Timişoreni părtaşi la coşmarul britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănăţenii din Marea Britanie trăiesc îngroziţi în mijlocul unei lupte care nu le aparţine. Timişorenii care locuiesc în capitala Angliei se simt neputincioşi, revoltaţi şi se tem pentru viaţa lor şi a celor dragi.

Florin are 24 de ani şi locuieşte în Londra de trei ani. Spune că groaza este cuvântul care descrie atmosfera din oraş. Tânărul se aşteaptă din moment în moment să fie ţinta unui incident. „Mă îngrozesc în fiecare dimineaţă când văd ziarele şi emisiunile de ştiri care prezintă situaţia din oraş”, a spus tânărul timişorean care locuieşte în Marea Britanie de mai bine de trei ani.


Florin Iancu a plecat în Anglia pentru a lucra, după ce şi-a pierdut locul de muncă din ţară. El munceşte chiar în Aeroportul Heathrow, de lângă capitala britanică. „Nu ştim în ce zi ne trezim că suntem asediaţi. E teroare aici. Dacă un prieten întârzie, îl sunăm automat, pentru că ne trec gânduri negre prin minte”, a spus tânărul. „Am ajuns la concluzia că suntem neputincioşi. Ne aşteptăm la orice. Dacă e să se întâmple, nu vom scăpa!”, a declarat Florin.


Atunci când a plecat din ţară, spune tânărul, era mult mai bine în insula britanică. „În 2008, când am ajuns eu aici, era mult mai bine. Nu se compara cu Timişoara. Mi-am găsit un loc de muncă foarte uşor, iar banii erau pe măsura programului. Munceai, erai plătit. De ceva timp, lucrurile au degenerat din toate punctele de vedere. „Nu m-am gândit să mă întorc în România. Sper ca aceste conflicte să înceteze curând. În ţară nu aş face banii pe care îi fac la aeroportul din Londra, iar de condiţiile de trai nici nu mai pomenesc”, a explicat Florin.


„Forţele de ordine nu acţionează“


Un alt tânăr din regiunea de Vest, născut la Arad, a urmat facultatea la Timişoara, iar în urmă cu trei ani s-a mutat în capitala Marii Britanii. Spune că violenţele din ultimele zile sunt „ceva de inimaginat” şi că l-au determinat să fie de trei ori mai atent, fie că e la serviciu sau acasă. „Totul se desfăşoară sub ochii noştri şi nu înţeleg de ce forţele de ordine nu acţionează, de ce sunt atât de înspăimântate de nişte copii”, a spus arădeanul stabilit la Londra.


„Până la urmă, majoritatea «răsculaţilor» au vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani, deci sunt nişte copii, iar acesta e rezultatul educaţiei pe care le-au oferit-o părinţii, şcoala, societatea”, a adăugat acesta. Tânărul a explicat că, în opinia sa, adolescenţii britanici ajunşi la vârsta de 16 ani consideră că nimeni nu le poate face niciun rău. „Cât despre revolta în sine, ce pot spune? Nu te simţi în siguranţă, stai de trei ori mai atent. Este foarte trist ce se întâmplă aici”, a mai declarat arădeanul.

În inima revoltei londoneze


Nicolae Baciu, un român care stă în Wood Green, aproape de locul unde au izbucnit revoltele, a trimis la adresa redacţiei imagini surprinse în timpul incidentelor. „În general, poliţia nu a acţionat, pentru că este pe un teren foarte fragil. Dacă intră prea tare, pot fi daţi în judecată de cei aflaţi de cealaltă parte a baricadei. Dacă intră fără curaj, îi scapă de sub control, aşa cum s-a întâmplat. Zonele cele mai afectate sunt în acelaşi timp şi cele mai rău famate, cu găşti şi cu o rată a criminalităţii foarte mare. Cine mai spune că s-au revoltat din cauză că sunt săraci greşeşte, pentru că sunt oameni care n-au muncit şi nu au plătit taxe în viaţa lor. Cei mai mulţi au telefoane Blackberry, care indică faptul că nu sunt chiar aşa săraci”, a explicat acesta.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite