Colţul minunilor, în care copiii bolnavi de cancer învaţă să lupte cu frica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În camera de joacă din spital, copiii uită de suferinţă. Foto: Remus Runcan
În camera de joacă din spital, copiii uită de suferinţă. Foto: Remus Runcan

Micuţii care suferă de cancer şi sunt spitalizaţi în Timişoara învaţă să spună „Nu mi-e frică!” într-un proiect unicat în România. Prin secţia de onco-pediatrie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara trec, în fiecare an, sute de micuţi afectaţi de cancer.

Pentru boala pe care de multe ori abia o poate „duce în spate” un adult, tratamentul este pe măsură. Chimioterapia nu le răpeşte micilor pacienţi doar părul şi vlaga, ci le taie în majoritatea cazurilor pofta de a mai fi copii, transformându-i grăbit în persoane mature, dar înalte de-o şchioapă.


Pentru această problemă a fost gândit programul iniţiat de voluntarii Asociaţiei „Little People” România, persoane care lucrează benevol cu această categorie specială de suferinzi. „Nu mi-e frică!” presupune trecerea copiilor peste limitele spaimei provocate de experienţele uneori traumatizante din spital. În lumea cât se poate de serioasă a doctorilor, a aparaturii medicale şi a paturilor în care sunt nevoiţi să-şi petreacă uneori şi câte jumătate de an, dacă tratamentul o cere, micuţii merg în fiecare zi şi într-un colţ unde pot uita de probleme. Este vorba despre camera de joacă din spital, în care voluntarii numiţi „temerari” îi ajută să treacă peste frică prin intermediul terapiei prin joacă.


Bijuterii din perfuzii


„Copiii din secţia de onco-pediatrie din Timişoara sunt beneficiari direcţi ai acestui program inovator, de care noi suntem foarte mândri, pentru că în România nu se mai întâmplă ceva similar. Există cinci teme principale, spre exemplu au făcut «Harta secţiei noastre», sau au stat de vorbă cu medicii, pentru a-i cunoaşte, pentru că în timpul programului personalul medical nu are întotdeauna timp să le povestească ce se întâmplă. De asemenea, au transformat ustensilele în artă, adică şi-au făcut bijuterii din firul pentru perfuzie sau penare din seringi, totul pentru a-şi învinge frica”, a declarat Oana Rusu, purtător de cuvânt al asociaţiei „Little People”.


Copiii s-au transformat, tot la camera de joacă din Spitalul „Louis Ţurcanu”, în mici chirurgi pentru a afla mai multe despre procedurile medicale la care sunt supuşi. Voluntarii asociaţiei sunt în cea mai mare parte absolvenţi de Psihologie sau masteranzi la facultăţi cu acest profil. Proiectul oferă posibilitatea copiilor să înveţe într-un mod neintruziv despre procedurile medicale.

Suntem foarte mândri de acest program, pentru că în România nu se mai întâmplă ceva similar.
Oana Rusu, purtător de cuvânt „Little People”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite