Cât îi costă pe timişoreni haitele de câini vagabonzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale cheltuiesc 20.000 de euro pe lună pentru a ţine sub control maidanezii, însă recunosc că sunt depăşiţi de situaţie. Cazurile de timişoreni muşcaţi de câini sunt tot mai multe

Autorităţile locale din Timişoara cheltuie zeci de mii de euro, lunar, pentru a ţine sub control numai câţiva din cei aproape 10.000 de câini care hălăduie, abandonaţi, prin oraş. Reprezentanţii municipalităţii susţin că au mâinile legate – până legislativul nu va reuşi să reglementeze problema, nimeni nu poate combate fenomenul.

Şase muşcaţi pe zi

Diana Holfiţchi este o tânără care a fost agresată de opt câini, în plin centrul Timişoarei. Speriată, aceasta a reuşit să sune la poliţie, chiar în timp ce haita o agresa. „Au fost opt câini. Am simţit vreo cinci sau şase muşcături de un picior şi încă vreo trei, pe celălalt”, şi-a amintit tânăra cu groază. Câinii străzii reprezintă o problemă şi pentru spitalele timişorene, care nu mai fac faţă cheltuielilor pentru vaccinele antirabice.

Zilnic, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” se prezintă până la şase persoane care au fost agresate sau muşcate de patrupedele străzii. O persoană necesită până la cinci vaccinuri, a câte 100 de lei, iar costurile sunt acoperite de Casa Judeţeană de Asigurări şi Sănătate.

„În medie, pe an, facem peste 8.000 de vaccinuri anti-rabice, în timp ce la spital se prezintă zilnic, cinci-şase cazuri de persoane care trebuiesc vaccinate. Costurile sunt imense, având în vedere că un vaccin costă 100 de lei, iar o persoană muşcată are nevoie de până la cinci injecţii”, a explicat Virgil Musta, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase. Acesta spune că spitalul trebuie să acopere aceste costuri din bugetul pentru servicii.

Recunosc că nu mai au control

Chiar dacă municipalitatea alocă, în fiecare lună, până la 20.000 de euro pentru colectarea, hrănirea, deparazitarea câinilor, precum şi pentru achitarea costurilor cu adăposturile şi cheltuielile de personal, reprezentanţii Primăriei Timişoara recunosc că situaţia le-a scăpat de sub control. „Facem tot ce ne permite legea. Noi îi adunăm în adăposturi, dar nu avem loc pentru toţi. Se înmulţesc pe zi ce trece. Aşteptăm să fie promulgată fie legea sterilizării, fie a eutanasierii, pentru a putea întemeia un regulament local”, a explicat Adrian Orza, viceprimar al Timişoarei.

„În prezent, până la 10.000 de câini se află pe străzi. Adăpostul este plin, momentan. Întreţinerea unui câine costă aproximativ opt lei pe zi”, a explicat Ionel Puşcaş, administratorul singurei firme de ecarisaj din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite