Încălcări grave la Evaluările Naţionale. Profesorii incompetenţi din comisii riscă doar sancţiuni minore pentru greşeli la corectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţele de până la două puncte dintre notele de la contestaţii şi cele iniţiale scot la iveală superficialitatea celor din comisia de corectare a Evaluării Naţionale. Profesorii riscă doar o sancţiune. În timp ce profesorii riscă o simplă avertizare, viitorul elevilor poate fi compromis de o greşeală a corectorilor.

Rezultatele finale de la contestaţiile de după examenele de Evaluare Naţională scot la iveală o serie de discrepanţe între corectura iniţială şi cea finală. Diferenţele sunt de până la două puncte, în timp ce profesorii corectori riscă o simplă sancţiune.

Vezi aici care sunt cele mai mari medii de admitere la liceele din judeţul Hunedoara şi de la ce şcoli provin cei mai buni elevi

„Copilul meu a depus contestaţie la nota de la Limba şi literatura română. Diferenţa este de aproape un punct şi jumătate. Stau şi mă gândesc ce se întâmpla dacă nu depunea contestaţia. Probabil că nu avea şanse să intre la secţia pe care şi-o doreşte. Mi se pare inadmisibil ca profesorii să greşească în asemenea hal, având în vedere că este vorba despre viitorul unor tineri”, a declarat un părinte al unui elev, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.


Notele influenţează


„Am depus contestaţie la limba şi literatura română. Asta pentru că în momentul în care mi-am văzut nota ştiam că am făcut mai mult. În faza iniţială, am luat 8,30, iar după contestaţie am luat 9,40. Ştiam că am greşit un punct şi de asta mi-au scăzut 60 de sutimi. Nu ştiu dacă a fost o greşeală sau mi s-a scăzut, pur şi simplu, la corectat. Oricum, mă bucur că am depus contestaţie, pentru că nota mă va ajuta să intru la un liceu mai bun”, a declarat Diana Ilie, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”.


Inspectorul şcolar general de Timiş, Marin Popescu a explicat însă că profesorii din comisia de corectare se expun la o simplă sancţiune, numai în cazul în care diferenţa dintre cele două note depăşeşte un punct şi jumătate. „În judeţul Timiş, ştiu patru cazuri în care diferenţa dintre nota iniţială şi cea după contestaţie este de peste un punct şi jumătate”, a explicat acesta.


Popescu spune că, în acest caz, se contituie o a treia comisie de anchetă, care va analiza circumstanţele în care cele două note s-au acordat în mod diferenţiat. „În cazul în care se constată diferenţe mai mari de 1,5 puncte, Inspectoratul Şcolar iniţiază o cercetare, pornind de la prezumţia de nevinovăţie, a circumstanţelor în care s-a realizat acest lucru. Dacă se constată că este o vină a profesorului, cu siguranţă că acesta va fi sancţionat, începând de la observaţie, avertizări şi până la tăieri din salariu. Desigur, vom iniţia asta mai încolo, acum suntem ocupaţi cu Bacalaureatul”, a declarat Marin Popescu.

Dacă e vina profesorului, acesta va fi sancţionat.
Marin Popescu, inspector şcolar general

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite