au experienţă, iar cei cu vârste peste 45 de ani sunt consideraţi deja prea bătrâni”, a mai spus Ciucur.

Există trei tipuri de cursuri: cele pentru care se plătesc între 500 şi 1.500 de lei, în funcţie de tipul, durata şi complexitatea lor, cele finanţate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi cele subvenţionate din fonduri europene.

Bani europeni pentru meserii

Unul din proiectele Uniunii Europene, în valoare de 240.000 de euro, dă posibilitatea pentru 150 de şomeri să se înscrie la cursuri de recalificare. „Dorim să ajutăm şomerii pe lungă durată. Sunt patru cursuri, de electriceni, vânzători, finisori în construcţii şi operatori de calculatoare. Oamenii nu plătesc nimic. Din contră, li se decontează şi transportul, au manuale gratuite, fac practică la firme, iar la final îi ajutăm să îşi găsească şi un loc de muncă”, a mai declarat Zaharia Ciucur.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite