Scandal pentru linia de tramvai care va uni Timişoara de Moşniţa Nouă. Află de ce se revoltă locuitorii comunei
0Numeroşi localnici sunt împotriva extinderii transportului public până în comuna de lângă Timişoara. Chiar dacă autorităţile locale încearcă să-i liniştească, ei spun că le vor fi afectate casele şi că zgomotul îi va deranja.
Proiectul prin intermediul căruia Societatea metropolitană pentru transport Timişoara vrea să realizeze extinderea liniilor de tramvai de pe Calea Buziaşului până în centrul comunei Moşniţa Nouă a creat dispute între localnici şi reprezentanţii primăriei. Oamenii care sunt împotriva aducerii transportului public în localitatea lor sunt cei care au case pe strada principală, mulţi dintre aceştia fiind proprietari ai unor clădiri din văiugă, despre care spun că nu au nici fundaţii solide.
Ei declară că le este frică pentru locuinţele despre care spun că se clatină chiar şi la trecerea autovehiculelor de mare tonaj. „În primul rând, la începerea lucrărilor ne vor distruge şi ce a mai rămas din Moşniţa Nouă: centrul. Eu am o casă veche de 108 ani, care tremură când trece pe stradă câte un TIR, nu îmi imaginez ce s-ar întâmpla dacă încep să sape în faţa ei utilajele grele, la vibraţiile pe care le vor produce. În al doilea rând, ne vor distruge spaţiul verde pentru un proiect căruia eu nu îi văd rostul. Când a fost autobuz RATT nu circula nimeni cu el, aşa că a fost scos, nu cred că tramvaiul va avea mai mult succes”, a declarat Claudia Pop, unul dintre proprietarii de locuinţă de pe strada principală a comunei.
De altfel, marea majoritate a celor care sunt împotriva aducerii tramvaiului în Moşniţa Nouă au situaţii similare. „Casa mea este din văiugă şi este deja afectată din cauza maşinilor mari care trec pe aici. Dacă se face proiectul, tramvaiele şi TIR-urile vor veni mult prea aproape de ea, îmi este frică să nu se prăbuşească pentru că are şi o fundaţie slabă. Prea puţin cred eu că lucrările vor fi făcute cum se spune în proiect, ca să nu afecteze locuinţele”, a precizat o altă localnică, Iuliana Szucs. Pe strada principală există şi proprietari de case care nu au nimic împotriva proiectului, dar se îndoiesc că va fi vreodată realizat. „N-am nicio problemă cu ideea aducerii tramvaiului, dar nu cred că îl voi vedea trecând pe aici vreodată. Costă prea mulţi bani execuţia lucrărilor şi nu îi vor primi”, a spus şi Tiberiu Szabo.
Primarul susţine proiectul
Potrivit edilului-şef din Moşniţa Nouă, Ioan Sorincău, aducerea tramvaiului în Moşniţa Nouă va fi benefică pentru comuna pe care o conduce.
„Sub carosabil vor exista grinzi antivibraţii, iar liniile cale sunt independente, adică nu vor fi legate prin traverse, şi vor fi aşezate pe un strat de cauciuc super-elastic de doi centimetri. Va fi folosit şi un beton armat cu fibre de polipropilenă pentru absorbirea vibraţiilor. Două dintre temerile lor sunt îndreptăţite, însă folosirea materialelor menţionate va însemna că nivelul de zgomot nu va fi depăşit, iar în legătură cu reducerea zonei verzi, va trebui să compensăm în alte părţi ale comunei”, a declarat Ioan Sorincău.
Tramvaiul opt va ajunge în Moşniţa
Dacă proiectul de 50 de milioane de euro va fi realizat, strada principală din comuna vecină Timişoarei se va lăţi de la şapte la 21 de metri. Astfel, între locuinţe şi stradă vor mai rămâne câte 13 metri de fiecare parte. Vor fi amenajate trotuare şi piste de biciclete, iar circulaţia rutieră se va face pe două benzi pentru fiecare sens. Linia de tramvai de pe Calea Buziaşului va fi extinsă până în Moşniţa Nouă, preconizându-se ca traseul liniei opt să devină Gara de Nord – centrul comunei menţionate. Potrivit primarului Sorincău, tramvaiul va fi folosit de copiii care merg la şcoli în Timişoara, de bătrâni şi va contribui la dezvoltarea economică a zonei. Lucrările ar putea începe anul următor.