Blestem românesc asupra castelului prințesei Elisabeta de la Banloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minunatul monument de la Banloc, care a aparţinut prinţesei Elisabeta, a ajuns o ruină. Clădirea a fost cedată gratuit Mitropoliei Banatului, care are de gând să o transforme în centru ecumenic.

Fosta reşedinţă de la Banloc a prinţesei Elisabeta este lovită de blestemul românesc: a trecut prin cutremure, abandon, iar acum aşteaptă să renască din propria-i cenuşă. Ani în şir, castelul care a fost clădit pe temelii vechi, în 1793, de contele Karacsonyi, a avut parte de o existenţă zbuciumată.

A trecut de la un proprietar la altul, iar fiecare abandon a fost însoţit de o veritabilă molimă: jaful. Momentele de glorie ale castelului de la Banloc au apus odată cu plecarea în exil a principesei, în 1947, iar clădirea a alunecat complet în ruină odată cu cel mai mare cutremur care s-a produs în vestul ţării, în iunie 1991. După plecarea prinţesei Elisabeta castelul trece prin mâinile multor „stăpâni”: a fost sediul IAS Deta, ocol silvic, azil de bătrâni, leagăn de copii, iar până în 1991, şcoală.

Obiecte „de inventar”

Regina a luat foarte puţine lucruri cu ea. În rest, tablourile, mobilierul, bijuteriile şi multe alte valori au fost împrăştiate. Au ajuns şi în zona Bucureştiului, pentru că veneau tot felul de ingineri IAS şi fiecare a pus ochii pe câte ceva. Mai sunt obiecte şi la Muzeul Banatului”, a explicat Radu Bizian, inspector la cadastru, fost primar al Banlocului în perioada 1990-1996 şi ghidul nostru prin vechiul castel.


O mică parte din obiectele care aparţineau prinţesei decorează astăzi biroul primarului Cornel Toţa. „Toate sunt obiecte de inventar. Pe acestea le-am mai putut salva. Sunt câteva scaune, canapele, un birou, un orologiu, o masă, o oglindă şi un candelabru. Păcat că nu am putut găsi mai multe”, a spus edilul şef.

În 2009, Primăria Banloc, a cedat castelul cu titlul gratuit Mitropoliei Banatului, care vrea să o transforme în centru ecumenic.

Prinţesa Elisabeta, a fost fiica cea mare a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand. A fost căsătorită cu regele Greciei şi a murit în 1957 la Cannes, la vârsta de 62 de ani.

Citește în săptămânalul ADS care apare astăzi un emoționant reportaj despre castelul de la Banloc

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite