Dezvoltarea oraşului pe verticală: "Exista o regulă ca nicio clădire din oraş să nu fie mai înaltă decât Catedrala"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simbolul Timişoarei, Catedrala, văzută din cea mai înaltă clădire din oraş, de pe locul fostei fabrici „Fructus“
Simbolul Timişoarei, Catedrala, văzută din cea mai înaltă clădire din oraş, de pe locul fostei fabrici „Fructus“

Mai bine de jumătate de secol, la Timişoara s-a ţinut cont ca blocurile să nu depăşească înălţimea Catedralei. Timişoara nu a fost şi nu este un oraş cu clădiri înalte. A avut, însă, piscurile ei.

De fiecare dată, recordul trebuia să fie doborât. Astăzi, cea mai înaltă clădire din oraş are 14 etaje, a fost construită de o companie italiană, pe locul fostei fabrici Fructus. Pe primele cinci etaje vor fi birouri, iar de la etajul şase şi până la 14 vor fi 86 de aparatamente. Construcţia s-a încheiat, iar reprezentanţii firmei italiene spun că va fi inaugurată în luna martie a anului viitor.

Mai bine de jumătate de secol, clădirile nu aveau voie să depăşească înălţimea Catedralei Mitropolitane. „Catedrala a fost aleasă simbolul oraşului, astfel că e important să poată fi văzută din orice parte a oraşului. Exista o regulă ca nicio clădire din oraş să nu fie mai înaltă. Acum, important este să fie respectate culoarele de vizibilitate. Catedrala trebuie protejată şi de sus”, a declarat Radu Radoslav, fostul architect-şef al Timişoarei.



GALERIE FOTO

Creează probleme sociale

Arhitectul susţine, însă, că de la o anumită distanţă nu mai contează atât de mult înălţimea clădirilor, dar el nu este de acord cu dezvoltarea oraşului pe verticală. „În lume, zgârie-norii sunt eşecuri imense pe plan social. Nu e benefic să locuieşti în ele. Copiii nu merg cu liftul, bătrânii au probleme, iar, spre exemplu, în America, cei care locuiesc în blocuri înalte nu sunt acceptaţi în armată! Sunt lucruri legate de forţele telurice, iar după 12 metri o iau razna. În China există probleme sociale imense, după ce şi-au părăsit tradiţiile”, a mai explicat Radoslav.

Clădirea „Fructus” a depăşit Hotel Continental, care, cândva, cu ale sale 13 etaje a dominat înălţimile Timişoarei. Construit la începutul anilor ’70, a reprezentat pentru mult timp atracţia oraşului.

Proiecte înalte pe hârtie

Italienii de la „Fructus” speră să înceapă anul viitor construcţia la o nouă clădire, de această dată de 16 etaje, care urmează să fie înălţată chiar peste drum de actualul bloc, pe fostul spaţiu Timlibris. Un alt proiect de anvergură a fost Centrul Financiar Bancar din cartierul „Noua Timişoara”. Omul de afaceri Ovidiu Tender are un proiect, încremenit din cauza crizei, care cuprinde o clădire de 180 de metri, cu 50 de etaje.

Panorama de pe clădirea "Fructus"
image
Clădirea "Fructus"
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite